Υγεία
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013 10:33

Διεθνής επιτυχία για την οφθαλμολογία στην Ελλαδα

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη για άλλη μια χρονιά το 3ο Διεθνές Σεμινάριο Thessaloniki Vitreoretinal Summer School (TVRS), μια σειρά μαθημάτων στα Αγλικά  για  Ειδικούς Οφθαλμίατρους κυρίως από  το εξωτερικό, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν  σε εξελιγμένες τεχνικές λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη για άλλη μια χρονιά το 3ο Διεθνές Σεμινάριο  Thessaloniki Vitreoretinal Summer School (TVRS), μια σειρά μαθημάτων στα αγγλικά για ειδικούς  οφθαλμίατρους  κυρίως από  το εξωτερικό, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν  σε εξελιγμένες τεχνικές λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, τα μαθήματα είχαν θέμα τις νέες τεχνικές της βιτρεκτομής (υαλοειδεκτομής), ένα είδος χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και του υαλοειδούς με τη χρήση τραυματικών μεθόδων ελάχιστης τομής, όπως σε Αποκολλήσεις Αμφιβληστροειδούς , Αιμορραγίες ,Επιπλοκές διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, όπως ώχρας.

Ελκτικές παθήσεις σε οιδήματα ώχρας, καθώς και αντιμετώπιση επιπλοκών χειρουργικής του καταρράκτη και των ενδοφακών.

Οι νεώτερες τεχνικές άρχισαν να εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης , όπου πραγματοποιήθηκε χειρουργική επέμβαση αμφιβληστροειδούς  μικρής τομής χωρίς ράμματα , με εργαλεία που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 0,5 χιλιοστά, ώστε η επέμβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ατραυματική και ανώδυνη.

Τον επόμενο χρόνο, 2004, παρουσιάστηκε ζωντανά χειρουργική επέμβαση από την οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οφθαλμολογίας, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ενώ ακολούθησε η πρώτη παγκόσμια έγχυση πυκνής σιλικόνης από μικρή τομή.

Οι παραπάνω καθώς και οι επόμενες τεχνικές έφεραν πολλές προσκλήσεις από εκπαιδευτικά κέντρα του εξωτερικού και με την διεθνή αυτή εμπειρία έγινε δυνατή η πραγματοποίηση του εξειδικευμένου Σεμιναρίου στη χώρα μας.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου με τη συμμετοχή 20 εκπαιδευτών από την Ελλάδα, τριών από τις ΗΠΑ, τεσσάρων από την Ιταλία, δύο από την Ελβετία και άλλων έξι από την Αγγλία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Σ. Αραβία.

Ήρθαν περισσότεροι από 30 εκπαιδευόμενοι στις νεώτερες τεχνικές ειδικοί οφθαλμίατροι από τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Αρμενία, την Πολωνία, την Ιταλία  το Ισραήλ.

Τα μαθήματα περιελάμβαναν, μέσα σε μια εβδομάδα , θεωρητική διδασκαλία τα πρωινά  και καθημερινή  πρακτική, σε είκοσι θέσεις πλήρως εικονικού χειρουργείου που ήταν εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας (Simulator, WetLAB, DryLab) καθώς και προβολή 3D , σε αριθμό και εύρος που αναλογούσε ένας εκπαιδευόμενος σε έναν εκπαιδευτή, μοναδικό ακόμη και σε διεθνή ανάλογα σεμινάρια  εξωτερικού.

Ακολούθησε διαγωνισμός των συμμετεχόντων και βράβευση του πρώτου με την απονομή του J D SCOTT AWARD OF EXCELLENCE

Η διδασκαλία έγινε στα αγγλικά και έχει βιντεοσκοπηθεί, ώστε να αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα www.tvrs.gr .

Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η προσπάθεια αυτή αναγνωρίσθηκε διεθνώς  με τη συμμετοχή στην οργάνωση δυο διάσημων Πανεπιστημιακών κλινικών, πρώτα από τη Λωζάννη με την κλινική Jules- Gonin με τον διάσημο Καθηγητή Λεωνίδα Ζωγράφο που διδάσκει την Ογκολογία και στην συνέχεια από την Πανεπιστημιακή κλινική του Μιλάνου San  Raffaele με τον Καθηγητή Francesco Bandello   που διδάσκει παθολογία Αμφιβληστροειδούς.

Τις δύο προηγούμενες χρονιές τα μαθήματα είχαν γίνει στη Χαλκιδική, όμως οι απαιτήσεις που προέκυψαν λόγω της αυξημένης συμμετοχής, μπορούσαν να καλυφθούν μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Νικολακόπουλο, διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, όλα αυτά έγιναν με τη συμβολή του ΔΣ του νοσοκομείου, του ΕΟΦ, της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΟΕΒΕ) και της South Eastern Ophthalmological Society' και του ΙΣ Θεσσαλονίκης.

«Η γνώση είναι πάντα δανική και πρέπει να επιστρέφεται με τόκο. Αυτό είναι το δικό μας μνημόνιο», αναφέρει ο ίδιος σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η λειτουργία της Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου πρέπει να συνεχίσει να αποδίδει έργο μέσα από τις δυσκολίες σε όσα περισσότερα επίπεδα μπορεί προσπαθώντας να προβάλουμε και τα επιτεύγματα της Ελληνικής Νοσοκομειακής Οφθαλμολογίας έτσι ώστε να έρχονται από άλλες χώρες για να  εκπαιδευθούν στη Θεσσαλονίκη στη νεώτερη τεχνολογία της Οφθαλμολογικής Χειρουργικής

Ασφαλώς αναγνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η αναγνώριση από τη Διεθνή οφθαλμολογική κοινότητα και η προσέλκυση Οφθαλμιάτρων από το εξωτερικό αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιτυχίας, πρόσθεσε.

Η επόμενη εκδήλωση  του  THESSALONIKI VITREORETINAL SUMMER SCHOOL είναι προγραμματισμένη ήδη για τον Ιούνιο του 2014 στη Θεσσαλονίκη.