Κόσμος
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 16:26

«Άσυλο στη Ρωσία» ζήτησε εκ νέου ο Σνόουντεν

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα μπορούσε να παραμείνει στη Ρωσία εάν σταματήσει να δημοσιεύει απόρρητες πληροφορίες οι οποίες προκαλούν ζημία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε το Κρεμλίνο την Παρασκευή.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα μπορούσε να παραμείνει στη Ρωσία εάν σταματήσει να δημοσιεύει απόρρητες πληροφορίες οι οποίες προκαλούν ζημία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε το Κρεμλίνο την Παρασκευή, μετά τη δήλωση του αμερικανού φυγά σε εκπροσώπους οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους οποίους συνάντησε σε αεροδρόμιο της Μόσχας, ότι ζητεί εκ νέου άσυλο στη χώρα.

«Ο κ. Σνόουντεν θα μπορούσε υποθετικά να μείνει στη Ρωσία, πρώτον, εάν σταματήσει εντελώς τις δραστηριότητες οι οποίες βλάπτουν τους αμερικανούς εταίρους μας και τις αμερικανορωσικές σχέσεις και δεύτερον εάν ζητήσει κάτι τέτοιο αυτοπροσώπως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε σχόλιά του σε ρώσους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Γκένρι Ρέζνικ, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο και μίλησε με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωσή της, ο φυγάς «υποσχέθηκε να μην κάνει άλλες κινήσεις οι οποίες να ζημιώνουν τις ΗΠΑ».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο, όπου βρίσκεται ο αμερικανός φυγάς από την ημέρα που εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ, στις 21 Ιουνίου.

Σε ηλεκτρονικό του μήνυμα το οποίο απέστειλε σε δικηγόρους και ακτιβιστές και το οποίο δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Σνόουντεν αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν μία «παράνομη εκστρατεία» με στόχο να του στερήσουν το δικαίωμα πολιτικού ασύλου σε κάποια από τις τρεις χώρες που του το έχουν προσφέρει.

Στο μήνυμά του επισημαίνει ακόμη το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας με το αεροπλάνο το οποίο μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.

Το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βιέννης όταν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες του απαγόρευσαν τη διέλευση από τον εναέριο χώρο τους λόγω υποψιών ότι σε αυτό επέβαινε ο κ. Σνόουντεν.

«Το μέγεθος της απειλητικής συμπεριφοράς δεν έχει προηγούμενο: ποτέ στην ιστορία δεν έχει συμβεί χώρες να συνωμοτήσουν για να υποχρεώσουν να προσγειωθεί προεδρικό αεροσκάφος και να ελέγξουν αν σε αυτό επιβαίνει πολιτικός πρόσφυγας», έγραψε ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ο οποίος κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία επειδή διοχέτευσε πληροφορίες για μυστικά προγράμματα παρακολούθησης της Ουάσινγκτον.

Όπως προσθέτει στο μήνυμά του, «η επικίνδυνη αυτή κλιμάκωση συνιστά απειλή όχι μόνο για την αξιοπρέπεια της Λατινικής Αμερικής ή την προσωπική μου ασφάλεια, αλλά και για το βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου να μη διώκεται».

Ο κ. Σνόουντεν κάλεσε στη συνάντηση τον φιλοκυβερνητικό ρώσο βουλευτή Βιατσεσλάβ Νικόνοφ και άλλους γνωστούς ρώσους δικηγόρους, μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή του αεροδρομίου.

Οι ΗΠΑ έχουν κατασχέσει το διαβατήριο του 30χρονου φυγά  και μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν του έχει παραχωρήσει επισήμως άσυλο. Από τότε που έφθασε στη Μόσχα δεν έχει θεαθεί, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι παρέμεναν στο αεροδρόμιο για αρκετές μέρες μετά την άφιξή του.