Πολιτική
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2003 21:02

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (4/3/2003) Μέρος 3

Β' ΜΕΡΟΣ

11:00 – 13:00

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τελώντας εν γνώσει για την από αυτόν εκτέλεση των αδίκων αυτών πράξεών του που προανέφερα, και θέλοντας να συμβάλλει στην εκτέλεση αυτών, μετέβη μαζί του στον τόπο των εγκλημάτων και τον βοήθησε στην εκτέλεση αυτών, εξασφαλίζοντάς του δυνατότητα εκτοξεύσεως του παραπάνω βλήματος πάνω από υπάρχοντα μαντρότοιχο, με το να δεχτεί να ανέλθει αυτός, δηλαδή ο αυτουργός, επί των ώμων του και να εκτοξεύσει από εκεί το παραπάνω βλήμα, το οποίο δεν μπορούσε ο αυτουργός να εκτοξεύσει από το σημείο εκείνο κατά άλλο τρόπο λόγω του ύψους του μαντρότοιχου, παρέχοντας έτσι με τον τρόπο αυτό άμεση συνδρομή.

Οι κατηγορούμενοι Δημήτριος Κουφοντίνας και Βασίλειος Τζωρτζάτος στον ίδιο τόπο και χρόνο παρέσχον στον ίδιο φυσικό αυτουργό Σάββα Ξηρό πριν και κατά την εκτέλεση των πράξεών του συνδρομή συνισταμένη στο ότι: τελώντας εν γνώσει για την από αυτόν εκτέλεση των αδίκων πράξεών του και θέλοντας να συμβάλλουν στην εκτέλεση αυτών, μετέβησαν μαζί του στον τόπο των εγκλημάτων και τον ενεθάρρυναν στην εκτέλεση αυτών, παραμένοντας πλησίον του μέχρι την αποπεράτωσή τους και επιτηρώντας τον γύρω χώρο για να αποτρέψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρεμπόδισής του και για να του εξασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνσή του, παρέχοντας έτσι σ’ αυτόν με τον τρόπο αυτό ψυχική συνδρομή.

Οι κατηγορούμενοι Δημήτριος Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός και Σωτήριος Κονδύλης, στα Σεπόλια Αττικής στις 20-11-1991 και περί ώρα 00:50 με περισσότερες πράξεις τους τέλεσαν περισσότερα του ενός εγκλήματα και ειδικότερα:

Α. Στον παραπάνω τόπο και χρόνο ενεργώντες από κοινού και έχοντας αποφασίσει να εκτελέσουν κακουργήματα, επεχείρησαν πράξη που περιείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτών, χωρίς όμως να ολοκληρώσουν την εκτέλεσή τους για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτους της θελήσεώς τους.

Συγκεκριμένα: Στον παραπάνω τόπο και χρόνο, ενεργώντες από κοινού και έχοντας αποφασίσει τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσουν τους αστυνομικούς Σωκράτη Κότσια, Χρήστο Καρρά, Ιωάννη Παπαφώτη, Γεώργιο Σταυρακάκη και Γεώργιο Σταμάτη, οι οποίοι επεχείρησαν να τους συλλάβουν λόγω απόπειρας κλοπής αυτοκινήτου την οποία κατελήφθησαν οι κατηγορούμενοι να διαπράττουν επ’ αυτοφώρω, με πρόθεση να τους σκοτώσουν πυροβόλησαν εναντίον τους με πιστόλια και έριξαν εναντίον τους χειροβομβίδες.

Όμως, απέτυχαν στην προσπάθειά τους να τους σκοτώσουν, για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτους της θελήσέως τους, γιατί λόγω της άμεσης αντίδρασης των αστυνομικών και της καλύψεώς τους δεν επέφεραν το θανατηφόρο αποτέλεσμα το οποίο επεδίωκαν. Όσον αφορά δε τους εξ αυτών τραυματισθέντες Σωκράτη Κότσια, Χρήστο Καρρά, Γεώργιο Σταμάτη και Ιωάννη Παπαφώτη, και επειδή συμπτωματικά δεν τραυματίσθηκαν αυτοί σε καίρια μέρη του σώματός τους και γιατί έτυχαν εγκαίρου και αποτελεσματικής ιατρικής βοηθείας εξαιτίας της οποίας και διεσώθησαν.

Β. Στον ίδιο τόπο και χρόνο, οι ίδιοι κατηγορούμενοι, από κοινού και με πρόθεση, προξένησαν έκρηξη με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία προκλήθηκε σωματική βλάβη σε τρίτους. Συγκεκριμένα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο, ενεργώντας από κοινού, με πρόθεση προξένησαν έκρηξη με την απασφάλιση και τη ρίψη χειροβομβίδων κατά των προαναφερθέντων αστυνομικών με αποτέλεσμα να προκύψει εξαιτίας της έκρηξης αυτής κίνδυνος για τους αστυνομικούς αυτούς, οι οποίοι υπέστησαν και σωματικές βλάβες και συγκεκριμένα:

Ο Σωκράτης Κότσιας τραύμα στον αριστερό βραχίονα και στον θωρακικό σπόνδυλο και τη δεξιά μεσοπλάτια χώρα, στο ύψους του εβδόμου αυχενικού σπονδύλου. Ο Χρήστος Καρράς δύο τραύματα της αριστεράς κνήμης, ο Γεώργιος Σταμάτης θλασικό τραύμα δεξιού μηρού και μικρό τραύμα αριστερού μηρού και ο Ιωάννης Παπαφώτης, θλάση μαλακών μορίων δεξιού αντιβραχίου και δύο τραύματα στην κοιλιακή χώρα.

Γ. Στον ίδιο τόπο και χρόνο, οι ίδιοι κατηγορούμενοι, ενεργώντας από κοινού, με σωματική βία εναντίον προσώπου και με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο ζωής, αφαίρεσαν από άλλον ξένο οδικά κινητό πράγμα με σκοπό να το ιδιοποιηθούν παράνομα.

Συγκεκριμένα: Στον παραπάνω τόπο και χρόνο από κοινού και με πρόθεση, αφού ακινητοποίησαν στην συμβολή των οδών ?? και ?.. το Α 6418 Δ.Χ. αυτοκίνητο ταξί ασκώντας σωματική βία κατά του οδηγού και κατόχου αυτού Βασιλείου Δημοπούλου και κατά του επιβάτη Γεωργίου Πετρακάκου και απειλώντας αυτούς με τα πιστόλια και τα περίστροφα ότι θα τους σκοτώσουν, αφαίρεσαν από την κατοχή του πρώτου απ’ αυτούς το παραπάνω αυτοκίνητο, το οποίο ανήκε κατά κυριότητα στους Κωνσταντίνο Λιακόπουλο και Κωνσταντίνο Καραμάνο, σε ποσοστό 50% στον καθένα, με σκοπό να το ιδιοποιηθούν παράνομα.

Ο κατηγορούμενος Χριστόδουλος Ξηρός κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι στην Αθήνα, στην περιοχή Αμπελοκήπων, στις 8-12-91 και περί ώραν 00:30, με μία πράξη του τέλεσε περισσότερα από ένα εγκλήματα ως ακολούθως:

Α. Στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, με πρόθεση προξένησε έκρηξη με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο.

Συγκεκριμένα: Στον παραπάνω τόπο και χρόνο, με πρόθεση προξένησε έκρηξη δύο αντιαρματικών βλημάτων ρουκετών των 2,36 ιντσών, τα οποία εκτόξευσε κατά το γραφείο της εταιρείας ΒΙΟΧΑΛΚΟ τα οποία βρίσκονταν στον 2ο όροφο του επί της λεωφ. Κηφισίας κτιρίου, με αποτέλεσμα να προκύψει εξαιτίας της έκρηξης αυτής, κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και δη στα γραφεία της παραπάνω εταιρείας των οποίων καταστράφηκαν υαλοπίνακες, σε γραφεία του 2ου και του 4ου ορόφου του ιδίου κτιρίου, των οποίων επίσης καταστράφηκαν οι υαλοπίνακες καθώς και σε διερχόμενα και σταθμευμένα αυτοκίνητα και κίνδυνος για τον ευρισκόμενο εντός του κτιρίου θυρωρό αυτού Δημήτριο Κεφαλόπουλο.

Β. Στον ίδιο τόπο και χρόνο, έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει κακούργημα με πρόθεση, επεχείρησε πράξη που περιείχε τουλάχιστον αρχή εκτέλεσης αυτού, χωρίς όμως να ολοκληρώσει την εκτέλεσή του για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτους της θελήσεώς του.

Συγκεκριμένα στον παραπάνω τόπο και χρόνο έχοντας αποφασίσει, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, να σκοτώσει τον Δημήτρη Κεφαλόπουλο, με πρόθεση να τον σκοτώσει προξένησε έκρηξη κατά τα αμέσως ανωτέρω εκτεθέντα, όμως απέτυχε στην προσπάθειά του να τον σκοτώσει για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτους της θελήσεώς του γιατί συμπτωματικά δεν τραυματίστηκε αυτός, δηλαδή ο Δημήτριος Κεφαλόπουλος.

Οι κατηγορούμενοι Δημήτριος Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός, στην Αθήνα στις 14-7-1992 και περί ώραν 16:10 με μία πράξη τους, τέλεσαν περισσότερα από ένα εγκλήματα που τιμωρούνται κατά το νόμο με στερητικές της ελευθερίας ποινές και ειδικότερα: Στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, από κοινού με πρόθεση, προξένησαν έκρηξη με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία προκλήθηκε σωματική βλάβη σε τρίτο και θάνατος ατόμου.

Συγκεκριμένα: Στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, ενεργώντας από κοινού και με πρόθεση, προξένησαν έκρηξη ενός αντιαρματικού βλήματος ρουκέτας των 3,5 ιντσών, το οποίο εκτόξευσαν κατά του ΗΕ 3945 υπηρεσιακού αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, ο Παναγιώτης Κοκκινόπουλος, η Αθανασία Παλαιοκρασσά και η Θεοδώρα Όλγα Αρεταίου, τη στιγμή κατά την οποία αυτό εκινείτο στη συμβολή των οδών Καραγεώργη Σερβίας και Βουλής.

Με αποτέλεσμα να προκύψει εξαιτίας της έκρηξης αυτής κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και δη στο παραπάνω αυτοκίνητο, το οποίο έπαθε εκτεταμένες ζημιές στο εμπρόσθιο και αριστερό μέρος του, καθώς και σε παρακείμενα αυτοκίνητα, εκ των οποίων 7, ήτοι: ΤΗΗ 6424 ΙΧ επιβατικό ιδιοκτησίας Χρήστου Ροζέα, ΥΥΑ 4908 ΙΧ επιβατικό ιδιοκτησίας Αποστόλου Σταύρακα, ΒΡ 8077 ΙΧ επιβατικό αγνώστου ιδιοκτησίας, ΥΟ 1399 ιδιοκτησίας Μαρίας Στεργίου κτλ. έπαθαν εκτεταμένες ζημιές στους υαλοπίνακές τους και στο αμάξωμά τους και κίνδυνος για τους επιβάτες του παραπάνω ΗΕ 3945 αυτοκινήτου και για τους διερχομένους πεζούς Στυλιανό Κήλη, Αργυρώ Μουζουράκη, Χρήστο Χιδεριώτη, Αθηνά Μεργούτη, Βασίλειο Δουλγεράκη και Αθανάσιο Αξαρλιάν, εκ των οποίων μάλιστα οι πεζοί Στυλιανός Κήλης, Αργυρώ Μουζουράκη, Χρήστος Χιδεριώτης, Αθηνά Μεργούτη, Βασίλειος Δουλγεράκης και Αθανάσιος Αξαρλιάν υπέστησαν και σωματικές βλάβες.

Και δη, ο Στυλιανός Κήλης, τραύμα στον βολβό του αριστερού οφθαλμού, η Αργυρώ Μουζουράκη θλασικό τραύμα ρινός, ο Χρήστος Χιδεριώτης τραύμα αριστεράς ωμοπλατιαίας χώρας, ρινός και γόνατος, η Αθηνά Μεργούτη, κάκωση κεφαλής, αριστερού γόνατος και οσφυέος, ο Βασίλειος Δουλγεράκης τραύμα ράχεως και δεξιάς ωμοπλάτης, ο δε Αθανάσιος Αξαρλιάν τραυματίστηκε θανάσιμα, υποστάς τραύμα δεξιάς προσθίας θωρακικής χώρας, διαστάσεων 12Χ6 εκ., ρήξη δεξιού πνεύμονος, πτώση αορτής, βαρεία θλάση καρδιάς και πτώση αριστερού θόλου διαφράγματος και απεβίωσε εξαιτίας του τραυματισμού του αυτού, ως μόνης ενεργού αιτίας.

Στον ίδιο τόπο και χρόνο, από κοινού και με πρόθεση, έχοντας αποφασίσει να εκτελέσουν κακουργήματα, επεχείρησαν πράξη που περιείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτών, χωρίς όμως να ολοκληρώσουν την εκτέλεσή τους για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτους της θελήσεώς τους.

Συγκεκριμένα: Στον παραπάνω τόπο και χρόνο, ενεργώντας από κοινού και έχοντας αποφασίσει τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσουν τους Ιωάννη Παλαιοκρασσά, Παναγιώτη Φωτεινόπουλο, Αθανασία Παλαιοκρασσά και Θεοδώρα Όλγα Αρεταίου, με πρόθεση να τους σκοτώσουν, προξένησαν έκρηξη κατά τα αμέσως ανωτέρω εκτεθέντα.

Όμως απέτυχαν στην προσπάθειά τους να τους σκοτώσουν για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτως της θελήσεώς τους, γιατί, λόγω της κινήσεως και της θέσεως του αυτοκινήτου κατά την στιγμή της έκρηξης και της ισχυρής κατασκευής του και της θέσεως στην οποία ευρίσκοντο οι παραπάνω πεζοί κατά τον χρόνο της εκρήξεως, δεν επέφερε αυτή η έκρηξη το αποτέλεσμα το οποίο επεδίωκαν οι κατηγορούμενοι.

Επίσης, γνωρίζοντας ότι είναι ενδεχόμενο από τη ρουκέτα, τα θραύσματά της και τα εξαρτήματα βληθησομένων οχημάτων να πληγούν διερχόμενοι πεζοί και να τραυματιστούν σε καίρια μέρη του σώματος, που ήταν πιθανό να επιφέρουν το θάνατό τους, εν τούτοις αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα αυτό και εκτόξευσαν τη ρουκέτα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σε διάφορα μέρη του σώματός τους, οι διερχόμενοι πεζοί, ?. Χιδεριώτης, Αθηνά Μεργούτη και Βασίλειος Δουλγεράκης, ο θάνατος των οποίων που εκείνοι, οι κατηγορούμενοι δηλαδή αποδέχθηκαν, δεν επήλθε τελικά από λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτους της θελήσεώς τους, ήτοι διότι δεν τραυματίστηκαν σε καίρια μέρη του σώματός τους και έτυχαν άμεσης ιατρικής περιθάλψεως.

Γ. Στον ίδιο τόπο και χρόνο, ενεργώντας από κοινού με πρόθεση, σκότωσαν άνθρωπο. Συγκεκριμένα: Στον παραπάνω τόπο και χρόνο, ενεργώντας από κοινού και τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, προξένησαν έκρηξη, γνωρίζοντας ότι ήταν ενδεχόμενο από αυτήν να επέλθει ο θάνατος διερχόμενου πεζού τον οποίο και αποδέχθηκαν, με αποτέλεσμα από την εκτοξευθείσα ρουκέτα να τραυματιστεί θανάσιμα ο διερχόμενος πεζός Αθανάσιος Αξαρλιάν κατά τα αμέσως ανωτέρω εκτεθέντα και να επέλθει εξαιτίας του τραυματισμού του αυτού, ως μόνης ενεργού αιτίας, ο θάνατός του, τον οποίον είχαν αποδεχθεί.

Στον ίδιο τόπο και χρόνο οι κατηγορούμενοι Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλειος Τζωρτζάτος και Κων/νος Τέλιος, με μία τους ο καθένας πράξη τέλεσαν περισσότερα από ένα αδικήματα και ειδικότερα παρείχαν στους παραπάνω συναυτουργούς Κουφοντίνα και Σάββα Ξηρό, συνδρομή πριν και κατά την εκτέλεση των αδίκων πράξεων που διέπραξαν αυτοί, η οποία συνδρομή συνίφθη στο ότι:

Τελώντας εν γνώσει για την από αυτούς εκτέλεση των αδίκων αυτών πράξεων τους και τέλος συνδράμοντας στην εκτέλεση αυτών από αυτούς, ο εξ αυτών Βασίλειος Τζωρτζάτος προέβη τις προηγούμενες της πράξεως ημέρες σε προετοιμασία του χώρου πυροδοτήσεως αντιαρματικού βλήματος και στη σύνδεση του βλήματος με το μηχανισμό της πυροδοτήσεως.

Κατά δε την ημέρα των πράξεων μετέβη εκεί, στον τόπο, καθώς και οι συγκατηγορούμενοι του συνεργοί Χριστόδουλος Ξηρός και Κων/νος Τέλιος, στον τόπο της εγκληματικής πράξεως και τους ενεθάρρυναν στην εκτέλεση των εγκλημάτων παραμένοντας πλησίον τους εκεί μέχρι την αποπεράτωση τους και επιθεωρώντας τον κύριο χώρο για να παράσχουν βοήθεια αν χρειαζόταν προς τούτο.

Οι κατηγορούμενοι Σάββας Ξηρός και Δημήτριος Κουφοντίνας στην Μεταμόρφωση Αττικής στις 10.11.92 και περί ώρα 23.20, ενεργώντας από κοινού με πρόθεση προξένησαν έκρηξη με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο και σε εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας.

Συγκεκριμένα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο από κοινού και με πρόθεση προξένησαν έκρηξη ενός αντιαρματικού βλήματος ρουκέτας των 3,36 ιντσών, το οποίο εκτόξευσαν κατά των γραφείων της ΔΟΥ Νέας Φιλαδελφείας, τα οποία βρίσκονταν στο επί της λεωφόρου Τατοϊου 53 κτίριο.

Με αποτέλεσμα να προκύψει εξαιτίας της έκρηξης αυτής, κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και δη στα γραφεία της παραπάνω ΔΟΥ, των οποίων καταστράφηκαν οι υαλοπίνακες και τα επιχρίσματα του κτιρίου, ιδιοκτησίας του Χρήστου Κάβουρα και 3 πολυθρόνες, 3 γραφεία, ένα τραπέζι, μία οθόνη υπολογιστή και τα εξ αλουμινίου διαχωριστικά των γραφείων, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, καθώς και σε διερχόμενα και σταθμευμένα αυτοκίνητα και κίνδυνος σε εξευρισκομένους εντός του κτιρίου ανθρώπους και το τοπικό δίκτυο της ΔΕΗ, η οποία είναι επιχείρηση κοινής ωφελείας.

Επίσης, οι κατηγορούμενοι Σάββας Ξηρός και Βασίλειος Τζωρτζάτος, στο Μαρούσι Αττικής στις 21.12.92 και περί ώραν 08.50, με πρόθεση ενεργώντας από κοινού και έχοντας αποφασίσει να εκτελέσουν κακούργημα, επεχείρησαν πράξη που περιείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτού, χωρίς όμως να ολοκληρώσουν την εκτέλεση του για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτως της θελήσεως τους.

Συγκεκριμένα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο, ενεργώντας από κοινού και έχοντας αποφασίσει τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσουν τον Ελευθέριο Παπαδημητρίου, με πρόθεση να τον σκοτώσουν πυροβόλησαν εναντίον του δύο φορές ο πρώτος με πιστόλι των 45 και τρεις φορές ο δεύτερος με περίστροφο των 38 και σε διάφορα μέρη του σώματος του, τη στιγμή κατά την οποίαν αυτός βρισκόταν μέσα στο ΥΒΑ 6460 Ι.Χ. αυτοκίνητο του τύπου ΜΕRCEDES, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος και το οποίο είχε διακόψει προσωρινά την πορεία του στο ύψος του οικοδομικού αριθμού 30 της οδού Ρόδου λόγω παρεμβολής του ΥΑΜ 3573 Ι.Χ. φορτηγού αυτοκινήτου κλειστού τύπου, χρώματος κόκκινου, τύπου FOLKSWAGEN, ιδιοκτησίας Νικολάου Παπαδήμα, το οποίο ήταν κλεμμένο και έφερε κλεμμένες πινακίδες με αριθμό ΥΘΚ 27351 ιδιοκτησίας Παναγιώτη Δρακόπουλου με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν σοβαρά και να υποστεί δύο διαμπερή τραύματα στο δεξιό γόνατο και δύο διαμπερή τραύματα στο αριστερό γόνατο.

Όμως απέτυχαν στην προσπάθεια τους να τον σκοτώσουν, για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτως της θελήσεως τους, γιατί συμπτωματικά αυτός δεν τραυματίστηκε σε καίρια μέρη του σώματος του και επειδή έτυχε εγκαίρου και αποτελεσματικής ιατρικής βοήθειας εξαιτίας της οποίας και διασώθηκε.

Στον ίδιο τόπο και χρόνο ο κατηγορούμενος Δημήτριος Κουφοντίνας τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με πρόθεση παρείχε σ’ αυτούς, στους παραπάνω συναυτουργούς, κατά την εκτέλεση της πράξης τους αυτής άμεση συνδρομή η οποία συνίφθη στο ότι:

Τελώντας εν γνώσει για την από αυτούς εκτέλεση της άδικης αυτής πράξης τους και θέλοντας να συμβάλλει στην εκτέλεση αυτής από αυτούς, μετέβη μαζί τους ένοπλος με πιστόλι στον τόπο του εγκλήματος οδηγώντας το παραπάνω Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο και παρενέβαλε αυτό σκοπίμως στην πορεία του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Ελευθέριος Παπαδημητρίου και ανέκοψε την εμπροσθοπορεία αυτού με τη στάθμευση του αυτοκινήτου που οδηγούσε στο μέσον της οδού και παραπλεύρως ήδη σταθμευμένου αυτοκινήτου.

Έτσι έδωσε τη δυνατότητα στους παραπάνω συγκατηγορουμένους του να τον πυροβολήσουν εξ εγγυτάτης αποστάσεως για να επιτύχουν τον θανάσιμο τραυματισμό του αλλά απέτυχαν στην προσπάθεια τους αυτή για τους λόγους που εξέθεσα προηγουμένως.

Οι κατηγορούμενοι Δημήτριος Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Χριστόδουλος Ξηρός στο Μοσχάτο Αττικής στις 12.2.1993 και περί ώραν 21:20, ενεργώντας από κοινού με πρόθεση προξένησαν έκρηξη με τη χρήση εκρηκτικών υλών, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο.

Συγκεκριμένα στον αναφερθέντα τόπο και χρόνο από κοινού με πρόθεση προξένησαν έκρηξη ενός αυτομάτου αυτοσχεδίου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού, τον οποίον τοποθέτησαν στα γραφεία της ΔΟΥ Μοσχάτου, τα οποία βρίσκονταν στο επί της οδού Αγίων Σαράντα 8 κτίριο, με αποτέλεσμα να προκύψει εξαιτίας της έκρηξης αυτής κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και δη στα γραφεία της παραπάνω ΔΟΥ, των οποίων κατεστράφησαν οι υαλοπίνακες, στο παρακείμενο κτίριο κατοικιών της οδού Αγίων Σαράντα 23 του οποίου καταστράφηκαν οι υαλοπίνακες και σε διερχόμενα και σταθμευμένα αυτοκίνητα και κίνδυνος για ανθρώπους και δη την ευρισκομένη εντός των γραφείων της ΔΟΥ καθαρίστρια Ελένη Λειβαδά και για το διαμένοντα στο παραπάνω γειτονικό κτίριο Λεωνίδα-Σπυρίδωνα Μυλωνά, ο οποίος υπέστη και σωματική βλάβη και δη εκδορές από τη θραύση των υαλοπινάκων.

Οι κατηγορούμενοι Σάββας Ξηρός και Δημήτριος Κουφοντίνας στα Καμίνια Πειραιώς στις 9.3.1993 και περί ώραν 23:30, ενεργώντας από κοινού και με πρόθεση προξένησαν έκρηξη με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο, καθώς και σε εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας.

Συγκεκριμένα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, ενεργώντας από κοινού και με πρόθεση προξένησαν έκρηξη ενός αντιαρματικού βλήματος ρουκέτας των 2,36 με την εκτόξευση αυτού κατά των γραφείων της ΣΤ΄ ΔΟΥ Πειραιώς τα οποία βρίσκονταν στο επί της οδού Χίου 22 κτίριο, το οποίο εξερράγη, με αποτέλεσμα να προκύψει εξαιτίας της έκρηξης αυτής κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και δη στα γραφεία της παραπάνω ΔΟΥ, των οποίων καταστράφηκαν οι υαλοπίνακες και ένα μεταλλικό ράφι καθώς και σε παρακείμενα κτίρια και σε διερχόμενα και σταθμευμένα αυτοκίνητα και κίνδυνος για τους ευρισκομένους εντός των παραπάνω κτιρίων ανθρώπων και για το τοπικό δίκτυο της ΔΕΗ, η οποία είναι επιχείρηση κοινής ωφελείας.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Θα συνεχίσω εγώ κ. Πρόεδρε. Πριν συνεχίσω θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα για να μπορούν να αντιληφθούν όλοι, για να μην επαναλαμβάνω συνεχώς σε όλες τις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών και αποπειρών ανθρωποκτονίας ότι οι πράξεις έχουν τελεστεί με πρόθεση και με ήρεμη ψυχική διάθεση και αποφασίστηκαν και εκτελέστηκαν.

Σε όλες τις περιπτώσεις ληστειών τα πράγματα αφαιρέθηκαν με σκοπό παράνομης ιδιοποίησης και σε όλες τις περιπτώσεις εκρήξεων υπήρξε διακινδύνευση, κοινός κίνδυνος ξένων πραγμάτων και κίνδυνος ανθρώπων.

Επίσης, για να βοηθήσω κυρίως την υπεράσπιση, λέω ότι σημείο αναφοράς είναι το κατηγορητήριο του κ. Κουφοντίνα και αρχίζω να απαγγέλλω κατηγορίες από τον αριθμό 41 και πέρα.

Κατηγορώ τον Δημήτριο Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό γιατί στην Πετρούπολη Αττικής στις 11 Μαρτίου του 1993 προκάλεσαν έκρηξη. Συγκεκριμένα τοποθέτησαν γύρω στις 5 το πρωί ωρολογιακό μηχανισμό στο κτίριο που στεγάζεται η ΔΟΥ Πετρουπόλεως, ο οποίος εξερράγη προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο κτίριο αλλά και στα γειτονικά καταστήματα και στις γειτονικές οικίες.

Κατηγορώ τον Δημήτριο Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό, διότι στις 24.1.1994 σκότωσαν από πρόθεση τον Μιχάλη Βρανόπουλο. Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός με τη μορφή της απλής συνέργιας, δηλαδή οδήγησε τη μοτοσικλέτα με την οποία μετέβησαν στον τόπο του εγκλήματος, ο δε Κουφοντίνας πλησίασε το θύμα, το πυροβόλησε κατ’ επανάληψη, του προκάλεσε σοβαρά τραύματα, συνεπεία των οποίων επήλθε ο θάνατος.

Στον ίδιο τόπο και χρόνο και κάτω από τις ίδιες συνθήκες τελέστηκε και η πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του οδηγού του Μιχάλη Βρανόπουλου κ. Πρίσκου, εναντίον του οποίου πυροβόλησε επίσης με ανθρωποκτόνο σκοπό, ο κατηγορούμενος Κουφοντίνας.

Κατηγορώ τον Δημήτριο Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό για το ότι στις 11 Απριλίου του 1994 στην οδό Κηφισίας στην περιοχή του Αμαρουσίου προκάλεσαν έκρηξη. Συγκεκριμένα εκτόξευσαν αντιαρματική ρουκέτα 2,36 ιντσών εναντίον του κτιρίου που στεγάζονται η ασφαλιστική εταιρεία ALICO και η ασφαλιστική εταιρεία Κανελλοπούλου με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο κτίριο και διακινδύνευση των ενοίκων και των εργαζομένων στον χώρο.

Οι ίδιοι κατηγορούμενοι, Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός τοποθέτησαν εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό και προκάλεσαν έκρηξη στις 11 Απριλίου του 1994 στο κτίριο που στεγάζεται η ασφαλιστική εταιρεία «NATIONALE NEDERLANDEN› με τα αποτελέσματα που σας ανέφερα.

Οι ίδιοι κατηγορούμενοι, Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός στις 11 Απριλίου του 1994 αποπειράθηκαν να προκαλέσουν έκρηξη. Συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου του 1994 στην περιοχή του Περάματος Αττικής τοποθέτησαν δύο πλαστικούς σωλήνες που αποτελούσαν αυτοσχέδιους πυροδοτικούς μηχανισμούς εκτόξευσης βλημάτων και τοποθέτησαν επίσης τα βλήματα στους μηχανισμούς αυτούς, σκοπεύοντας να προκαλέσουν έκρηξη στο αεροπλανοφόρο «ART ROYAL› το οποίο ήταν ελλιμενισμένο σε απόσταση 130 μέτρων από το σημείο που είχαν τοποθετηθεί οι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Βέβαια απέτυχαν στην προσπάθεια τους, αυτή γιατί δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί τους οποίους είχαν φτιάξει και ήταν ωρολογιακοί.

Οι ίδιοι κατηγορούμενοι, Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός στις 18 Μαίου του 1994 προκάλεσαν έκρηξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΙΒΜ στην οδό Φιλελλήνων. Συγκεκριμένα γύρω στα μεσάνυχτα της ημέρας εκείνης εκτόξευσαν αντιαρματική ρουκέτα των 2,36 ιντσών με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και να υπάρξει διακινδύνευση προσώπων και πραγμάτων.

Οι κατηγορούμενοι Σάββας Ξηρός ως αυτουργός και οι κατηγορούμενοι Κουφοντίνας και Κονδύλης ως απλοί συνεργοί, κατηγορούνται ότι με πρόθεση σκότωσαν στις 4 Ιουλίου του 1994 τον Τούρκο διπλωμάτη Σιπαχίογλου.

Συγκεκριμένα ο Σάββας Ξηρός τον πλησίασε και τον πυροβόλησε 4 φορές, του προκάλεσε σοβαρά τραύματα με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος. Οι δε κατηγορούμενοι Κουφοντίνας και Κονδύλης τον συνόδευαν προκειμένου να κατοπτεύουν τον χώρο, να προστατεύσουν ενδεχομένως τον δράστη και εν πάση περιπτώσει να τον συνδράμουν ψυχικά.

Οι κατηγορούμενοι Σάββας Ξηρός και Δημήτρης Κουφοντίνας κατηγορούνται για το ότι στις 15 Μαρτίου του 1995 προκάλεσαν έκρηξη στις εγκαταστάσεις του MEGA CHANNEL στην Παιανία Αττικής.

Συγκεκριμένα ο Σάββας Ξηρός πυροδότησε δύο αντιαρματικά των 3 και 5 ιντσών εναντίον των εγκαταστάσεων, ο δε Κουφοντίνας τον συνόδευε ενισχύοντας τον ψυχικά προκειμένου να τον προστατεύσει από οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Με την ίδια πράξη οι κατηγορούμενοι διέπραξαν και το αδίκημα της κατά συρροή απόπειρας ανθρωποκτονίας και απλής συνέργιας στην πράξη αυτή, δεδομένου ότι εντός του κτιρίου βρίσκονταν 7 υπάλληλοι οι οποίοι εντελώς τυχαία δεν σκοτώθηκαν δεδομένου ότι βρίσκονταν σε χώρους που δεν μπόρεσαν οι δράστες να επιτύχουν το αποτέλεσμα που επιδίωκαν.

Οι κατηγορούμενοι: Σάββας Ξηρός ως αυτουργός, Δημήτρης Κουφοντίνας και κατηγορούμενος Κονδύλης ως απλοί συνεργοί, προκάλεσαν έκρηξη και συγκεκριμένα: Ο Σάββας Ξηρός εκτόξευσε αντιαρματικό βλήμα 3,5 ιντσών κατά των εγκαταστάσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί κίνδυνος ανθρώπων, δηλαδή των υπαλλήλων της Πρεσβείας, οι δε άλλοι δύο κατηγορούμενοι τον συνέδραμαν στην πράξη του αυτή δεδομένου ότι τον συνόδευσαν στον τόπο της πράξεως και τον ενεθάρρυναν παρέχοντάς του ψυχική συνδρομή.

Κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες τελέστηκε η πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της απλής συνέργιας στην πράξη αυτή και συγκεκριμένα, ότι με την ενέργειά τους αυτή επεδίωξαν την δολοφονία των υπαλλήλων της Πρεσβείας Γκάρι Μορν, Στέλλα Μάρτιν και Μάρτιν Μπελτ, αλλά το αποτέλεσμα δεν επήλθε για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους, δεδομένου ότι δεν μπόρεσαν να πετύχουν το στόχο τους.

Οι κατηγορούμενοι: Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και Βασίλης Ξηρός κατηγορούνται για την έκρηξη που προκλήθηκε στις 3/10/96 στην οδό Κιθαιρώνος 21 στα Πατήσια και συγκεκριμένα: ο Σάββας Ξηρός ως αυτουργός προκάλεσε την έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού τον οποίον είχε τοποθετήσει κάτω από αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες μάρκας MERCEDES που ανήκε στον Αντισμήναρχο Αντώνιο Ρούσσο, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το όχημα, αλλά και αυτοκίνητα που είχαν σταθμεύσει παραπλεύρως. Στην πράξη αυτή τον βοήθησαν με τη μορφή της απλής συνέργιας οι: Κουφοντίνας και Βασίλης Ξηρός, οι οποίοι τον συνόδευαν και τον ενίσχυαν.

Οι κατηγορούμενοι: Σάββας Ξηρός ως αυτουργός, Κουφοντίνας, Κωστάρης και Βασίλης Ξηρός ως απλοί συνεργοί κατηγορούνται για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Περατικού. Συγκεκριμένα, ο Σάββας Ξηρός πλησίασε το θύμα και το πυροβόλησε τέσσερις φορές στην οδό Φίλωνος του Πειραιά, ενώ βάδιζε αμέριμνος στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σοβαρά τραύματα εξ αιτίας των οποίων επήλθε ο θάνατος. Οι δε άλλοι συνεργοί τον συνόδευαν και τον ενίσχυαν προκειμένου να τελέσει την πράξη αυτή.

Επιπλέον στην ίδια περιοχή και λίγο αργότερα οι ίδιοι κατηγορούμενοι τέλεσαν το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αστυνομικού Θόδωρου Αβδούλου, ο οποίος αντελήφθη τι είχε συμβεί και τους κατεδίωξε για να τους συλλάβει. Ο Σάββος Ξηρός, λοιπόν, πυροβόλησε εναντίον του με ανθρωποκτόνο σκοπό, πλην απέτυχε να τον πλήξει, οι δε άλλοι οι οποίοι τον συνόδευαν, τον συνόδευαν ακριβώς για να του παρέχουν ψυχική συνδρομή στην πράξη του αυτή.

Οι κατηγορούμενοι: Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και Βασίλης Ξηρός ως συναυτουργοί κατηγορούνται ότι προκάλεσαν έκρηξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Mac Donald’s στο Χαλάνδρι στις 3/2/98 και γύρω στις 03:30 τα μεσάνυχτα.

Συγκεκριμένα, τοποθέτησαν ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη την ώρα εκείνη με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημίες τόσο στο ίδιο το κτίριο, όσο και σε πέντε γειτονικά διαμερίσματα, αλλά και διακινδύνευση και των διερχομένων και των ενοίκων των κατοικιών.

Κάτω από τις ίδιες συνθήκες οι ίδιοι ακριβώς κατηγορούμενοι στις 3/2/98 και γύρω στις 04:00 προκάλεσαν έκρηξη επίσης ωρολογιακού μηχανισμού με τις ίδιες ακριβώς συνέπειες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Mac Donald’s στη Λεωφόρο Πεντέλης 80 στα Βριλήσσια.

Οι ίδιοι κατηγορούμενοι: Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και Βασίλης Ξηρός προκάλεσαν έκρηξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «DETROIT MOTORS› στη Λεωφόρο Κηφισίας 29. Συγκεκριμένα, γύρω στα μεσάνυχτα της ημέρας εκείνης τοποθέτησαν ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του τμήματος Σέρβις της εταιρείας με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη από την οποία επήλθαν ζημιές στις εγκαταστάσεις και σε διάφορα αυτοκίνητα τα οποία ήταν τοποθετημένα στις εγκαταστάσεις αυτές και διακινδύνευσαν διερχόμενα οχήματα, οι οδηγοί τους, αλλά και οι ευρισκόμενοι εντός του κτιρίου.

Οι ίδιοι κατηγορούμενοι: Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Βασίλης Ξηρός προκάλεσαν το ίδιο βράδυ, την ίδια μέρα, στις 12/3/1998 γύρω στις 04:00 το πρωί έκρηξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας CHRYSLER στο Νέο Ψυχικό στην οδό Κατεχάκη 38, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο κτίριο, σε καταστήματα γειτονικών κτιρίων, σε διερχόμενα και σταθμευμένα αυτοκίνητα και διακινδύνευση των ευρισκομένων στα κτίρια και των διερχομένων.

Γύρω δε στα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 00:09 της ίδιας μέρας προκάλεσαν έκρηξη στην αντιπροσωπεία της OPEL στη Λεωφόρο Μεσογείων 335 στο Χολαργό, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις και σε γειτονικό κτίριο και διακινδύνευση των διερχομένων.

Οι ίδιοι κατηγορούμενοι: ο μεν Σάββας ως αυτουργός, οι δε Κουφοντίνας και Βασίλης Ξηρός ως απλοί συνεργοί προκάλεσαν έκρηξη στις 7/4/1998 γύρω στα μεσάνυχτα στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας CITY BANK Κυψέλης στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου 54.

Συγκεκριμένα ο Σάββας εκτόξευσε αντιαρματική ρουκέτα των 2,36 ιντσών με αυτοσχέδιο πυροδοτικό μηχανισμό από απόσταση 20 μέτρων, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημίες στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας και στα διαμερίσματα γειτονικών κτιρίων, καθώς και στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα, με αποτέλεσμα επίσης να διακινδυνεύσουν και οι ευρισκόμενοι εντός των κτιρίων και διερχόμενοι. Στην πράξη αυτή οι Κουφοντίνας και Βασίλης Ξηρός υπήρξαν απλοί συνεργοί δεδομένου ότι τον συνόδευσαν προκειμένου να του παρέχουν ψυχική συνδρομή.

Οι κατηγορούμενοι: Διονύσιος Γεωργιάδης ως αυτουργός και Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Βασίλης Ξηρός ως απλοί συνεργοί, προκάλεσαν έκρηξη στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας ALPHA Πίστεως στην οδό Αχαρνών 364 στις 22/6/1998 και γύρω στις 23:00 το βράδυ. Συγκεκριμένα ο Διονύσιος Γεωργιάδης τοποθέτησε έξω από την Τράπεζα ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη την ώρα που προανέφερα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημίες στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας, αλλά και γειτονικά κτίρια. Οι άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί του υπήρξαν απλοί συνεργοί σ’ αυτή την πράξη δεδομένου ότι τον συνόδευσαν και παρακολούθησαν από κοντινή απόσταση το αν θα πετύχει τις επιδιώξεις τις οποίες επεδίωκε. Είναι νομίζω η πρώτη περίπτωση που εμφανίζεται σε πράξη ο κατηγορούμενος Διονύσιος Γεωργιάδης.

Οι κατηγορούμενοι: Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Βασίλης Ξηρός στις 31/3/1999 ως συναυτουργοί με πρόθεση προκάλεσαν έκρηξη και συγκεκριμένα, γύρω στα μεσάνυχτα στις 31/3/99 εκτόξευσαν αντιαρματική ρουκέτα των 2,36 ιντσών από απόσταση 12 περίπου μέτρων εναντίον των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50 στην Αθήνα.

Οι ίδιοι κατηγορούμενοι λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3/4/1999 προκάλεσαν έκρηξη ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία της 3ης Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Γαλατσίου στη Λεωφόρο Γαλατσίου 80, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές ζημιές στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία, αλλά σοβαρές ζημιές σε γειτονικά καταστήματα και διαμερίσματα του ίδιου ορόφου.

Ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός ως αυτουργός και οι κατηγορούμενοι Δημήτρης Κουφοντίνας και Βασίλης Ξηρός ως απλοί συνεργοί προκάλεσαν διαδοχικά τρεις εκρήξεις στον Πειραιά την 5/5/1999. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι τοποθέτησαν τρεις σωλήνες τους οποίους είχαν διαμορφώσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να εκτοξεύσουν βλήματα πάνω στη σχάρα ενός αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο Βασίλης Ξηρός μέσα στο οποίο βρισκόταν επίσης ο Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός και ήταν έτσι κατασκευασμένο το σύστημα, ώστε τα καλώδια βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Όταν, λοιπόν, έφτασαν έξω από την Τράπεζα «ΜΑΝΗΑΤΑΝ› στην οδό Μιαούλη 95, πυροδοτήθηκε το πρώτο αντιαρματικό βλήμα 2,36 ιντσών με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημίες και διακινδύνευση των ευρισκομένων στο κτίριο.

Λίγο αργότερα, ελάχιστα λεπτά αργότερα της ίδιας μέρας και όταν έφτασαν έξω από το κτίριο που στεγάζεται η Τράπεζα MIDLAND BANK, ο Σάββας Ξηρός πυροδότησε επίσης ένα ακόμα βλήμα των 2,36 ιντσών με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές και διακινδύνευση των ευρισκομένων στο κτίριο.

Και ελάχιστα επίσης δευτερόλεπτα αργότερα και όταν έφτασαν στις εγκαταστάσεις της BANK NATIONAL DE PARIS, στην οδό Μιαούλη 91, εκτόξευσε ο Σάββας ένα τρίτο βλήμα των 2,36 ιντσών με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στις εγκαταστάσεις και σε διάφορα γειτονικά καταστήματα.

Οι κατηγορούμενοι: Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός ως συναυτουργοί στις 7 Μαϊου του 1999 προκάλεσαν έκρηξη στην κατοικία του Ολλανδού Πρέσβη, στην οδό Λυκείου 8 στην περιοχή του Κολωνακίου, περί ώρα 9:35 εξερράγη ωρολογιακός μηχανισμός τον οποίον είχαν τοποθετήσει οι κατηγορούμενοι στην εν λόγω κατοικία, που είναι μια τριώροφη οικοδομή, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές ζημιές η κατοικία και διαμερίσματα σε γειτονικές οικοδομές και διακινδύνευση των κατοίκων.

Οι κατηγορούμενοι: Σάββας Ξηρός ως αυτουργός, Δημήτρης Κουφοντίνας και Βασίλης Ξηρός ως απλοί συνεργοί προκάλεσαν έκρηξη στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη που βρίσκεται στην Εθνική Αντιστάσεως 59 Χαλάνδρι στις 2 Μαϊου του 1999.

Συγκεκριμένα μετέβησαν όλοι μαζί στο τόπο, οι δύο –Κουφοντίνας και Ξηρός- βοηθώντας ψυχικά τον αυτουργό Σάββα Ξηρό, ο οποίος από το απέναντι πεζοδρόμιο εκτόξευσε κατά της κατοικίας αντιαρματικό βλήμα των 3,5 ιντσών το οποίο προσέκρουσε στη μετώπη της οικοδομής της διώροφης, προκάλεσε σοβαρές ζημιές και διακινδύνευση των ενοίκων της οικοδομής.

Κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες τελέστηκε το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, δηλαδή κατά του ίδιου του Πρέσβη Κούνα Καν Χάιτς και της συζύγου του, το αποτέλεσμα όμως δεν επήλθε και ήταν ανεξάρτητο από τη θέληση των δραστών, δεδομένου ότι δεν πέτυχαν το στόχο τους, αφού το βλήμα προσέκρουσε στη μετώπη και όχι λίγο πιο κάτω που ήταν η είσοδος του Γραφείου στο οποίο βρίσκονταν οι φερόμενοι ως παθόντες. Οι δε Βασίλης Ξηρός και Δημήτρης Κουφοντίνας ενίσχυαν ψυχικά με την παρουσία τους τον αυτουργό κάτω από τις συνθήκες που σας προανέφερα.

Οι κατηγορούμενοι: Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός ως αυτουργοί και οι κατηγορούμενοι Βασίλης Ξηρός και Αγγελική Σωτηροπούλου ως συνεργοί κατηγορούνται για τη δολοφονία του Στρατιωτικού Ακολούθου της Βρετανικής Πρεσβείας Στήβεν Σόντερς που τελέστηκε στις 8 Ιουνίου του 2000 στη Λεωφόρο Κηφισίας στην περιοχή της Φιλοθέης γύρω στις 08:00 το πρωί.

Συγκεκριμένα: οι Κουφοντίνας και Ξηρός αφού προσέγγισαν το θύμα, το οποίο οδηγούσε το αυτοκίνητό του και είχε σταθμεύσει λόγω των κυκλοφοριακών συνθηκών τον πυροβόλησαν και οι δύο, ο ένας με 45ντάρι και ο άλλος με πολεμικό όπλο, του προκάλεσαν σοβαρότατες σωματικές κακώσεις συνεπεία των οποίων επήλθε ο θάνατος.

Ο Βασίλης Ξηρός είχε συνοδεύσει τους δράστες και συγκεκριμένα, είχε οδηγήσει ένα ΒΑΝ φορτηγό αυτοκίνητο, με το οποίο μετεφέρθησαν πλησίον του χώρου που συνέβησαν τα περιστατικά οι Κουφοντίνας και Σάββας και εντός του αυτοκινήτου του οποίου είχε μεταφερθεί το δίκυκλο όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι εν συνεχεία οι αυτουργοί για να προσεγγίσουν το θύμα.

Η κατηγορουμένη Αγγελική Σωτηροπούλου κατηγορείται για απλή συνέργια που συνίσταται, ότι την προηγούμενη μέρα συνόδευσε τον Δημήτρη Κουφοντίνα στον τόπο του εγκλήματος, όπου γινόταν κατόπτευση του χώρου και προετοιμασίας της δράσης της επόμενης ημέρας.

Οι κατηγορούμενοι: Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός, Σάββας Ξηρός, Τζωρτζάτος και Τσελέντης κατηγορούνται για ληστεία που τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα ως συναυτουργοί.

Συγκεκριμένα στις 23/12/1987 οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την πράξη τους κάτω από τις εξής ιδιαίτερες συνθήκες: Δύο απ’ αυτούς εμφανίστηκαν ως αστυνομικοί στο διευθυντή του Σούπερ Μάρκετ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ› που στεγάζεται στην οδό Αγίου Αντωνίου και ζήτησαν να του κάνουν έλεγχο. Ζήτησαν τα στοιχεία ταυτότητός του και εν συνεχεία τον έβαλαν δια της βίας μέσα σε ένα αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο βρίσκονταν και οι υπόλοιποι συνεργοί.

Τον έθεσαν, του έβαλαν κουκούλα και δέρνοντάς τον ανηλεώς και απειλώντάς τον, τον μετέφεραν στις εγκαταστάσεις του Σούπερ Μάρκετ, απειλώντας δε ότι θα τον κάψουν ζωντανό αυτόν και την οικογένειά του τον εξανάγκασαν να τους παραδώσει το κλειδί του χρηματοκιβωτίου, με αποτέλεσμα να αφαιρέσουν το περιεχόμενο, δηλαδή 6 περίπου εκατομμύρια δραχμές και εν συνεχεία οι δράστες να αποχωρήσουν, αφού άφησαν το θύμα τους δεμένο και πάνω στο κεφάλι του να έχει τοποθετηθεί ένα άδειο βαρέλι.

Οι κατηγορούμενοι Κουφοντίνας, Τσελέντης, Τζωρτζάτος, Ψαραδέλλης και Σάββας Ξηρός κατηγορούνται για την περίπτωση της ληστείας που τελέστηκε εναντίον των Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στην περιοχή των Πατησίων, στις 13-7-88.

Όλοι οι κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα οι: Κουφοντίνας, Τζωρτζάτος, Ψαραδέλλης και Τσελέντης, εισήλθαν στο κατάστημα και απειλώντας τους υπαλλήλους αλλά και τους πελάτες που βρίσκονταν εκεί, αφαίρεσαν από μεν τις εγκαταστάσεις του Ταμείου 11.500.000 δραχμές περίπου, από τον φύλακα του υποκαταστήματος το όπλο του και από μία πελάτισσα που βρισκόταν την ημέρα εκείνη, το βιβλιάριο καταθέσεών της.

Δεν περιορίστηκαν όμως σε αυτό, αλλά ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον φρουρό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Θεόδωρο Παπαπάνου, δεδομένου ότι πυροβόλησε επανειλημμένως εναντίον του με πιστόλι, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σοβαρά τραύματα. Θάνατος δεν επήλθε, διότι και τα τραύματα δεν ήταν πάρα πολύ σοβαρά, αλλά κυρίως αντιμετωπίστηκε ιατρικώς η περίπτωσή του.

Οι κατηγορούμενοι οι υπόλοιποι ήταν συνεργοί στην πράξη αυτή της απόδοσης ανθρωποκτονίας, δεδομένου ότι με την παρουσία τους ενίσχυσαν τον δράστη στο να ενεργήσει με τον τρόπο που ενήργησε.

Ο Σάββας Ξηρός υπήρξε απλός ενεργός και στην περίπτωση της ληστείας, δεδομένου ότι δεν φαίνεται ότι εισήλθε στην Τράπεζα, αλλά παρέμεινε απέξω εποπτεύων τον χώρο.