Πολιτική
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2003 21:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (4/3/2003) Μέρος 4

Οι κατηγορούμενοι Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Τζωρτζάτος, Τέλιος, Καρατσώλης και Χριστόδουλος Ξηρός, κατηγορούνται για την περίπτωση της ληστείας εναντίον της Τράπεζας Εργασίας Πατησίων, που έγινε στις 29-6-1989.

Την ημέρα εκείνη, φέροντας όπλα, εισέβαλαν στο υποκατάστημα, απείλησαν τους υπαλλήλους με όπλα και αφαίρεσαν 24.000.000 περίπου δραχμές, συνάλλαγμα 2.000.000 περίπου και ταξιδιωτικές επιταγές. Εν συνεχεία απεχώρησαν με τα κλεμμένα αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποίησαν.

Οι κατηγορούμενοι Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλειος Τζωρτζάτος, Θωμάς Σερίφης, Κονδύλης και Κωστάρης, ο τελευταίος ως απλός συνεργός και οι υπόλοιποι ως συναυτουργοί, κατηγορούνται για τη ληστεία που τελέστηκε εναντίον του υποκαταστήματος Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι, στις 18-7-1990.

Συγκεκριμένα, οι έξι πρώτες δράστες, εισήλθαν στο κατάστημα οπλισμένοι, ακινητοποίησαν 20 περίπου υπαλλήλους και 15 πελάτες, τα όπλα που έφεραν ήταν πιστόλια και αυτόματα, απείλησαν τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή ο οποίος τους οδήγησε στο χρηματοκιβώτιο, εκεί με την απειλή του όπλου τον εξανάγκασαν να τους παραδώσει τα χρήματα και εν συνεχεία αποχώρησαν.

Ο Κωστάρης, υπήρξε απλός συνεργός δεδομένου ότι βρισκόταν έξω από το κατάστημα, επιτηρώντας το χώρο, προκειμένου να ειδοποιήσει τους δράστες σε περίπτωση που θα εμφανιζόταν κίνδυνος.

Οι κατηγορούμενοι Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Χριστόδουλος Ξηρός, Θεολόγος Ψαραδέλλης, κατηγορούνται ως συναυτουργοί της ληστείας που τελέστηκε εναντίον του ΕΛΤΑ Αιγάλεω στις 16-12-1991. Συγκεκριμένα την ημέρα εκείνη, οι παραπάνω κατηγορούμενοι μαζί και με έναν άλλον ακόμα κατηγορούμενο τουρκικής καταγωγής ονόματι Ολντούρκ, ο οποίος έχει αποβιώσει και ως εκ τούτου έχει πάψει οριστικώς ή ποινική δίωξη, εισήλθαν φέροντας όπλα στις εγκαταστάσεις, στα γραφεία των ΕΛΤΑ Αιγάλεω, απειλώντας δε με τα όπλα αυτά τους υπαλλήλους, αφαίρεσαν το ποσό των 289.000.000 δραχμών.

Δεν περιορίστηκαν όμως μόνο σε αυτό, αλλά όταν ο τροχονόμος Ξηντάρας, ο οποίος είχε πληροφορηθεί ότι κάτι συμβαίνει στην Τράπεζα, επιχείρησε να προσεγγίσει για να ελέγξει, εβλήθη κατ’ επανάληψη με πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, απέφυγε δε τον θάνατο, τον οποίον επεδίωκαν οι δράστες, και λόγω της αποστάσεως από την οποία εβλήθη, αλλά γιατί μπόρεσε εγκαίρως να προστατευθεί πίσω από αυτοκίνητα σταθμευμένα στην περιοχή.

Οι κατηγορούμενοι Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Κωστάρης και Καρατσώλης, κατηγορούνται ως συναυτουργοί για τη ληστεία που έγινε κατά των ΕΛΤΑ στο Βύρωνα, στις 27-1-1997.

Συγκεκριμένα οι δράστες, αφού δύο απ’ αυτούς, όπως φέρεται, ο Σάββας και ο Χριστόδουλος έσπασαν την πόρτα και τη βιτρίνα των γραφείων με μία σιδερένια ράγα τρένου την οποία είχαν μαζί τους, εισήλθαν οπλισμένοι και αφού απείλησαν τους υπαλλήλους και τους εξανάγκασαν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο, αφαίρεσαν 95.000.000 δραχμές τα οποία υπήρχαν στο χρηματοκιβώτιο.

Παράλληλα, αφαίρεσαν και έναν άλλο σάκο, τον οποίο νόμιζαν ότι είχα χρήματα γιατί παρακολουθούσαν προηγουμένως τη χρηματαποστολή που είχε πάει τα χρήματα, αλλά είχαν κάνει λάθος και μέσα στο σάκο αυτό υπήρχαν απλώς βιβλία.

Οι κατηγορούμενοι Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Γεωργιάδης, κατηγορούνται με διάφορο βαθμό συμμετοχής, ως συναυτουργοί για την πράξη της ληστείας που έχει τελεστεί κατά του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Χρεμωνίδου στο Παγκράτι, στις 17-12-1998.

Με όπλα και κουκούλες εισήλθαν στις εγκαταστάσεις, αφού πυροβόλησαν και έσπασαν τη τζαμαρία και την κεντρική πόρτα, απείλησαν τη Διευθύντρια, πυροβόλησαν στο γόνατο τον Ταμία Αλκιβιάδη Μπεχλίδη με αποτέλεσμα να αφαιρέσουν 115.000.000 δραχμές περίπου.

Κάτω από τις ίδιες συνθήκες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον ταμία της Τράπεζας Αλκιβιάδη Μπεχλίδη τον οποίον πυροβόλησε με ανθρωποκτόνο διάθεση και τραυμάτισε, αλλά ο θάνατος δεν επήλθε από αιτία εξωτερικά, δεδομένου ότι ο τραυματισμός δεν ήταν σοβαρός και οι πρώτες βοήθειες και η νοσηλεία ήταν άμεση.

Οι κατηγορούμενοι Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας, Βασίλης Ξηρός και Κωστάρης, κατηγορούνται για τη ληστεία που τελέσθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ Πειραιά κάτω από τις εξής ειδικότερες συνθήκες:

Ο Σάββας Ξηρός πλησίασε το αυτοκίνητο της χρηματαποστολής της εταιρείας «WACKENHUNG› η οποία μετέφερε χρήματα, παραλάμβανε μάλλον χρήματα από τις εγκαταστάσεις αυτές, γύρω στις 14:30, πυροβόλησε εναντίον του υπαλλήλου της εταιρείας Παναγιώτη Αβδούλου, τον οποίο καταδίωξε μέχρι και τα εσωτερικά του γραφείου και του απέσπασε τα χρήματα που μετέφερε, δηλαδή 78.500.000 δραχμές περίπου.

Οι άλλοι κατηγορούμενοι, τον συνόδευαν, βρισκόμενοι σε παρακείμενο χώρο, ενισχύοντας τον ψυχικά στη δράση του αυτή. Κάτω από τις ίδιες συνθήκες, φαίνεται να έχει τελεστεί η πράξη απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του ανθρώπου αυτού, η οποία δεν επήλθε για λόγους ανεξαρτήτους από τη θέληση του δράστη και γιατί υπήρξε άμεση ιατρική βοήθεια που αντιμετώπισε τον τραυματισμό.

Οι κατηγορούμενοι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Καρατσώλης, κατηγορούνται ως συναυτουργοί για τη ληστεία που έγινε στον ΟΤΕ Πατησίων στις 2-4-2002.

Συγκεκριμένα την ημέρα εκείνη, γύρω στις 15:45, οι Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Καρατσώλης, μετέβησαν έξω από τα γραφεία του ΟΤΕ και εξανάγκασαν με πιστόλι τον υπάλληλο της εταιρείας WACKENHUNG Αθανάσιο Σαγανά, να τους παραδώσει τα χρήματα που μετέφερε και συγκεκριμένα 234.000 ευρώ περίπου, και επιταγές 12.000.000 ευρώ περίπου, τα οποία ανήκαν στον ΟΤΕ.

Κάτω από τις ίδιες συνθήκες και λίγο αργότερα, τελέσθηκε πράξη απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του οδηγού του αυτοκινήτου της εταιρείας WACKENHUNG Λαλιώτη, ο οποίος τους καταδίωξε μετά την αφαίρεση των χρημάτων αλλά οι Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός, αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν πυροβολώντας εναντίον του αυτοκινήτου, πλην απέτυχαν του σκοπού τους, δεδομένου ότι το αυτοκίνητο ήταν θωρακισμένο με αποτέλεσμα ότι δεν κατάφεραν να τον τραυματίσουν.

Οι Ξηρός και Καρατσώλης, υπήρξαν απλοί συνεργοί στην πράξη αυτή, δεδομένου ότι ήταν μαζί τους, τους συνόδευαν και τους ενίσχυαν ψυχικώς.

Μόνο οι κατηγορούμενοι Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός κατηγορούνται για τη ληστεία που έγινε στις 19-7-2000 στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή, πάλι σε βάρος της εταιρείας WACKENHUNG,

Συγκεκριμένα, όταν το θωρακισμένο αυτοκίνητο της εταιρείας με οδηγό τον Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο και συνοδηγό τον Γεώργιο Σταμάτη, έφτασαν έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται εκεί, με την απειλή του πιστολιού και καραμπίνας, τον ανάγκασε να τους παραδώσει το ποσό των 34.000.000 δραχμών περίπου που ανήκαν στην ΕΥΘ, δηλαδή στην Εταιρεία Ύδρευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι ίδιοι δε κατηγορούμενοι, πυροβόλησαν δυο φορές στο δεξί γόνατο τον συνοδηγό του αυτοκινήτου Γεώργιο Σταμάτη με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν.

Οι κατηγορούμενοι Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και Αγγελική Σωτηροπούλου, κατηγορούνται για την περίπτωση της απόπειρας έκρηξης που τελέσθηκε στις 22:30 της 29-6-2002 ημέρα Σάββατο, έξω από τα εκδοτήρια της εταιρείας HELLAS DOLPHIN στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, αφού οι Σάββας Ξηρός και Δημήτρης Κουφοντίνας συναρμολόγησαν δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, μετέβησαν στον τόπο αυτόν, δηλαδή έξω από τα εκδοτήρια της εταιρείας, τοποθέτησαν τον έναν και ενώ ο Σάββας Ξηρός επιχειρούσε να συναρμολογήσει τελικώς και να τοποθετήσει και τον δεύτερο, από κατασκευαστικό λάθος, εξερράγη στα χέρια του με αποτέλεσμα ο ίδιος να τραυματισθεί σοβαρά, ενώ ο δεύτερος μηχανισμός έγινε αντιληπτός από τα όργανα της τάξης τα οποία προσέτρεξαν, με αποτέλεσμα να μην γίνει η έκρηξη και να παραμείνει στο στάδιο της απόπειρας.

Στην πράξη αυτή φέρεται να είναι συνεργός η κα Σωτηροπούλου, η οποία φέρεται να έχει βοηθήσει τους αυτουργούς κατά τον εξής τρόπο: Την προηγούμενη νύχτα, επισκέφθηκε το χώρο μαζί με τον Σάββα Ξηρό για κατόπτριση και προετοιμασία της ενέργειας, εν γνώσει της, ότι την επόμενη ημέρα, στο σημείο εκείνο επρόκειτο να τελεσθεί η πράξη της έκρηξης.

Υπάρχει μια πράξη η οποία δεν αποδίδεται στον κ. Κουφοντίνα, για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε είναι η πράξη η οποία αναφέρεται με αριθμό 3 στο κατηγορητήριο του Σάββα, είναι η Α10 στον κατάλογο που έχετε κ. Πρόεδρε, δηλαδή είναι η περίπτωση της απόπειρας έκρηξης και απόπειρας ανθρωποκτονία κατά του Τζορτζ Κάρος, που τελέστηκε στις 21-1-1988 στη Φιλοθέη.

Κατηγορούμενοι είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο Σάββας Ξηρός, ο Π.Τσελέντης και ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Κατηγορούνται ότι αφού έφτιαξαν μια βόμβα, μετέβησαν έξω από το σπίτι?..

(Διαλογικές συζητήσεις)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ξέρετε, η απαγγελία της κατηγορίας γίνεται να την ακούν κυρίως οι κατηγορούμενοι.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου επειδή έχει γίνει ένα λάθος. Η παρουσία της κας Σωτηροπούλου στον Πειραιά, είναι δύο 24ωρα πριν την πράξη, όπως περιγράφεται και όχι την παραμονή.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ήταν βέβαιο ότι θα διευκρινιζόταν αυτό τελικά, δεν θα έμενε έτσι. Καλώς.

Οι κατηγορούμενοι λοιπόν Χριστόδουλος Ξηρός, Σάββας Ξηρός, Τσελέντης και Τζωρτζάτος, αφού κατασκεύασαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό, επιδιώκοντας να δολοφονήσουν τον Τζωρτζ Κάρος, μετέβησαν έξω από την κατοικία του, τοποθέτησαν τη βόμβα στο δοχείο απορριμμάτων που βρισκόταν δίπλα στην είσοδο της κατοικίας στην οδό Γράμμου Βίτσι 13 στη Φιλοθέη, πλην όμως δεν πέτυχαν να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους, δηλαδή και την έκρηξη και την απόπειρα ανθρωποκτονίας, δεδομένου ότι έγιναν αντιληπτοί από έναν γείτονα, ο οποίος τους έκανε παρατηρήσεις και προκειμένου να αποφύγουν την εμπλοκή τους, απεχώρησαν.

Θα επανέλθω κ. Πρόεδρε σε κάποιες πράξεις που βαρύνουν όλους τους κατηγορουμένους και είναι οι 2 και 3 πράξη του κατηγορητηρίου που αφορά την διακεκριμένη προμήθεια εκρηκτικών υλών κτλ. Η κατηγορία θα απαγγελθεί εντελώς συνοπτικά όπως λέει η Δικονομία.

Η κατηγορία είναι ότι οι κατηγορούμενοι με τις διακρίσεις που αναφέρονται στο διατακτικό του βουλεύματος και στον χρόνο που επίσης προσδιορίζονται για καθένα χρόνο το βούλευμα είχαν προμηθευτεί εκρηκτικές ύλες και εκρηκτικές βόμβες με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα και κίνδυνο για άνθρωπο.

Συγκεκριμένα στον παραπάνω τον τόπο και το χρόνο που προσδιορίζει το βούλευμα με πρόθεση είχαν προμηθευτεί και τοποθετήσει σε κρησφύγετα της εγκληματικής οργάνωσης 17Ν στην οποία ανήκαν τα οποία βρισκόταν σε δύο διαμερίσματα της οδού Πάτμου 84 στα Πατήσια και Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι αντίστοιχα, τις παρακάτω εκρηκτικές ύλες και εκρηκτικές βόμβες με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν και να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα και κίνδυνο σε άνθρωπο.

Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κατάλογος πάρα πολλών σελίδων στο οποίο δεν κρίνω σκόπιμο να αναγνώσω λεπτομερώς. Είναι τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών. Όταν θα έρθει η ώρα να εξετάσουμε την κατηγορία αυτή εκεί θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι.

Πρέπει όμως να τονιστεί ότι υπάρχει μια επιπλέον διάκριση, δηλαδή οι κατηγορούμενοι Κουφοντίνας, Ξηρός Σάββας, Χριστόδουλος Ξηρός, Τζωρτζάτος, Καρατσώλης, Κωστάρης, Τέλιος και Σερίφης, οι άνθρωποι δηλαδή που φέρονται να έχουν εμπλακεί στην κλοπή που έγινε στο στρατόπεδο Σικουρίου για το οποίο έπαψε οριστικώς η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

Κατηγορούνται επίσης ότι προμηθεύτηκαν τα όπλα και τα πυρομαχικά τα οποία αφαιρέθησαν από τις εγκαταστάσεις την ημέρα εκείνη και συγκεκριμένα 73 αντιαρματικά βλήματα των 2,36, 40 αντιαρματικά βλήματα των 3,5, 460 ηλεκτρονικούς πυροκροτητές νούμερο 33, 250 φυσίγγια των 7,62, 6.200 περίπου φυσίγγια των 0,45 και 1.500 περίπου φυσίγγια των 38.

Επίσης η κατηγορία είναι διαμορφωμένη έτσι ότι ο κάθε δράστης ο οποίος έχει στις επιμέρους κατηγορίες που απαγγέλθηκαν ήδη κύριε Πρόεδρε χρησιμοποιήσει εκρηκτικά, ότι είχε προμηθευτεί και τα εκρηκτικά αυτά τα οποία χρησιμοποίησε στις επιμέρους αυτές πράξεις.

Επίσης όλοι οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι με τις διακρίσεις που επίσης το βούλευμα λέει, τέλεσαν την πράξη της διακριμένης οπλοκατοχής και συγκεκριμένα κατείχαν πολεμικά τουφέκια, αυτόματα, πολυβόλα, πιστόλια, περίστροφα, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλα είδη πολεμικού υλικού. Όλα αυτά τα είχαν προμηθευτεί και τα κατείχαν για λογαριασμό της οργάνωσης στην οποία μετείχαν στα κρησφύγετά τους δηλαδή στην οδό Πάτμου και στην οδό Δαμάρεως.

Ακολουθεί ένας άλλος πάρα πολύ μακρύς κατάλογος για τον οποίο θα ασχοληθούμε λεπτομερώς όταν θα έρθει η ώρα που πρέπει. Συνεχίζοντας την απαγγελία της κατηγορίας φτάνουμε στο σημείο των κλοπών. Φαίνεται με μια σειρά κακουργηματικών κλοπών να έχουν τελεστεί. Οι πράξεις αυτές αφορούν κυρίως ή αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις επιμέρους πράξεις ένα προς ένα ως προς τον χρόνο και τους υπαιτίους που περιλαμβάνονται στο βούλευμα και νομίζω απλώς θα είναι καταπόνηση και του ακροατηρίου και του Δικαστηρίου να αναφέρω ένα προς ένα τα αυτοκίνητα, ένα προς ένα τον συγκεκριμένο χρόνο.

Περιλαμβάνονται δηλαδή αυτά στα κεφάλαια 78-78-79 του κατηγορητηρίου του κ. Κουφοντίνα. Επίσης σε κάποιους από τους κατηγορουμένους αποδίδεται κάποια πλημμελήματα, δηλαδή οπλοκατοχές, μεταφορά κλπ αλλά είναι λεπτομέρειες οι οποίες νομίζω ότι πρέπει να απασχολήσουν το Δικαστήριό σας. Θα απασχολήσω όμως το Δικαστήριό σας λίγο με το κατηγορητήριο του κ. Γιωτόπουλου.

Ο κ. Γιωτόπουλος κατηγορείται για τις εξής πράξεις: έχοντας χαρακτηριστεί ότι έχει ηγετική θέση στην εγκληματική οργάνωση 17Ν ήταν αυτός που επινόησε την τέλεση όλων των εγκλημάτων που ακούσατε δύο μέρες τώρα στα κεφάλαια των συγκατηγορουμένων του, κατέστρωσε το σχέδιο εκτέλεσής τους και ακολούθως εκμεταλλευόμενος την ηγετική του θέση στην οργάνωση και την πνευματική του υπεροχή έναντι των συγκατηγορουμένων του, αλλά και την δύναμη αυτού ως εκ της θέσεώς του και της ιεραρχικής δομής της οργάνωσης, να επιβάλλει κυρώσεις στα μέλη, απευθύνθηκε προς αυτούς και τους έπεισε να διαπράξουν όλες τις πράξεις που προαναφέραμε.

Επιπλέον και όσον αφορά τα εγκλήματα των διακεκριμένων κλοπών που διέπραξαν οι συγκατηγορούμενοί του με την ηθική αυτουργία, αυτός είχε διαμορφώσει χαρακτήρα τέτοιον και οργάνωση ώστε να εμφανίζεται, να τελεί τις πράξεις αυτές κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια δεδομένης της υποδομής, της επαναλαμβανόμενης αυτής πράξεως και της υποδομής που είχε διαμορφώσει.

Ωσαύτως ο κ. Γιωτόπουλος κατηγορείται και για ηθική αυτουργία σε μία πράξη η οποία δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο που αφορά τους άλλους κατηγορουμένους. Είναι πράξη που φέρεται να εκτελεστεί στις 15-11-1983. Είναι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας που έχει τελεστεί εναντίον του Γεωργίου Τσάντες και του οδηγού αυτού Νικολάου Βελούτσου.

Συγκεκριμένα την ημέρα εκείνη, δηλαδή στις 15-10-83 στην Κηφισιά άγνωστοι οι οποίοι επέβαιναν σε βέσπα πυροβόλησαν και συγκεκριμένα ο επιβάτης της βέσπας πυροβόλησε κατ’ επανάληψη εναντίον του Τσάντες και του οδηγού του Βελούτσου, οι οποίοι βρισκόταν μέσα σε υπηρεσιακό όχημα με αποτέλεσμα να τους προκαλέσουν σοβαρότατους τραυματισμούς συνεπεία των οποίων επήλθε ο θάνατος.

Αυτοί οι δράστες παραμένουν άγνωστοι. Δεδομένης όμως της σχέσης του κ. Γιωτόπουλου με την 17Ν και τις ενέργειές της αποδίδεται στον κ. Γιωτόπουλο η κατηγορία ότι είναι αυτός ο οποίος προκάλεσε επίσης την απόφαση για την τέλεση αυτής της πράξης στους άγνωστους αυτουργούς.

Πρέπει επίσης να σημειώσω, υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός, στην πράξη αυτή υπάρχουν κατηγορούμενοι στους οποίους αποδόθηκε η πράξη και έπαψε προσωρινώς η ποινική δίωξη μέχρι που να συμπληρωθεί ο χρόνος προφανώς της παραγραφής.

Δέχθηκε το βούλευμα ότι υπήρχαν και άλλα μέλη την εποχή εκείνη στην οργάνωση και θα μπορούσαν να είναι τα άλλα μέλη οι δράστες και γι αυτό το λόγο παραπέμπεται ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός στους αγνώστους κατά την ανάκριση δράστες όπως ρητώς αναφέρεται στη σελίδα 697 δεύτερη όψη του βούλευμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και το αναφέρω γιατί περιλαμβάνονται στην κατηγορία ότι ο κύριος κατηγορούμενος δεν περιορίστηκε στις ενέργειες αυτές που μορφοποιούν το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας αλλά σε αρκετές από τις επιμέρους πράξεις ήταν παρών.

Όπως αυτό συνέβη στην ανθρωποκτονία κατά του Ρόμπερτ Τσαντ, την ανθρωποκτονία σε βάρος του Νικολάου Μομφεράτου και του Παναγιώτη Ρουσσέτη, της έκρηξης του λεωφορείου στο Καβούρι, της ληστείας στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνος, της ανθρωποκτονίας του Παύλου Μπακογιάννη, της ανθρωποκτονίας σε βάρος του Κωνσταντίνου Περατικού, της ανθρωποκτονίας του Στήβεν Σόντερς, της ληστείας στον ΟΤΕ Αιγάλεω και της έκρηξης στα εκδοτήρια της HELLAS FLY DOLPHIN όπως οι πράξεις σας αυτές έχουν περιγραφεί προηγουμένως.

Επιπλέον αποδίδεται στον κύριο κατηγορούμενο ηθική αυτουργία στις πράξεις που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι που έχουν εν τω μεταξύ αποβιώσει. Δηλαδή ο Ιωάννης Σκανδάλης και ο Οσντούλκ Γιανούζ και συγκεκριμένα όσον αφορά τον Σκανδάλη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Ρόμπερτ Τσαντ, της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία σε βάρος του Χρήστου Μάτη, της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία σε βάρος του Δημήτρη Αγγελόπουλου.

Όσον δε αφορά τις πράξεις του Οσντούλκ Γιανούζ της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία σε βάρος του Χρήστου Μάτη, της ληστείας στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω. Αυτές είναι οι πράξεις οι οποίες αποδίδονται στους κατηγορουμένους κύριε Πρόεδρε και για να αποδείξουμε εμείς οι Εισαγγελείς αυτές τις κατηγορίες θα ζητήσουμε να αναγνωσθούν τα έγγραφα και να εξετασθούν οι μάρτυρες που περιλαμβάνονται στους καταλόγους που βρίσκονται ήδη στην δικογραφία.

Αν κάτι μας έχει ξεφύγει να επισημανθεί γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι μια τεράστια έκταση να το διορθώσουμε. Την έχει απαγγείλει ήδη την κατηγορία. Όταν ο κ. Λάμπρου απήγγειλλε την κατηγορία για την παράβαση του άρθρου 187 συμπεριέλαβε και τον κυρίο Παπαναστασίου αναφέροντας το χρονικό όριο, γι αυτό άλλωστε είπε ότι μέχρι και το 2003 φαίνεται να είναι η συμμετοχή του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Παπαναστασίου ζήτησε το λόγο.

Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο για συμμετοχή είπε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε κάτι στο κατηγορητήριο τώρα; Όταν θα ζητήσω τις γενικές πληροφορίες μετά θα πάρετε θέση ο καθένας σας. Το κατηγορητήριο δεν σημαίνει τίποτα άλλο, ως η πολιτεία θέλει να δικαστεί. Από και κει πάρα θα δούμε εμείς αν αυτά είναι υποστατά αν δεν είναι. Ψάχνονται θετικά και αρνητικά όλα. Καταλάβατε; Παρακαλώ οι κ. Συνήγοροι με την σειρά που θέλουν.

?..: (Εκτός μικροφώνου) Μία διευκρίνιση. Το κοινό κακούργημα, η κοινή κατηγορία για την προμήθεια εκρηκτικών υλών κατά το βούλευμα επίσης δεν αποδίδεται στους κατηγορουμένους Διονύση Γεωργιάδη και Βασίλειο Ξηρό.

?..: Σας είπα με τις διακρίσεις που κάνει το βούλευμα στο συγκεκριμένο κεφάλαιο ως προς τους χρόνους και ως προς τους κατηγορουμένους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν προστίθεται τίποτα τώρα. Παρακαλώ κ. Συνήγορε.

κ.ΜΥΛΩΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, κύριε Εφέτες πρώτα μία διευκρίνιση. Πρώτον εκπροσωπώ τον κύριο Τζωρτζάτο, αυτόν αφορά η διευκρίνιση. Δεν υπάρχει στο κατηγορητήριο και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που θα πω, κανένα πραγματικό περιστατικό -αν κάνω λάθος με διορθώνει ο αξιότιμος κ. Εισαγγελέας- που να τεκμηριώνει την συμμετοχή του κ. Τζωρτζάτου στην εγκληματική οργάνωση μετά το έτος 1992 και φυσικά μετά την θέσπιση σε ισχύ του νόμου 2928 του έτους 2001. Αυτή είναι η διευκρίνιση.

Όμως έχω ένα άλλο σημείο που θέλω να θίξω. Θα το διατυπώσω πρώτα με την μορφή μιας δικονομικής απορίας. Αν κατάλαβα καλά ολοκληρώθηκε η απαγγελία του κατηγορητηρίου. Όμως για να ακριβολογούμε δικονομικά ενώπιόν σας εισάγεται μια κατηγορία για κάθε έναν από τους κατηγορουμένους και τον κ. Τζωρτζάτο εν προκειμένου που εκπροσωπώ η οποία απαρτίζεται αποκλειστικά και μόνο στο διατακτικό ενός παραπεμπτικού βουλεύματος.

Θα ήταν δικονομικά ορθό, δεν θα το ζητήσω, το λέω από τώρα να διαβαστεί το διατακτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος για να ακριβολογούμε. Αυτό που θέλω να κάνω σε ένα μεταγενέστερο στάδιο της δίκης είναι να επισημάνω κάποιες σημαντικές νομικές πλημμέλειες όχι του κατηγορητηρίου που δεν έχει αυτή την στιγμή νομική σημασία, αλλά του παραπεμπτικού βουλεύματος. Αυτό διευκρινιστικά για την πορεία της υπόθεσης.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Ο κύριος Εισαγγελεύ στην απαγγελία της κατηγορίας σε ότι αφορά τις πράξεις που αναφέρονται στη σελίδα 510 του διατακτικού του παραπεμπτικού βουλεύματος και συνίσταται εις το ότι την 2-5-2001 και ώρα 14.25΄ με πρόθεση έγινε ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής ?WACKENHUNG?, του υπαλλήλου Κωνσταντίνου Παναγιώτου του ΟΤΕ και αφαιρέθηκαν 78 εκατομμύρια ανέφερε ως συμμέτοχο εις την πράξη αυτή τον εντολέα μου κύριο Ηρακλή Κωστάρη κάτι το οποίο ναι μεν περιείχετο εις την πρόταση του κυρίου Εισαγγελέως για ποινική δίωξη. Το βούλευμα όμως δεν τον παραπέμπει γι αυτή την πράξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Το είδα εγώ κύριε Σταμούλη. Έχετε δίκιο. Περιοριζόμαστε με λίγα λόγια στο βούλευμα. Η απαγγελία είναι ο πανηγυρικός τύπος. Το βούλευμα μέσα στα πλαίσια του διατακτικού του βουλεύματος. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Δεν μπορεί να διαμορφωθεί διαφορετικά.

Λέω ότι η κατηγορία μέσα στα πλαίσια του διατακτικού του παραπεμπτικού βουλεύματος. Δεν μπορούμε τώρα να την διαμορφώσουμε διαφορετικά, εκτός αν επιτρέπεται μεταβολή κατηγορίας κλπ. Θα το δούμε στο τέλος. Τώρα αυτή την στιγμή αυτή είναι η κατηγορία. Καταλάβατε;

?..: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να απαντήσω σε αυτό που ελέχθη προηγουμένως από τον κύριο Συνήγορο σχετικά με την απαγγελία της κατηγορίας. Παρατήρησα ότι συνδέθηκε το θέμα της απαγγελίας της κατηγορίας με την ανάθεση του διατακτικού του βουλεύματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα ήδη είπε ο κ. συνήγορος δεν τον ενδιαφέρει. Είπε ο άνθρωπος «δεν με ενδιαφέρει πλέον›. Είπε δεν τον ενδιαφέρει πλέον, τελείωσε. Το είπε ο άνθρωπος «νομικά ορθά είναι έτσι λέει, αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ δεν έχω πρόβλημα›

?..: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, κάποια στιγμή ο κ. Πρόεδρος είπε ότι θα διαβαστεί το διατακτικό, που σημαίνει όμως απηγγέλθη η κατηγορία. Εγώ επεσήμανα τη νομική μου άποψη ότι οι κατηγορούμενοι δικάζονται όχι βάσει μιας εισαγγελικής κατηγορίας.

Η εισαγγελική κατηγορία αφορούσε την έγκριση του βουλεύματος. Δικονομικά εισάγονται βάσει κάποιων πράξεων οι οποίες περιέχονται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

?..: (Εκτός μικροφώνου) Ο Εισαγγελέας απαγγέλλει την κατηγορία με συνοπτική ακρίβεια. Το ότι ο Εισαγγελέας πιστοποίησε το διατακτικό του βουλεύματος αλλά πάντοτε εν όψει του κανόνος αυτού. Ότι απαγγέλθηκε κατηγορία και την κατηγορία αυτή. Τίποτε άλλο.

?..: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε αυτό που είπε ο κύριος Εισαγγελεύ, απλώς αναφέρω την σημασία του παραπεμπτικού βουλεύματος και στη συνέχεια θέλω να προβάλλω κάποιες ενστάσεις που αφορούν την ακριβή περιγραφή των πράξεων όπως αυτές διατυπώνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Αυτό έχει νομική σημασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλλον πρέπει να διακόψουμε τώρα. Η διακοπή η οποία θα δοθεί τώρα, είναι ένα μισάωρο.

(Διαλογικές συζητήσεις)