Πολιτική
Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 07:19

Η στάση των 19 κατηγορουμένων στη δίκη της «17Ν»

Με την εξέταση της ένστασης για τη δημοσιότητα, που υπέβαλαν συνήγοροι υπεράσπισης, συνεχίζεται σήμερα η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Κατά της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης τάχθηκε ο εισαγγελέας της έδρας.

Χθες οι 19 κατηγορούμενοι έδωσαν το στίγμα της στάσης που θα κρατήσουν, τοποθετούμενοι επί του κατηγορητηρίου. «Φθηνή αμερικανο-βρετανική κατασκευή», το χαρακτήρισε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας απέρριψε το κατηγορητήριο ως έχει, ενώ δεν αποδέχθηκε την αρμοδιότητα του δικαστηρίου. «Αναρμόδιο» χαρακτήρισε το δικαστήριο και ο Σάββας Ξηρός, προσθέτοντας ότι θα απαντήσει μόνο σε ερωτήσεις που αφορούν το πολιτικό σκέλος, όπως είπε, της υπόθεσης.

Αποδέχθηκαν εν μέρει τις κατηγορίες οι Πάτροκλος Τσελέντης, Σωτήρης Κονδύλης, Βασίλης Τζωρτζάτος, Κώστας Τέλιος και Θωμάς Σερίφης. Δεν αποδέχθηκαν το κατηγορητήριο ως έχει οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, ενώ το αρνήθηκαν πλήρως οι Γιάννης Σερίφης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Διονύσης Γεωργιάδης, Παύλος Σερίφης, Νίκος και Ανέστης Παπαναστασίου, Αγγελική Σωτηροπούλου, Ηρακλής Κωστάρης και Κώστας Καρατσώλης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας χθες για το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, σημείωσε : «Ας περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου».

«Οι συλληφθέντες αντιπροσωπεύουν το κυρίως επιχειρησιακό σώμα της οργάνωσης», υποστήριξε ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τόμας Μίλερ. «Βιάζεται ο κ. Μίλερ», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο κ. Μίλερ θέλει να συμπεριφέρεται ως τοποτηρητής», σχολίασε ο Συνασπισμός. «Να αφήσουμε το δικαστήριο να κάνει τη δουλειά του. Εχει όλες τις προϋποθέσεις να την κάνει καλά», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ερωτηθείς χθες για τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή, τόνισε ότι ο κ. Μίλερ, εξέφρασε τη δική του προσωπική γνώμη και επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για τη δίκη της «17 Νοέμβρη», καθώς ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης, είναι και Αμερικανοί πολίτες.