Κόσμος
Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 07:33

Ιράκ : Εν αναμονή της νέας έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ

Τρεις ακόμη πύραυλοι Αλ Σαμούντ ΙΙ καταστράφηκαν χθες στη Βαγδάτη, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό στους 19, τρεις ημέρες πριν τη νέα έκθεση του Χανς Μπλιξ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εκτιμήσει εάν το Ιράκ συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του.

Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε χθες ότι η καταστροφή των πυραύλων, δεν αποτελεί πραγματικό σημάδι αφοπλισμού του Ιράκ, και τόνισε πως πιστεύει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθεί να παράγει όπλα.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Σαντάμ Χουσεΐν χαρακτήρισε τον Τζωρτζ Μπους, τύραννο του αιώνα, που νομίζει ότι είναι θεός και τόνισε ότι ο λαός του θα νικήσει.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα υποστηρίξει απόφαση για προσφυγή στη βία και τόνισε πως αν κριθεί αναγκαίο, θα κάνει χρήση του δικαιώματος «βέτο», αποκλείοντας το ενδεχόμενο να απόσχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες, από ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι, υποστήριξε ότι ένα δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, θα έχει την υποστήριξη εννέα ή 10 ή και περισσοτέρων χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας παράλληλα πως η ειρήνη δεν έχει πολλές πιθανότητες υπέρ της.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κώστας Σημίτης, δήλωσε χθες από την Αλεξανδρούπολη, ότι η Ενωση δεν έχει θεσμικά τη δυνατότητα να αποτρέψει τις επιδιώξεις των ισχυρών και τόνισε ότι η ελληνική προεδρία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αποφυγή του πολέμου.

Οπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει νέα πρόταση στο κοινοβούλιο, για την έγκριση της ανάπτυξης στη χώρα αμερικανικών στρατευμάτων, μετά την απόρριψη από τη Βουλή του σχετικού αιτήματος από την Ουάσινγκτον.

Η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου αναγκάζει την Ουάσινγκτον να ανακατασκευάσει τα σχέδιά της, δήλωσε απόψε ο Κόλιν Πάουελ, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κάθε περίπτωση θα πετύχουν τον στόχο τους.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε χθες διαταγή για τη μεταφορά ακόμη 60.000 στρατιωτών στον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού Flash, το Σαββατοκύριακο, πέρασαν από το FIR Αθηνών για την περιοχή του Περσικού, περίπου 200 αμερικανικά μαχητικά και εμπορικά αεροσκάφη.