Την προσήλωσή της στη συνέχιση της «ειρηνικής αντίστασης» με αίτημα την επαναφορά του ανατραπέντος Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία της Αιγύπτου διακήρυξε την Πέμπτη η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Την προσήλωσή της στη συνέχιση της «ειρηνικής αντίστασης» και στο αίτημα για επαναφορά του ανατραπέντος Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία της Αιγύπτου διακήρυξε εκ νέου την Πέμπτη η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Οι ισλαμιστές διοργανώνουν συνεχείς διαμαρτυρίες υπέρ του κ. Μόρσι κοντά στο στρατόπεδο όπου στεγάζεται η Ρεπουμπλικανική Φρουρά, όπου και πιστεύεται ότι κρατείται σε περιορισμό ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος.
Η δήλωση της Αδελφότητας έρχεται μία ημέρα μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για σειρά ηγετικών στελεχών της Αδελφότητας και του πολιτικού βραχίονά της, Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.
Τη Δευτέρα, έξω από τις εγκαταστάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, έχασαν τη ζωή τους 55 υποστηρικτές του κ. Μόρσι.
Η ανατροπή του εκλεγμένου πρόεδρου της Αιγύπτου οδήγησε σε μαζικές συγκεντρώσεις εκατομμυρίων πολιτών, υποστηρικτών αλλά και αντιπάλων του, σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου.
«Θα συνεχίσουμε την ειρηνική αντίστασή μας στο αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη συνταγματική νομιμότητα», αναφέρεται σε επίσημη δήλωση στον ιστότοπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
«Πιστεύουμε ότι η ειρηνική λαϊκή θέληση θα θριαμβεύσει ενάντια στη δύναμη και την καταπίεση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι νέες αρχές δεν έχουν ξεκαθαρίσει το πού βρίσκεται ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου, ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «ασφαλές» το μέρος στο οποίο κρατείται, ενώ σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του «γίνεται με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο».
Συλλήψεις και «οδικός χάρτης»
Την Τετάρτη, η αιγυπτιακή δικαιοσύνη εξέδωσε εντάλματα σύλληψης του ανώτατου ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε, καθώς και εννέα ακόμη ανώτατων στελεχών της οργάνωσης και του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.
Οι κατηγορίες αφορούν την υποκίνηση των επεισοδίων της Δευτέρας έξω από το κτήριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.
Η Αδελφότητα κάνει λόγο για κτύπημα σε άοπλους ειρηνικούς διαδηλωτές από πλευράς του στρατού, ενώ οι στρατιωτικές αρχές ομιλούν περί οργανωμένης απόπειρας εισβολής στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Πολλά μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης κρατούνται ήδη και ήδη έχουν εκδοθεί εντάλματα και για εκατοντάδες άλλα.
Οι συλλήψεις θεωρούνται ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε συμμετοχή της Αδελφότητας στην μεταβατική περίοδο μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Το χρονοδιάγραμμα για την πολιτική μετάβαση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα με συνταγματική διακήρυξη από πλευράς του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, εντός 15 ημερών θα διοριστεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει την αναθεώρηση του συντάγματος.
Στη συνέχεια, οι αλλαγές θα τεθούν σε δημοψήφισμα εντός τεσσάρων μηνών και, εάν εγκριθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για βουλευτικές εκλογές στις αρχές του 2014.
Όταν το νέο κοινοβούλιο συγκροτηθεί σε σώμα, θα προκηρυχθούν εκλογές για το νέο πρόεδρο της Αιγύπτου.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει ήδη απορρίψει τον οδικό χάρτη του προέδρου και το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης αρνήθηκε οποιαδήποτε θέση στο υπουργικό συμβούλιο του μεταβατικού πρωθυπουργού Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι.
Ο τελευταίος είχε αφήσει να εννοηθεί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι θα πρότεινε υπουργικούς θώκους και σε ισλαμιστές.
Ο συνασπισμός της κοσμικής αντιπολίτευσης στους ισλαμιστές, «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας», καθώς και το κίνημα βάσης «Τάμαροντ» το οποίο πρωτοστάτησε στην ανατροπή του κ. Μόρσι από την προεδρία, σημείωσαν ότι δεν ερωτήθηκαν για τη συνταγματική διακήρυξη και εξέφρασαν επιφυλάξεις για το περιεχόμενό της.