Πολιτική
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 14:26

Πολυνομοσχέδιο: Κριτική από κυβερνητικούς βουλευτές

Κριτική στην οικονομική πολιτική, αλλά και στις ρυθμίσεις για απολύσεις στο Δημόσιο, άσκησαν κυβερνητικοί βουλευτές κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζει το νομοσχέδιο, εστίασε στη Δημόσια Διοίκηση.

Κριτική στην οικονομική πολιτική, αλλά και στις ρυθμίσεις για απολύσεις στο Δημόσιο, άσκησαν κυβερνητικοί βουλευτές κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζει το νομοσχέδιο, εστίασε στη Δημόσια Διοίκηση.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη διαφώνησε με την κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, αλλά και με τον φόρο πολυτελείας.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αδικία. Υπάρχουν MERCEDES CLK που οδηγούν "θεία βρέφη" και δεν πληρώνουν φόρο πολυτελείας, ενώ πληρώνουν SKODA, HYUNDAI επειδή είναι 2.000 κυβικά».

Η βουλευτής της ΝΔ αποδέχθηκε την ενσωμάτωση της Δημοτικής Αστυνομίας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά όχι και τις απολύσεις καθηγητών.

«Έχω πάρα πολύ μεγάλο προβληματισμό για το πώς λήφθηκαν οι αποφάσεις για το Υπουργείο Παιδείας. Γιατί επιλέχθηκε μόνο η κατηγορία της τεχνικής εκπαίδευσης;», ρώτησε και πρόσθεσε ότι «εγώ θέλω να δω ένα χαραμοφάη υπάλληλο να φεύγει. Αλλά δεν θέλω να φύγουν άξιοι».

Η κ. Μπακογιάννη επέκρινε και την τρόικα λέγοντας: «Τι κερδίζουν αυτοί οι καμπαλέρος όταν υποχρεώνουν μία χώρα να ακολουθήσει μία πολιτική που δεν έχει αποτελέσματα. Αυτή η πολιτική, με αυτά τα αποτελέσματα και αυτούς τους συντελεστές έχει πεθάνει την αγορά».

«Αν η Ντ. Μπακογιάννη ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης, με όσα είπε θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο. Σας το λέω να προβληματιστείτε», σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος τόνισε ότι ουσιαστικά το κράτος εξαπάτησε τους ιδιοκτήτες ΙΧ με τον φόρο πολυτελείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είπε στους πολίτες "πάρτε ασφαλή αυτοκίνητα και σας τα επιδοτώ", ενώ τώρα τους επιβάλλει φόρο πολυτελείας».

Μοιάζει, πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός, με εκείνον τον αστυφύλακα ο οποίος επί χούντας έπαιζε μουσική Θεοδωράκη που απαγορευόταν, και όταν τον πλησίαζαν κάποιοι παραξενευόμενοι που έβλεπαν ένα αστυφύλακα να παίζει μουσική Θεοδωράκη εκείνος τους συλλάμβανε γιατί άκουγαν μουσική Θεοδωράκη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ακόμη στο Δημόσιο να υπάρχει αξιολόγηση, αιτιολογία και κοινωνική υπηρεσία που θα βοηθά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα έχουν οι απολυμένοι, ενώ ζήτησε να ενισχυθεί η δημόσια υγεία με το πλεονάζον προσωπικό.

«Ο ρόλος του υπουργείου μου είναι αυστηρά επιτελικός. Οι ανάγκες καθορίζονται από τα υπουργεία. Αυτό που λέτε πρέπει να το ορίσει το υπουργείο Υγείας», απάντησε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, που επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε στοχευμένη κινητικότητα αν δεν συνεργαστούν όλα τα υπουργεία».

Κριτική στις απολύσεις στο Δημόσιο άσκησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουτσούκος.

Πυρά δέχθηκε όμως η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος αμφισβήτησε το «success story» που επικαλείται η κυβέρνηση, κατηγορώντας τη πως έχει διαλύσει τις φορολογικές υπηρεσίες, καθώς πως στο ζήτημα του κατώτερου μισθού πηγαίνει πιο πίσω και από τις πλέον νεοφιλελεύθερες χώρες, «αναθέτοντας τον καθορισμό του σε πέντε εκπροσώπους υπουργείων».

Σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση, υποστήριξε ότι ζητούμενο είναι οι απολύσεις, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση. Ειδικότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καταλαβαίνει «πόσο σημαντική είναι η δημοτική αστυνομία για την προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της γειτονιάς».

Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε τον κ. Τσακαλώτο, αντιτείνοντας πως «δεν είναι όλα μαύρα». Έφερε ο παράδειγμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποστήριξε πως ο κόσμος έχει αρχίσει έστω και δειλά, όπως είπε, να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, ενώ μίλησε για στοιχεία σταθεροποίησης ορισμένων δεικτών.

Από την πλευρά της η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, επιμένοντας στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των ελευθέρων επαγγελματιών με εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ και στην έκπτωση των δαπανών ενοικίου πρώτης κατοικίας. 

Ανέφερε ακόμη πως «στην πράξη πλέον κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κεκτημένα των πολιτών, καθώς όλα τα μέτρα θεωρούνται προαπαιτούμενα απ' την τρόικα», ενώ έκανε λόγο για «αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους και να αποφύγει μέτρα που δεν ήσαν προαπαιτούμενα».

Υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών αποφάσεων ο Κυρ. Μητσοτάκης

Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «αν το ελληνικό κράτος είχε προχωρήσει εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, επανίδρυση και όσα άλλα εξαγγέλθηκαν κατά καιρούς, δεν θα φτάναμε στο σημείο να έχουμε 1,5 εκ. ανέργους και συντάξεις πείνας». Πρόσθεσε πως «η χώρα δεν χρεοκόπησε λόγω των τραπεζών της, αλλά επειδή δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα σπάταλο πελατειακό κράτος που συγκροτήθηκε έτσι από τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο καθαυτό, παραδέχθηκε πως περιλαμβάνει όντως οριζόντια μέτρα, λόγω της πρότερης αβελτηρίας στην κατάρτιση των οργανογραμμάτων του Δημοσίου και στην έξωση 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

«Παρουσιάσαμε υπό την πίεση του χρόνου ένα σχέδιο που όντως έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, ακριβώς γιατί η δουλειά που έπρεπε να γίνει δεν είχε γίνει, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τους πλεονάζοντες υπαλλήλους εκεί που υπήρχε έλλειμμα. Για να μην πάμε σε άλλες οριζόντιες ρυθμίσεις, η διαδικασία κατάρτισης των οργανογραμμάτων θέσεων, θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Νότης Μαριάς παρατήρησε πως το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από το «Σχέδιο Αθηνά» στα Πανεπιστήμια, τις ρυθμίσεις για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το παρόν νομοσχέδιο, δεν υπερβαίνει τα 280 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι αποζημιώσεις στην ΕΡΤ θα ανέλθουν σε 130 εκατ. ευρώ και τα έξοδα εκταμίευσης δανείου στον EFSF ανέρχονται μέχρι το 2016 σε 370 εκατ. ευρώ. «Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια περαιτέρω διαπραγμάτευση, εφόσον ο EFSF δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν θα έπρεπε να έχει τέτοιες υπέρογκες προμήθειες;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαριάς.

Τις δεκαοκτώ προεκλογικές δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά υπενθύμισε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) συμπεραίνοντας πως ο Πρωθυπουργός είπε ψέματα ως επί το πλείστον προεκλογικά στον ελληνικό λαό. Σήμερα η κυβέρνηση «δεν λέει ούτε λέξη για τα λάθη του ΔΝΤ - όλα αυτά για να πάρουμε την πολυπόθητη δόση για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ απ' την προηγούμενη δόση τα περισσότερα πήγαν στους δανειστές και έμειναν για μας κάτι ψίχουλα» πρόσθεσε.

«Ο ισχυρισμός του κου Μητσοτάκη για τη χρεοκοπία της χώρας είναι αντιεπιστημονικός» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

«Η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιταλία. Βασική αιτία είναι η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και όχι απλώς ένα σπάταλο κράτος - και οι απολύσεις αποτελούν προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είχε ήδη ξεκινήσει με ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και κόντρες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη.

Μέχρι την Τετάρτη η ψήφιση

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως έγινε γνωστό, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να εισαχθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο την Τρίτη και να γίνουν τέσσερις συνεδριάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει πρωί και απόγευμα και την Τρίτη και την Τετάρτη.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ