Κόσμος
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 13:34

Ρωσία: «Ένοχος» για φοροδιαφυγή ο νεκρός Μαγκνίτσκι

Ένοχο για φοροδιαφυγή έκρινε μετά θάνατον τον ρώσο δικηγόρο Σεργκέι Μαγκνίτσκι δικαστήριο της Μόσχας.

Ένοχο για φοροδιαφυγή έκρινε μετά θάνατον τον ρώσο δικηγόρο Σεργκέι Μαγκνίτσκι δικαστήριο της Μόσχας.

Ο δικηγόρος είχε συλληφθεί το 2008 μετά από καταγγελίες του κατά αξιωματούχων για φοροδιαφυγή, ωστόσο στη συνέχεια είχε τεθεί ο ίδιος στο επίκεντρο υπόθεσης με τις ίδιες κατηγορίες.

Ο θάνατός του, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, ένα χρόνο αργότερα, οδήγησε σε μεγάλη διπλωματική ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ο Γουίλιαμ Μπράουντερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Hermitage Capital Management, την οποία εκπροσωπούσε ο Μαγκνίτσκι, καταδικάστηκε ερήμην σε εννέα χρόνια κάθειρξη.

Ο κ. Μπράουντερ, βρετανός πολίτης γεννημένος στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου και η έδρα της εταιρείας.

Έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει τη δίκη ως «πολιτική». Η ομάδα των συνηγόρων του σημείωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Δικηγόρος της οικογένειας Μαγκνίτσκι δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Rapsi ότι δεν είχε καμιά αμφιβολία για την απόφαση της ρωσικής δικαιοσύνης, αφήνοντας αιχμές για την αμεροληψία της.

«Γνωρίζω ότι δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα», σημείωσε, αναφερόμενος στον θανόντα Μαγκνίτσκι.

Οι ρώσοι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον δικηγόρο και στη συνέχεια να κλείσει την υπόθεση, λόγω του θανάτου του.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά στη σύγχρονη ρωσική ή και σοβιετική ιστορία που ένας κατηγορούμενος δικάζεται μετά θάνατον.

Οι συγγενείς του Μαγκνίτσκι θεωρούν την όλη εκδίκαση παράνομη.

Από κατήγορος κατηγορούμενος

Εργαζόμενος ως ελεγκτής για λογαριασμό της Hermitage, ο Μαγκνίτσκι είχε αποκαλύψει ένα δίκτυο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονταν ρώσοι εφοριακοί και μέσω του οποίου είχε υπάρξει, κατά τον ίδιο, άμεση κλοπή 152 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την καταγγελία την οποία είχε κάνει, με βάση τα όσα είχε ανακαλύψει, στις ρωσικές αρχές, είχε βρεθεί κατηγορούμενος ως αρωγός φοροδιαφυγής.

Τελικώς πέθανε από παγκρεατίτιδα υπό κράτηση, το 2009, ωστόσο έρευνα από πλευράς του προεδρικού συμβουλίου της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε καταλήξει ότι είχε υποστεί κακοποίηση, ενώ του είχαν αρνηθεί και ιατρική φροντίδα.

Τον Δεκέμβριο του 2012, ρωσικό δικαστήριο είχε αθωώσει ιατρό της φυλακής όπου κρατούνταν ο Μαγκνίτσκι για την κατηγορία της αμέλειας η οποία οδήγησε στο θάνατο του κρατούμενου.

Αρνείται να εκδώσει ένταλμα η Ιντερπόλ

Ο κ. Μπράουντερ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του «καθαρό παραλογισμό» και εκδίκηση για την καμπάνια του για το θέμα Μαγκνίτσκι, η οποία έφερε σε δύσκολη θέση τη Ρωσία.

Μιλώντας την Τετάρτη στο BBC, τόνισε ότι η δίκη αποτελεί «απόδειξη» ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «θα χρησιμοποιήσει τη δικαιοσύνη για να συγκαλύψει τα οικονομικά του εγκλήματα».

Η Ιντερπόλ έχει δηλώσει ότι θεωρεί τη δίκη «πολιτικά υποκινούμενη», αρνούμενη να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον κ. Μπράουντερ, ενώ ο τελευταίος δήλωσε ότι ελπίζει καμία δυτική χώρα να μην συνεργαστεί στο συγκεκριμένο ζήτημα με τους Ρώσους.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας για δικαιοσύνη στην υπόθεση του Σεργκέι Μαγκνίτσκι για όσο χρειαστεί», κατέληξε ο Γουίλιαμ Μπράουντερ.

Το 2012, οι ΗΠΑ ενέκριναν μέσω Κογκρέσου το Νόμο Μαγκνίτσκι, τοποθετώντας ρώσους αξιωματούχους σε «μαύρη λίστα» για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε απάντηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται σε Αμερικανούς να υιοθετούν ορφανά παιδιά ρωσικής εθνικότητας.