Κόσμος
Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 11:40

Αρχισε η έκτακτη ισλαμική σύνοδος κορυφής για το Ιράκ

Με τη συμμετοχή 55 από τα 57 μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), άρχισε σήμερα η έκτακτη ισλαμική σύνοδος κορυφής για το Ιράκ.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο εμίρης του Κατάρ σεϊχης Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, υπογράμμισε τις «εξαιρετικές συνθήκες» μέσα στις οποίες διεξάγεται η σύνοδος κορυφής που έχει ως θέμα της την ένταση γύρω από το θέμα του Ιράκ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι μουσουλμανικές χώρες δεν είχαν τη «δύναμη να αποφασίσουν για το Ιράκ, αλλά μπορούν τουλάχιστον να πιέσουν προς μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης.

Ο σεϊχης Χαμάντ προειδοποίησε επίσης για την επιδείνωση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ από τη σύνοδο.

Ο Γιάσερ Αραφάτ, από την πλευρά του, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε στη σύνοδο κορυφής τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της ιρακινής κρίσης και ζήτησε τη συνέχιση των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

«Στηρίζουμε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», δηλώνει στο μήνυμά του. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρεται επί μακρόν στην επιδείνωση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι «επιδιώκει να τορπιλίσει την ειρηνευτική διαδικασία».

Παρότρυνε επίσης τους μετέχοντες στη σύνοδο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους να «αυξήσουν την υλική και πολιτική υποστήριξή τους στους Παλαιστινίους.

Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) ζήτησε ακόμη από τις χώρες της ΟΙΔ να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να «τερματιστεί ο καταστροφικός πόλεμος κατά του παλαιστινιακού λαού και των ηγετών του και να επαναληφθεί η εξεύρεση ειρηνικής λύσης».

Ο Αραφάτ παραμένει αποκλεισμένος από το Ισραήλ εδώ και πολύ καιρό στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης και δεν μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, καθώς δεν του δίνεται η εγγύηση ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στα παλαιστινιακά εδάφη.