Πολιτιστικά
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 10:40

2ο κινηματογραφικό αφιέρωμα με πρωταγωνίστρια την Αθήνα

Η Αθήνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια ενός κινηματογραφικού αφιερώματος, που έρχεται να αγκαλιάσει με αγάπη τους κατοίκους της και να τους «διηγηθεί» την ιστορία της μέσα από αγαπημένες ταινίες του ελληνικού σινεμά.

Η Αθήνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια ενός κινηματογραφικού αφιερώματος, που έρχεται να αγκαλιάσει με αγάπη τους κατοίκους της και να τους «διηγηθεί» την ιστορία της μέσα από αγαπημένες ταινίες του ελληνικού σινεμά.

Με στόχο να προσφέρουν στους πολίτες της πρωτεύουσας την ευκαιρία μιας δωρεάν ψυχαγωγίας, η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, διοργανώνει το  2ο κινηματογραφικό αφιέρωμα, με θέμα «Η Αθήνα στον κινηματογράφο», που θα πραγματοποιηθεί στο Σινέ Αττικόν – «Θόδωρος Αγγελόπουλος», από σήμερα, Πέμπτη 11, έως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (θα τηρείται σειρά προτεραιότητας).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν 7 ταινίες, μία από κάθε δεκαετία από το 1965 έως το 2005 και δύο με χρονολογία παραγωγής μετά το 2010, όλες με κοινό παρανομαστή την Αθήνα, η οποία αλλάζει και εξελίσσεται  μέσα από τις ιστορίες των ηρώων τους.

Από το ασπρόμαυρο φιλμ μέχρι την έγχρωμη εικόνα
Το κινηματογραφικό «οδοιπορικό» στην πόλη αρχίζει από τα στενά της Πλάκας, με το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, συνεχίζει με το «Βαρύ πεπόνι» του Παύλου Τάσιου και τα «Bios + Πολιτεία» του Νίκου Περάκη, «Από την άκρη της πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Λιούμπη» της Λάγιας Γιούργου, «Το γάλα»  του Γιώργου Σιούγα και κλείνει με το «Αν…» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, με τους πρωταγωνιστές της πρώτης ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», για να μπορέσουμε να δούμε πώς εξελίχθηκε η ιστορία αγάπης τους μετά από τόσα χρόνια, αλλά και πώς ζουν τον έρωτα οι σύγχρονοι Αθηναίοι.

Έτσι, από το ασπρόμαυρο φιλμ μέχρι την έγχρωμη εικόνα, καταγράφεται η αλλαγή του αστικού τοπίου και των κατοίκων του, όπως η θέση της γυναίκας τότε και η οικονομική εξάρτησή της από τον σύζυγο, η έξαρση της αστυφιλίας, η διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η είσοδος  μεταναστών και η αφομοίωσή τους από την κοινωνία, η πάλη για την καθημερινή διαβίωση και η τριβή των σχέσεων, αφού - μέσα από κάθε ταινία - οι ήρωες ψάχνουν την ταυτότητα και τη θέση τους στην κοινωνία. Κοινό στοιχείο τους είναι η ανάγκη για αγάπη, αποδοχή και  επιβεβαίωση του αισθήματος ότι ανήκουν κάπου.

Πληροφορίες
Σινέ Αττικόν – «Θόδωρος Αγγελόπουλος»: Αττικό Άλσος, τηλ.: 210 6997755, 210 6997788.

naftemporiki.gr