Οι ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης είναι πολλές και σχεδόν όλες γνωστές, όμως νέα μελέτη έφερε στο φως άλλη μία.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης είναι πολλές και σχεδόν όλες γνωστές, όμως νέα μελέτη έφερε στο φως άλλη μία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η γυμναστική όχι μόνο ενισχύει το αδυνάτισμα, αλλά παράλληλα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεται το λίπος.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι μετά από έξι μήνες συστηματικής άσκησης (ποδήλατο, αεροβική κτλ), αλλάζει η δράση των γονιδίων που εμπλέκονται στην αποθήκευση του λίπους και την πρόκληση παχυσαρκίας.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η άσκηση επιδρά στη διαδικασία που λέγεται επιγενετική αποτύπωση, ενεργοποιώντας ή μπλοκάροντας τη δράση γονιδίων.
Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, με αυτόν τον τρόπο επηρεάζονται τουλάχιστον 7.000 γονίδια, ορισμένα από τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την αποθήκευση σακχάρων από το αίμα στο εσωτερικό των λιπαρών κυττάρων.
Τα συγκεκριμένα κύτταρα με τη βοήθεια της άσκησης περιορίζουν τη δράση τους σημαντικά.
Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντές που ήταν ελαφρώς υπέρβαροι, αλλά δεν παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα υγείας. Μέχρι την έναρξη της μελέτης δεν είχαν ασχοληθεί με την άσκηση σοβαρά, ενώ κατά τη διάρκειά της όσοι άντεξαν έκαναν γυμναστική τρεις ώρες την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκείνοι που ακολουθούσαν το πρόγραμμα παρουσίασαν σημαντική διαφορά, αλλά διαφορά είχαν ακόμη και εκείνοι που γυμνάζονταν λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα της έκθεσης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS Genetics.