Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 12:19

Η Augmented Reality έρχεται…παντού

Η «επαυξημένη πραγματικότητα» (Augmented Reality) έχει στον «πυρήνα» της φιλοσοφίας της τον εμπλουτισμό της καθημερινής ζωής με επιπλέον πληροφορίες και δεδομένα που προέρχονται από τον «ψηφιακό κόσμο».

Η «επαυξημένη πραγματικότητα» (Augmented Reality) έχει στον «πυρήνα» της φιλοσοφίας της τον εμπλουτισμό της καθημερινής ζωής με επιπλέον πληροφορίες και δεδομένα που προέρχονται από τον «ψηφιακό κόσμο».

Το ενδιαφέρον για τις δυνατότητές της έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό, με πάρα πολλές εταιρείες να στρέφονται προς το εν λόγω πολλά υποσχόμενο πεδίο, και εξελίξεις σχετικά με φιλόδοξες συσκευές όπως το Google Glass να βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ωστόσο, όσο και αν η Augmented Reality να έχει γίνει γνωστή σαν όρος, τα περισσότερα προγράμματα και σχέδια που έχουν να κάνουν με AR κινούνται στη σφαίρα εξειδικευμένων εφαρμογών και εξοπλισμού. Η γερμανική Metaio φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό, φέρνοντας την «επαυξημένη πραγματικότητα» παντού, σε κάθε smartphone, βοηθώντας τους απανταχού developers και εταιρείες να αναπτύσσουν ευκολότερα εφαρμογές AR.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Mashable, η Metaio αναπτύσσει το Metaio Creator. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο ξεφεύγει από τα συνήθη όρια εντός των οποίων κινούνται οι περισσότερες εφαρμογές AR αυτό τον καιρό, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με προώθηση και μάρκετινγκ. Το Metaio Creator επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν τρισδιάστατα μοντέλα, βίντεο και άλλα γραφικά σε έντυπο υλικό. Αυτό κάνει ευκολότερη, π.χ την «εγκατάσταση» τρισδιάστατων αντικειμένων- μοντέλων σε καταλόγους ή βιβλία οδηγιών. Η κεντρική ιδέα είναι να γίνει η AR αρκετά «mainstream» ώστε να εξαπλωθεί πολύ.

Επί της παρούσης, ακόμα και στα πλέον ισχυρά smartphones, η εμπειρία δεν είναι 100% απρόσκοπτη, καθώς υπάρχουν ελαφρές διακυμάνσεις στις οθόνες. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η Metaio συνεργάζεται με την ST-Ericsson για να δημιουργήσει το πρώτο AR chipset για κινητά τηλέφωνα- όπως ακριβώς υπάρχουν chipsets για γραφικά, Bluetooth/WiFi/LTE κ.α.

Το εν λόγω πρόγραμμα, ονόματι AREngine, αναμένεται να φέρει επανάσταση στην «επαυξημένη πραγματικότητα», αυξάνοντας τις δυνατότητες των κινητών ενώ παράλληλα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας από τα smartphones όσον αφορά τις AR λειτουργίες, εφόσον αυτές θα ελέγχονται από εξειδικευμένα εξαρτήματα. Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα διευκολύνει και τους developers οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν σχετικές εφαρμογές.

Τα πρώτα smartphones με δυνατότητες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση  αναμένεται να αρχίσουν να κυκλοφορούν κατά τα τέλη του φθινοπώρου, με την Metaio να σκοπεύει να φέρει την AR σε κάθε κινητό μέσα στο 2014.