Κόσμος
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 10:12

Αίγυπτος: «Όχι» των Αδελφών Μουσουλμάνων σε συμμετοχή στην κυβέρνηση

Απορρίπτουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο αποπεμφθείς αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, την πρόταση συμμετοχής τους στη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «δεν συνθηκολογούν με πραξικοπηματίες».

Απορρίπτουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο αποπεμφθείς αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, την πρόταση συμμετοχής τους στη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «δεν συνθηκολογούν με πραξικοπηματίες».

«Απορρίπτουμε οτιδήποτε απορρέει από αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε ο Τάρεκ αλ-Μόρσι, εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος, σχολιάζοντας την πρόταση που είχε γίνει μερικές ώρες νωρίτερα από το νέο πρωθυπουργό.

Όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου είχε την πρόθεση να προτείνει σε στελέχη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και του ισλαμιστικού κόμματος Νουρ, να αναλάβουν υπουργεία στην κυβέρνησή του.

«Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση στο να συμπεριληφθούν μέλη των δύο κομμάτων αυτών στη μεταβατική κυβέρνηση», φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του προσωρινού προέδρου, Άντλι Μανσούρ, σύμφωνα με το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Απορρίπτει η αντιπολίτευση το σχέδιο πολιτικής μετάβασης

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη φιλελεύθερη συμμαχία της Αιγύπτου απέρριψε το συνταγματικό διάταγμα, που εξέδωσε ο προσωρινός πρόεδρος σχετικά με την πολιτική μετάβασης της χώρας. Ζητεί περισσότερες αλλαγές και ευρύτερη διαβούλευση για το έγγραφο αυτό.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (NSF), που είναι ο κύριος συνασπισμός της αιγυπτιακής κοσμικής αντιπολίτευσης, και στήριξε θερμά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ανέφερε ότι το διάταγμα δεν περιλαμβάνει τις αλλαγές που είναι απαραίτητες.

Μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της φιλελεύθερης συμμαχίας είναι και ο πρώην διπλωμάτης του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είχε προηγουμένως επιλεγεί ως αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης ασκώντας παράλληλα και τα καθήκοντα του προσωρινού υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου

Το συνταγματικό διάταγμα απορρίφθηκε επίσης από τα δύο μεγαλύτερα ισλαμικά κινήματα και άλλους ανεξάρτητους πολιτικούς και ακτιβιστές.