Πολιτική
Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2001 20:51

Η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Το όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα αναλύει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινιάζοντας απόψε την 66η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει ότι δεσμεύεται για ένα νέο «Σύμφωνο για μια ισχυρή κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει πρώτο σταθμό την Ελλάδα του 2004, η οποία θα είναι μια Ελλάδα καλύτερη, πιο ανεπτυγμένη, με καλύτερη ποιότητα ζωής, νέες δυνατότητες, μεγαλύτερες ελευθερίες, ευρύτερη ευημερία, μια Ελλάδα ουσιαστικής κοινωνικής ασφάλειας και αλληλεγγύης.

Οπως λέει ο κ. Σημίτης το σχέδιο για το σύμφωνο της ισχυρής κοινωνίας θα δημοσιευθεί σύντομα και αποτελείται από ένα συνολικό πλαίσιο δράσης και πολιτικών για κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά την Ελλάδα του 2004, αλλά και τα χρόνια μετά το 2004.

Η βάση της ισχυρής κοινωνίας υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης είναι η ισχυρή οικονομία και σημειώνει ότι αυτή την ισχυρή οικονομία χτίζουμε μεθοδικά τα τελευταία χρόνια. Μια οικονομία που σταθεροποιήσαμε βάζοντας τάξη στα δημόσια οικονομικά, μειώνοντας τον πληθωρισμό και ξεκινώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές. Και όλα αυτά με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Ελλάδα ζει, κινείται και δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, όπου η Ε.Ε. έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες πολιτικές για να χειριστεί τα θέματα της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας, της προσαρμογής στην κοινωνία της πληροφορίας, της ανάπτυξης κλπ.

Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι το γεγονός ότι υπάρχει ένα κοινό έδαφος πολιτικών «δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο λάθος να πιστεύουμε είτε ότι η Ενωση μας σώζει, είτε ότι μας καταστρέφει. Ας απαλλαγούμε από αυτούς τους μύθους, κατάλοιπο των ιδεολογιών της εξάρτησης. Ούτε κανείς πρόκειται να μας σώσει, ούτε κανείς ενδιαφέρεται για να μας καταστρέψει. Οι σχέσεις μέσα στην Ε.Ε. είναι σχέσεις εξελισσόμενες, που συνεχώς αναδιαμορφώνονται. Οι Ελληνες με τις δικές μας επιλογές θα καθορίσουμε αν θα επωφεληθούμε από την Ενωση ή θα χάσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ποτέ η Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια δεν βρέθηκε με τέτοια πρόοδο, αλλά και ανησυχία. Με τόσες ευκαιρίες να ξεδιπλώνονται μπροστά της, αλλά και τόσες μεγάλες απαιτήσεις προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή, αλλά συνάμα και σκεπτική για το πώς οι κατακτήσεις θα συνεχιστούν, θα διευρυνθούν και θα γίνουν προσιτές σε όλους τους πολίτες.

Οι αμφιβολίες και οι δισταγμοί υπογραμμίζει, δεν μας ταιριάζουν. Τα θεμέλια της ισχυρής Ελλάδας έχουν μπει, τονίζει και προσθέτει ότι οι αμφιβολίες και οι δισταγμοί δεν μας ταιριάζουν. Τα θεμέλια της ισχυρής Ελλάδας έχουνε μπει. Εχουμε μια οικονομία με επιδόσεις σταθερότητας και ανάπτυξης άγνωστες μέχρι σήμερα στην ελληνική ιστορία. Εχουμε μια νέα θέση στη διεθνή σκηνή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με κύρος, με δυνατότητα επιρροής των εξελίξεων. Είμαστε συντελεστής ειρήνης και ασφάλειας. Εχουμε μια Ελλάδα με υποδομές πρωτόγνωρες στη χώρα μας για την ανάπτυξη, για την βελτίωση της καθημερινής ζωής. Εχουμε μια πολιτεία όσο ποτέ δημοκρατική με σύγχρονους θεσμούς. Αυτή η Ελλάδα δημιουργεί μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Μια νέα αυτοπεποίθηση για την ατομική και συλλογική προοπτική μας στα χρόνια που έρχονται.

Ο κ. Σημίτης επιτίθεται σε αυτούς που προωθούν όπως είπε, την νέα ιδεολογία του εγκλεισμού, οι οποίοι «προσπαθούν να σπρώξουν τους πολίτες να ταμπουρωθούν πίσω από τα τείχη του παρελθόντος για να διατηρήσουν αυτό που σβήνει και όχι για να κερδίσουν αυτό που έρχεται. Βλέπουμε καθημερινά αυτή τη συμπεριφορά να ανακυκλώνεται και να αυτοσυντηρείται σαν εργολαβία μιας αδιάλειπτης καταστροφολογίας. Το παραμικρό πρόβλημα της καθημερινότητας να παίρνει διαστάσεις εθνικής συμφοράς. Να ανασύρονται χρόνιες φοβίες για να εμποδίσουν την πρόοδο. Να προτάσσονται και να εξωραΐζονται τα πιο αντικοινωνικά μικροσυμφέροντα για να καθυστερήσει η εξέλιξη στη χώρα μας στην κοινωνία.

Απέναντι σ'αυτή την ιδεολογία του εγκλεισμού και της ανησυχίας, εμείς είπε ο κ. Σημίτης, οικοδομούμε την εθνική αυτοπεποίθηση.

Πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να προοδεύει, να πετυχαίνει τους στόχους της, γιατί υπάρχει σχέδιο και πολιτική βούληση, που βασίζεται στα προτάγματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, στις αξίες του πολιτισμού μας.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι παρά τις πολιτικές που έχουν ληφθεί για τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, η ανάγκη για ισχυρότερη κοινωνική αλληλεγγύη και για νέες μορφές στήριξης είναι έντονη.

Το πλέγμα των δράσεών μας σκοπό έχει να εξασφαλίσει ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης και δυνατοτήτων διαρκώς βελτιούμενο, έτσι ώστε ο πολίτης που δεν μπορεί να έχει «ένα ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα που εγγυάται το κράτος στις διάφορες παρεμβάσεις του».

Για να επιτύχουμε όμως στην ισχυρή Ελλάδα και την ισχυρή κοινωνία, οφείλουμε να προωθήσουμε ένα σχέδιο σύγκλισης της ελληνικής πραγματικότητας στα αντίστοιχα επίπεδα που καταγράφονται στις κοινωνίες των χωρών της Ενωσης. Να προχωρήσουμε ένα σχέδιο που θα στηρίζεται σε τρεις καθαρούς στόχους: την ανάπτυξη, τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους, την ολόπλευρη ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας. Προϋπόθεση όμως για όλα αυτά είναι η ισχυρή οικονομία.

Ο κ. Σημίτης κάνοντας εκτενή αναφορά στο Γ'ΚΠΣ, σημειώνει ότι με το 80% των πόρων του Γ' ΚΠΣ στην περιφέρεια, η Ελλάδα σε τίποτε δεν θα θυμίζει τη στέρηση, την υποβάθμιση. Θα είναι μια άλλη Ελλάδα.

Ο κ. Σημίτης χαρακτηρίζει τεράστια ευκαιρία για τη χώρα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ όπως τόνισε από τα πιο πιεστικά προβλήματα της κοινωνίας μας είναι η απασχόληση.

Ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εχουμε ως στρατηγικό στόχο να εμπεδώσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως εγγυητή της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Να αντισταθούμε σε σχέδια αλλαγής των συνόρων. Να επιμείνουμε στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ας κάνουμε μαζί πραγματικότητα το όνειρο μιας καλύτερης Ελλάδας, καταλήγει ο πρωθυπουργός.