Τα πολεμικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράκ, εξέτασε ο Τζωρτζ Μπους στη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο, με τους επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου και ενώ αύριο αναμένεται η νέα έκθεση των επικεφαλής των επιθεωρητών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα σκληραίνουν τη στάση τους στην κρίση του Ιράκ, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία. Από το Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, τάχθηκαν χθες υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων και τόνισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την έγκριση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που να εξουσιοδοτεί για την κρίση βίας.
Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των τριών χωρών, η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Βαγδάτη, να συμμορφωθεί με τις επιταγές του ΟΗΕ και να πειστούν τα αμφιταλαντευόμενα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης, όπως ανέφεραν διπλωμάτες.
Δεν έχει διευκρινιστεί, εάν οι βρετανικές προθέσεις, βρίσκουν σύμφωνη την Ουάσινγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να φέρουν το νέο σχέδιο προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά μέχρι στιγμής, υποστηρίζονται ανοιχτά μόνο από την Βρετανία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία.
Για να περάσει το ψήφισμα, θα πρέπει να το υπερψηφίσουν εννέα από τις 15 χώρες και να μην ασκήσει «βέτο» κανένα από τα μόνιμα μέλη.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, επέμεινε ότι το Ιράκ δεν αφοπλίζεται και κρύβει απαγορευμένα όπλα. Υποστήριξε μάλιστα, ότι σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το Ιράκ εξακολουθεί να κρύβει εξαρτήματα για την κατασκευή των πυραύλων Αλ Σαμούντ και σκοπεύει να καταστρέψει μόνο ένα μέρος του αποθέματός του.
Ωστόσο, διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ο οποίος δήλωσε ότι η καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ ΙΙ από το Ιράκ, αποτελεί ενέργεια πραγματικού αφοπλισμού.
Οι ιρακινές αρχές, έχουν καταστρέψει από το Σάββατο μέχρι σήμερα συνολικά 28 πυραύλους, υπό την επίβλεψη εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν δύο μέλη της διπλωματικής αποστολής του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη και τους διέταξε να εγκαταλείψουν το αμερικανικό έδαφος μέσα σε 72 ώρες, κατηγορώντας τους για ενέργειες που θεωρούνται επιβλαβείς για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του State Department.
Ωστόσο, ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μωχάμεντ Αντούρι, υποστήριξε ότι οι δύο απελαθέντες δεν είναι διπλωμάτες, αλλά φύλακες ασφαλείας.