Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητείται η άμεση αποφυλάκιση του κατηγορουμένου απεργού πείνας, Κωνσταντίνου Σακκά, κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητείται η άμεση αποφυλάκιση του κατηγορουμένου απεργού πείνας, Κωνσταντίνου Σακκά, κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
Στην ερώτησή του, αφού αναφέρεται στην υπόθεση της προφυλάκισης του Σακκά, πολύ πέρα από το χρονικό όριο που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, ο κ. Χουντής σημειώνει ότι οι «διαδικασίες προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων αποτελούν παρέκκλιση από τη θεμελιώδη αρχή που επιτάσσει να μην υπάρχει στέρηση της ελευθερίας του ανθρώπου, παρά μόνο μετά από ποινή που επιβάλλεται από νόμιμο δικαστήριο».
Επικαλούμενος το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν «προκειμένου να σταματήσει η προφυλάκιση του κατηγορουμένου, του οποίου η υγεία και η ζωή του κινδυνεύει αφού βρίσκεται, σε απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου 2013»
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή του διατρέχει στην Ελλάδα ο απεργός πείνας Κωνσταντίνος Σακκάς, ο οποίος κρατείται προφυλακισμένος στις ελληνικές φυλακές περισσότερο από 30 μήνες, χωρίς να έχουν εκδικαστεί οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4 του Ελληνικού Συντάγματος αλλά και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η παράταση της προφυλάκισής του έχει περάσει κάθε θεσμικό όριο. Για την περίπτωση της παραβίασης των δικαιωμάτων του εν λόγω κατηγορημένου, Κωνσταντίνου Σακκά, εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες νομικοί και επιστημονικοί σύλλογοι, ανθρωπιστικές οργανώσεις κ.α. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει επίσης καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (προσφυγή αριθμός 43529/2007) για κατάχρηση της διαδικασίας της προσωρινής κράτησης και παραβίαση του άρθρου 5 παράγραφος 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Με δεδομένο ότι οι διαδικασίες προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων αποτελούν παρέκκλιση από τη θεμελιώδη αρχή που επιτάσσει να μην υπάρχει στέρηση της ελευθερίας του ανθρώπου, παρά μόνο μετά από ποινή που επιβάλλεται από νόμιμο δικαστήριο, και με δεδομένη την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου, ερωτάται η Επιτροπή:
Τι άμεσες παρεμβάσεις θα κάνει προς τις ελληνικές αρχές προκειμένου να σταματήσει η προφυλάκιση του κατηγορουμένου, του οποίου η υγεία και η ζωή του κινδυνεύει αφού βρίσκεται, σε απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου 2013;»