Στη δεξαμενή της κινητικότητας θα μπουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης. Άλλες 2.000 απολύσεις εντός του 2013. Αιχμές για τους χειρισμούς Αντ. Μανιτάκη.
Τα χαρτιά του για την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο άνοιξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας, μεταξύ άλλων, αιχμές για τους χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου.
«Στη δεξαμενή της κινητικότητας βρήκα μηδέν», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Οπως είπε, «είχε γίνει μια προεργασία όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε» και σίγουρα δεν υπήρχε κανένα όνομα στη δεξαμενή της κινητικότητας.
Εκτίμησε ακόμη ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στο Eurorgroup αν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Εσωτερικών δεν πετύχαιναν τη συμφωνία στα ζητήματα αυτά.
Σε κινητικότητα 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στη δεξαμενή της κινητικότητας θα μπουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι, 12.500 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνολικά 25.000 μέχρι το τέλος του 2013.
Ακολούθησε και επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο, στην οποία αναφέρεται ότι εξασφαλίστηκε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013. Διευκρινίζεται ακόμη ότι ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8.
Στην πρώτη φάση, όπως είπε ο υπουργός, θα συμπεριληφθούν οι σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας που αποτελούν πλεονάζον προσωπικό, καθώς και εργαζόμενοι στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Βάσει των σχεδιασμών, η δημοτική αστυνομία θα είναι στο δεύτερο κύμα, αυτό του Σεπτεμβρίου.
Αναφερόμενος στους σχολικούς φύλακες, επισήμανε πως κρίθηκε ότι «η δουλειά αυτή αν δεν επιτελείται δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στη χώρα» και από εκεί και πέρα αποφασίστηκε «να υπάρχει μια εκπροσώπηση από το υπουργείο παιδείας και από την τοπική αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προσπαθεί να είναι όσο πιο δίκαιος γίνεται και παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις. «Έπρεπε να γίνει μια αξιολόγηση των αναγκών και έπρεπε να βρούμε ανθρώπους που θα μπουν στη δεξαμενη της κινητικότητας υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δίκαιος γίνεται...Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις. Δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή», ανέφερε.
Άσκησε επίσης κριτική στους δήμους, σημειώνοντας πως «αν είχαν κάνει τη δουλειά τους, θα ήμασταν πιο δίκαιοι».
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «από τη στιγμή που κάποιος μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει».
Ως γνωστόν, οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα θα αρχίσουν άμεσα να αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους και, αν μέσα σε οκτώ μήνες δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση, θα απολυθούν. Επίσης, όποιοι δεν δεχτούν τη θέση που τους προτείνεται και πάλι θα οδηγηθούν σε έξοδο από το Δημόσιο.
Άλλες 2.000 απολύσεις εντός του 2013
Αναφορικά με τις απολύσεις ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει δέσμευση για 2.000 ακόμη απολύσεις εντός του 2013 και άλλες 11.000 μέσα στο 2014.
Η πρώτη δεξαμενή από την οποία θα προέλθουν, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και όπως εκτίμησε υπάρχουν περίπου 1.000 εκκρεμή περιστατικά.
Στη σχετική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το υπουργείο δεσμεύεται για τη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία.
Για τις απολύσεις που θα προέλθουν από το προσωπικό, το οποίο θα ενταχθεί στην κινητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το βασικότερο κριτήριο πρέπει να είναι πώς μπήκε κανείς στο δημόσιο. «Μπήκες από το ΑΣΕΠ ή μπήκες από την πίσω πόρτα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι θα υπάρξει ακόμη ένας επανέλεγχος όλων των δικαιολογητικών, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως και από εκεί να προκύψουν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν τυπικά με ΑΣΕΠ, προσκομίζοντας δικαιολογητικά που ήταν πλαστά. «Ενδεχομένως να εκπλαγούμε όλοι μας δυσάρεστα από το πόσος είναι ο αριθμός», επισήμανε.
newsroom naftemporiki.gr