Πολιτιστικά
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 15:28

Ουγγρικό «τετράδιο» πρώτευσε στο Κάρλοβι Βάρι

Στην Ουγγρική ταινία «Το τετράδιο» απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο («Κρυστάλλινη Σφαίρα») του 48ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, που συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 δολαρίων.

Στην Ουγγρική ταινία «Το τετράδιο» απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο («Κρυστάλλινη Σφαίρα») του 48ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, που συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 δολαρίων.

Η σκληρή πραγματικότητα στην οποία μεγαλώνουν δυο παιδιά, δίδυμα αδέρφια, στην Ουγγαρία, στην περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, βρίσκεται στο επίκεντρο της συγκλονιστικής ταινίας του Ούγγρου σκηνοθέτη Γιάνος Σας,  που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του 48ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, της Τσεχίας. Το βραβείο, που επέλεξε η διεθνής κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τη γνωστή σκηνοθέτρια Ανιέσκα Χόλαντ, απένειμε ο αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν. Η ταινία του Γιάνος Σας απέσπασε και το βραβείο «Europa Cinemas Label», το οποίο απονέμει ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Σινεμά.

Βραβεία και διακρίσεις
Το ειδικό βραβείο της επιτροπής – και μαζί 15.000 δολάρια – κέρδισε η αγγλική μαυρόασπρη ταινία εποχής «Ένας αγρός στην Αγγλία», μια μαύρη κωμωδία που εκτυλίσσεται στα χρόνια του  αγγλικού  εμφυλίου  πολέμου  του 1642-1651, σκηνοθετημένη από τον Μπεν Γουίτλι του «Sightseers».

Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Γιαν Χρέμπεκ για την ταινία «Honeymoon», το βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισαν οι τέσσερις πρωταγωνίστριες του «Bluebird» (Λουίζα Κράουζε, Μάργκο Μάρτιντεϊλ, Εμιλι Μιντ και Έιμι Μόρτον) του Λανς Έντμαντς, ο οποίος τιμήθηκε και με το βραβείο της οικουμενικής επιτροπής.

Στην κατηγορία της ανδρικής ερμηνείας πρώτευσε ο Όλαφουρ Ντάρι Όλαφσον για τον ρόλο του στην ταινία «XL».
Ανάμεσα στα φιλμ του διαγωνιστικού τμήματος που ξεχώρισαν ήταν και το ρωσικό «Shame» του Γιούσουπ Ραζίκοφ,  το οποίο απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας της διεθνούς κριτικής - Fipresci. Η ταινία καταπιάνεται με το δράμα μιας ομάδας γυναικών που ζουν μόνες σε ένα χωριό, καθώς  οι άντρες τους είναι ναυτικοί. Τέλος, το κοινό έδωσε το δικό του βραβείο στο «Revival» της Άλις Νέλις.

Βραβείο συνολικής προσφοράς στον Όλιβερ Στόουν
Στον ίδιο τον Στόουν το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι απένειμε την ειδική «Κρυστάλλινη Σφαίρα» για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο. «Είμαι και παραμένω ένας εξερευνητής», ανάφερε ο Στόουν παραλαμβάνοντας το βραβείο.  «Αν σταματήσω να εξερευνώ, θα πεθάνω» πρόσθεσε ο 66άχρονος σκηνοθέτης.