Αντιδράσεις πυροδοτεί η ενδεχόμενη μετάταξη των συνολικά 4.000 μελών της δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Αντιδράσεις πυροδοτεί η ενδεχόμενη μετάταξη των συνολικά 4.000 μελών της δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Αυτήν την ώρα, η ΠΟΕ - ΟΤΑ πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ηγεσία του οποίου συναντήθηκε νωρίτερα με την τρόικα. Η Ομοσπονδία ζητεί να μην υπάρξει καμία απόλυση δημοτικού αστυνομικού.
Συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν μάλιστα τους εκπροσώπους της τρόικας την ώρα που αποχωρούσαν από το υπουργείο, για να μεταβούν στο ΥΠΟΙΚ. Στις 10.45 έφθασε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, για να συμμετάσχει στη σύσκεψη.
«Κοιμηθήκαμε δημοτικοί αστυνομικοί και σήμερα το πρωί δεν γνωρίζουμε τι είμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας, Απόστολος Κόσσυβας, κάνοντας λόγο για μη νόμιμες διαδικασίες και προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις.
«Θεωρούμε ότι βρήκανε πολύ καλή δεξαμενή για να προχωρήσουν σε απολύσεις ώστε να τους βγουν οι αριθμοί», επισήμανε και διεμήνυσε: «Δεν είμαστε εύκολος στόχος. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε».
Η ΠΟΕ - ΟΤΑ κήρυξε για τη Δευτέρα στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως και τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι προγραμματίζεται πορεία προς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.
Αντίθετη στο ενδεχόμενο μετάταξης των 4.000 δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ δηλώνει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης τονίζει σε δήλωσή του ότι ουδέποτε είχε τεθεί θέμα κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, «πολλώ δε μάλλον συζητηθεί με την κυβέρνηση».
«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να είναι το μόνιμο "θύμα", που καλείται για πολλοστή φορά να "πληρώσει" τις αστοχίες κάποιων άλλων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας στο σχέδιο των μετατάξεων
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε τις εν λόγω μετατάξεις, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα της κινητικότητας, με την πρόταση αυτή να έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή από την τρόικα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος. Ειδικότερα, οι περίπου 3.500 υπάλληλοι σχεδιάζεται να μετακινηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να συνδράμουν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, στον έλεγχο των καταστημάτων, στην επίδοση εγγράφων και στη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας.
Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε χθες, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με την τρόικα, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης του αριθμού των απολύσεων πέρα από τις 15.000 για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό κλιμάκιο της Ομάδας Δράσης θεωρεί εφικτό να είναι έτοιμοι οι κατάλογοι με τα ονόματα των 12.500 υπαλλήλων που θα βγουν σε κινητικότητα, στα τέλη Ιουλίου. Η προϋπόθεση αυτή φαίνεται να είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι 12.500 μετακινήσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι από τους 12.500 της κινητικότητας που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας.
Συγκεκριμένα, μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και οι 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, ενώ σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση.
Οι συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014 θα προέλθουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.
Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Οι εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά το Δημόσιο αναμένεται να συζητηθούν στη νέα συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας το απόγευμα ή αύριο το πρωί.
Επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Τα σχέδια για τις μετατάξεις των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις σχεδιαζόμενες μετατάξεις ενέργεια που εντάσσεται «στο γενικότερο πλαίσιο ισοπέδωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κανένα σχέδιο πραγματικής ανασυγκρότησης και αναπροσανατολισμού του δημόσιου τομέα».
Την έντονη αντίθεσή της στην πρόταση της κυβέρνησης για μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών της χώρας στην Ελληνική Αστυνομία εξέφρασε η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κάνοντας λόγο για «αποδυνάμωση των δήμων».
«Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κυβερνώντες κλείνουν τα μάτια και τραβούν κλήρο ανάμεσα στους επαγγελματικούς κλάδους που θα δώσουν βορά χωρίς δεύτερη σκέψη στην τρόικα. Αναρωτήθηκε κανείς από τους αρμοδίους τι ακριβώς θα συμβεί εφόσον καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία;», διερωτήθηκε.
Εκ μέρους τη ΔΗΜΑΡ ο Δ. Χατζησωκράτης χαρακτήρισε «εξευτελισμό της έννοιας της κινητικότητας» το «εφεύρημα» να μεταφερθούν από τους δήμους όλοι οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ..
«Κινητικότητα σημαίνει να μπορέσει να λειτουργήσει πραγματικά η δημόσια διοίκηση, να μπορέσει να φτιαχτεί η δημόσια διοίκηση με αξιολογήσεις και μετακινήσεις όπου υπάρχει ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν, η κυβέρνηση υποτασσόμενη στις πιέσεις της τρόικας για να της παραδοθούν 12.500 ονοματεπώνυμα μετακινούμενων, να χρησιμοποιήσει το «τρικ» της μεταφοράς ολόκληρης της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ..», τόνισε μιλώντας σε εκπομπή του Mega.