Πολιτική
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 19:33

Ευ. Βενιζέλος προς τρόικα: «Όχι» στη λήψη νέων μέτρων

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, στους οποίους αναμένεται να θέσει, ύστερα και από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το θέμα της μη λήψης νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Το θέμα της μη λήψης νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα είναι το βασικό θέμα που αναμένεται να θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τρόικα, ύστερα και από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα στο γραφείο του στη Βουλή με τους επικεφαλής των δανειστών, θα τονίσει πως το θέμα αυτό είναι βασικό συστατικό της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό της δικομματικής κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος θα αναφερθεί και σε μια σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων, όπως αυτό της μείωσης του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα πιέσει την τρόικα να δεχτεί το κυβερνητικό σχέδιο και θα δώσει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας όμως ότι θα χρειαστεί κάποιο χρόνο γι’ αυτό.

Ένα ακόμα θέμα που θα θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό της ανεργίας, ζητώντας από την τρόικα ενίσχυση των κονδυλίων για την ανάσχεση της ανεργίας, η οποία φθάνει το 60% στους νέους.

Επίσης, θα αναφερθεί στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς η τουριστική περίοδος είναι στο μέσον της και ακόμα δεν έχει γίνει η μείωση, με την οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των εσόδων του κρατικού ταμείου.

Στο τραπέζι θα βρεθεί και το θέμα της ενίσχυσης της ανάπτυξης μέσω της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, αλλά και μείωση του υψηλού κόστους δανεισμού τους.

Τέλος, θα θέσει το θέμα της μείωσης του κόστους της ενέργειας στις επιχειρήσεις και ειδικά για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο το οποίο προμηθεύονται σε υψηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γ. Στουρνάρας: Πρόοδος σε όλα

Το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ λίγο αργότερα συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη.

Για «πρόοδο σε όλα τα θέματα» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο και ενδεχομένως και την Κυριακή. «Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Κ. Μητσοτάκης: Θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι δύσκολες, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα».

Ανέφερε ακόμη ότι απαραίτητα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στα θέματα Δημοσίου και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης του αριθμού των απολύσεων πέρα από τις 15.000 για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά.

Απολύσεις και κινητικότητα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Βασικές εκκρεμότητες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένουν οι απολύσεις και η κινητικότητα, θέματα τα οποία αναμένεται να συζητηθούν και σε νέα συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται πως προτείνει τη μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας κάτω από τους 12 μήνες ως αντιστάθμισμα στην παράταση για την κινητικότητα, που ζητεί από την τρόικα.  Προκειμένου ειδικότερα να εξασφαλίσει την παράταση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, προτάθηκε από το υπουργείο να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.

Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποδοχής από την τρόικα των μετατάξεων ως κινητικότητα, η διαπραγμάτευση βρίσκεται, κατά τα φαινόμενα, σε καλό δρόμο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει οι μετατάξεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα. Χθες, η τρόικα έδειχνε ανυποχώρητη στο συγκεκριμένο θέμα και απαιτούσε να βγουν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι πριν μετακινηθούν. Σήμερα ωστόσο, εμφάνισε την ενδεχόμενη συγκατάθεσή της ως διαπραγματευτική υποχώρηση.

Εάν τελικά συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών (πληροφορικής και φυσικής αγωγής) από τη δευτεροβάθμια, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 δημοτικοί υπάλληλοι.