Υπό κράτηση τελεί ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι. Συνελήφθησαν ο επικεφαλής και άλλα μέλη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Λαϊκή επανάσταση και όχι πραξικόπημα, λέει η αντιπολίτευση.
Υπό κράτηση τελεί ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως επιβεβαίωσε ο αιγυπτιακός στρατός.
Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε ανακοινώσει νωρίτερα εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ότι ο στρατός έχει θέσει υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι.
Όπως διευκρίνισε ο στρατιωτικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο ανατραπείς πρόεδρος κρατείται προληπτικά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι σε βάρος του Μόρσι ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ αλ-Χαντάντ, ο Μόρσι μεταφέρθηκε και κρατείται μόνος στο υπουργείο Άμυνας. Προηγουμένως ο ίδιος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι ο τέως πρόεδρος και «ολόκληρη η προεδρική ομάδα βρίσκονταν υπό περιορισμό στο κλαμπ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Προεδρίας».
Συλλήψεις μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Την Τετάρτη συνελήφθησαν μέλη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και άλλοι ηγέτες του Κινήματος. Μεταξύ των συλληφθέντων, ο επικεφαλής του FJP, Σαάντ Ελ-Κατατνί, μαζί με έναν από τους αναπληρωτές επικεφαλής της Αδελφότητας.
Επικαλούμενο δημοσιεύματα της αιγυπτιακής εφημερίδας, Αλ-Αχράμ, το Reuters μετέδωσε πως έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 300 στελέχη της Αδελφότητας.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ΜΕΝΑ, ανέφερε ότι οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τη σύλληψη «μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι κατηγορούνται για υποκίνηση βίας και διατάραξη της ειρήνης και της γενικής ασφάλειας».
Οι αιγυπτιακές αρχές προέβησαν επίσης στο κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ Τζαζίρα. Συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι, εκ των οποίων τέσσερις αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.
Συνελήφθησαν επίσης εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ενώ όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ, ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοσή - και ανώτατα στελέχη του συνελήφθησαν- μετά το διάγγελμα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
Οι αρχές έκλεισαν δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πηγές ασφαλείας.
Σε μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού, ο Μόρσι εμφανίζεται να λέει ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».
«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», τονίζει ο έκπτωτος πρόεδρος στο κακής ποιότητας βίντεο και καλεί το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητα».
Δεν ήταν πραξικόπημα, αλλά πραγματική λαϊκή επανάσταση, λέει η αντιπολίτευση
Η απομάκρυνση Μόρσι δεν ήταν στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά μια πραγματική λαϊκή επανάσταση, αντέτεινε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
«Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και όλες τις περιοχές της Αιγύπτου, αποτελεί μια πραγματική λαϊκή επανάσταση κατά της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμπού αλ-Γκαρ.
«Δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, ήταν μια λαϊκή επανάσταση στην οποία βοήθησε ο στρατός. Δεν θέλουμε και δεν θα αποδεχτούμε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Ο ρόλος του στρατού και της αστυνομίας πρόσκειται στη διατήρηση της ασφάλειας στο εσωτερικό και τα σύνορα της χώρας. Η πολιτική διαδρομή θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αστικές δυνάμεις», τόνισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Όπως είπε, ευελπιστεί πως θα υπάρξει «μια σύντομη μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει με τις εκλογές που θα διεξαχθούν ώστε να αναδειχτεί ένας νέος πρόεδρος, κοινοβούλιο και ένα νέο σύνταγμα, κάτι που συμφωνήθηκε από όλα τα κόμματα».