Πολιτιστικά
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 09:45

«Μοναχικός καβαλάρης» εναντίον «υπνωτιστή»

Ένα δυνατό θρίλερ από την Στοκχόλμη και μια περιπέτεια δράσης όπου ο Τζόνι Ντεπ διηγείται την ιστορία της μεταμόρφωσης ενός ιδεαλιστή δικηγόρου σε αινιγματικό μασκοφόρο και θρύλο της δικαιοσύνης, φιγουράρουν στα κεντρικά πλάνα του τρέιλερ της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας.

Ένα δυνατό θρίλερ από την Στοκχόλμη και μια περιπέτεια δράσης όπου ο Τζόνι Ντεπ διηγείται την ιστορία της μεταμόρφωσης ενός ιδεαλιστή δικηγόρου σε αινιγματικό μασκοφόρο και θρύλο της δικαιοσύνης, φιγουράρουν στα κεντρικά πλάνα του τρέιλερ της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες ταινίες, στις οποίες συγκαταλέγονται δύο γαλλικές κωμωδίες και  μια περιπέτεια με ανατροπές και γερές δόσεις χιούμορ, ενώ τα βλέμματα στρέφονται  στην  επανέκδοση αριστουργήματος του Ζαν Λικ Γκοντάρ από το μακρινό 1962.

«Ο υπνωτιστής»
Ο - υποψήφιος για 3 Όσκαρ - σουηδός σκηνοθέτης Λάσε Χάλστρομ και η -επίσης υποψήφια για Όσκαρ - πρωταγωνίστρια Λένα Όλιν επιστρέφουν στην πατρίδα τους εντυπωσιακά με την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου παγκόσμιου μπεστ σέλερ του Λαρς Κέπλερ.
Στο δυνατό αυτό θρίλερ, με τους Μίκαελ Πέρσμπραντ, Τομπίας Ζιλιάκους, Όσκαρ Πέτερσον και Άννα Αζγκαράτε, ένας διάσημος ψυχίατρος καλείται από την αστυνομία, για να «επικοινωνήσει» μέσω του υπνωτισμού με ένα βαριά τραυματισμένο αγόρι, ώστε να μπορέσουν να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από την άγρια δολοφονία της οικογένειάς του και την εξαφάνιση της μικρότερης αδερφής του. Όταν αρχίζουν να συμβαίνουν βίαια και  ανεξήγητα γεγονότα, ο υπνωτιστής έρχεται αντιμέτωπος με το δικό του παρελθόν.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας: «Ο “Υπνωτιστής” είναι ένας χαρακτήρας, ο οποίος άγγιξε την πλευρά της σκοτεινής φαντασίας μου.  Ήθελα πάντα να κάνω ένα θρίλερ, αλλά δε μου δόθηκε η ευκαιρία στις Η.Π.Α.. Παρότι η ιστορία επικεντρώνεται στην ήπια μεριά του παρελθόντος, δε δίστασα να αναφέρω και τις βίαιες πλευρές της. Θέλω να τη μεταφέρω στο κοινό με έναν πραγματικό και ειλικρινή τρόπο και, όπως πάντα, δίνω αρκετή σημασία στις ερμηνείες.

Έχοντας περάσει τα πρώτα 40 χρόνια της ζωής μου στη Στοκχόλμη, την γνωρίζω αρκετά καλά και ελπίζω να κατάφερα να δημιουργήσω ένα κακόκεφο σκηνικό, προσπαθώντας να δώσω έμφαση στις λεπτομέρειες και την ατμόσφαιρα μιας χειμωνιάτικης Στοκχόλμης. Πάντα με ενδιέφεραν οι ιστορίες, που σχετίζονταν με τις ανθρώπινες ψυχές. Η σχέση του υπνωτιστή με την οικογένειά του παίρνει μια δραματική διάσταση, εκφράζοντας παράλληλα μια ευαισθησία σε αυτήν τη σκληρή ιστορία».

«Ο μοναχικός καβαλάρης»
Ογδόντα χρόνια μετά το ραδιοφωνικό ντεμπούτο τους, οι χαρακτήρες του Μοναχικού Καβαλάρη και του συντρόφου του, Τόντο, που έφτασαν τις 2.956 εκπομπές μέσα σε 21 χρόνια και μεταφέρθηκαν στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, παραμένοντας δημοφιλείς ήρωες της αμερικάνικης κουλτούρας, επανέρχονται με μία ανατρεπτική οπτική από την ομάδα των δημιουργών των τριών πρώτων ταινιών «Πειρατές της Καραϊβικής» και τη σκηνοθετική προσέγγιση του Γκορ Βερμπίσνκι, ο οποίος παρουσιάζει την ιστορία από την πλευρά του Τόντο.

Από την ομάδα δε θα μπορούσε να λείπει ο Τζόνι Ντεπ, ο οποίος έχει ινδιάνικες ρίζες και υιοθετήθηκε από φυλή Κομάντσι, σε μια παραδοσιακή τελετή, όπου του δόθηκε το όνομα Mah-woo-meh, δηλαδή «Αυτός που αλλάζει» και ενσαρκώνει τον εκκεντρικό περιπλανώμενο Τόντο, που διηγείται την ιστορία της μεταμόρφωσης ενός ιδεαλιστή δικηγόρου σε αινιγματικό μασκοφόρο και θρύλο της δικαιοσύνης. Το καστ συμπληρώνουν οι  Άρνι Χάμερ, Τομ Γουίλκινσον, Γουίλιαμ Φίχτνερ, Μπάρι Πέπερ, Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ, Ρουθ Γουίλσον και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, προσφέροντας μία περιπέτεια με εκπλήξεις και διασκεδαστικές διενέξεις.

«Ανοιχτοί λογαριασμοί»
Γεμάτη ανατροπές και χιούμορ, η περιπέτεια των Ντέιβιντ Πάλμερ και Νταξ Σέπαρντ - με τους Νταξ Σέπαρντ, Κρίστεν Μπελ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Τομ Άρνολντ και Κριστίν Τσένογουεθ - ακολουθεί έναν αμφιλεγόμενο τύπο, που παρεκκλίνει από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, στο οποίο συμμετέχει, για να πάει την αρραβωνιαστικιά του στο Λος Άντζελες. Μαζί με το FBI που εξαπολύει κυνηγητό, στην καταδίωξη  μπαίνει και η πρώην συμμορία του, αποφασισμένη να τον εξοντώσει.

«Νόμιζα ότι έκανα μια αντρική ταινία, με καταδιώξεις αυτοκινήτων, πυγμαχία, πολύ αίμα και άσεμνη κωμωδία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νταξ Σέπαρντ. «Όμως, μετά τις προβολές, έρχονταν οι γυναίκες και μου έλεγαν: “Αυτή η ταινία με άγγιξε τόσο πολύ!’”. Η ευαισθησία της είναι δεδομένη, ακόμα και στις σκηνές δράσης υψηλής ταχύτητας. Είναι, κατά παράξενο τρόπο, ρομαντική. Γιατί, τελικά, είναι ένας άντρας που κάνει τα πάντα, για να προσφέρει στην κοπέλα που αγαπά αυτό που θέλει εκείνη».

«Είναι τρελοί αυτοί οι Γάλλοι»
Δύο ευγενικοί βοσκοί στο Ταμπουλιστάν, μια μικρή χώρα στην κεντρική Ασία, της οποίας κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξη, αναλαμβάνουν να φέρουν τη χώρα τους στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής, στη γαλλική κωμωδία του Μίκαελ Γιουν, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους Χοσέ Γκαρσία και Ιζαμπέλ Φουναρό. Πώς θα το πετύχουν αυτό; Πολύ απλά, θα πρέπει να καταστρέψουν τον Πύργο του Άιφελ!

«Η αγάπη δεν έρχεται μόνη»
Μία ακόμη κωμωδία έρχεται από τη Γαλλία, αυτήν τη φορά αισθηματική, με σκηνοθέτη τον Τζέιμς Χιουθ και πρωταγωνιστές τους Γκαντ Ελμαλέχ, Σοφί Μαρσό και Μορίς Μπαρτελεμί. Η ζωή ενός πιανίστα, ο οποίος απολαμβάνει ανέμελα την κάθε στιγμή, χωρίς να έχει ευθύνες, οικογένεια και υποχρεώσεις, αλλάζει απότομα, όταν ερωτεύεται μία όμορφη 40χρονη γυναίκα, με τρία παιδιά και έναν ζηλιάρη πρώην σύζυγο.

«Ζούσε τη ζωή της»
Το ασπρόμαυρο γαλλικό δράμα του 1962 αποτελεί το πρώτο «καθαρό» αριστούργημα του Ζαν Λικ Γκοντάρ και μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του γαλλικού Νέου Κύματος, του περίφημου νουβέλ βαγκ.

Η πρώτη μούσα του και σύζυγός του,  Άννα Καρίνα, ενσαρκώνει την ηρωίδα, η οποία εκδιώκεται από το διαμέρισμά της και ακολουθεί τον δρόμο της πορνείας, για να κερδίσει χρήματα αλλά και ελευθερία, πιστεύοντας ότι μπορεί να «δανείζει» το κορμί της, χωρίς να χάσει την ψυχή της. Όμως, η σκληρή πραγματικότητα θα τη διαψεύσει. Μαζί της παίζουν οι Αντρέ Λαμπάρτ, Σαντί Ρεμπότ, Ζεράρ Οφμάν και Γκιλέν Σλουμπεργκέρ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]