Για ασυλία στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γνώμες που διατυπώνουν σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως το μνημόνιο και το PSI, καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομικών ο Δικηγόρος Σύλλογος της Αθήνας.
Για ασυλία στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γνώμες που διατυπώνουν σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως το μνημόνιο και το PSI καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομικών ο Δικηγόρος Σύλλογος της Αθήνας.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κάνει λόγο για «μεθόδευση» έτσι ώστε να εξασφαλιστεί «ακαταδίωκτο για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γνώμες που διατυπώνουν και τις πράξεις που διενεργούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Αδαμόπουλος, επισημαίνει ότι η διάταξη η οποία προστέθηκε πρόσφατα σε νομοσχέδιο, ουσιαστικά «δίνει ασυλία στα μέλη του ΝΣΚ που πρωτοστάτησαν σε υποθέσεις όπως το μνημόνιο, το PSI και άλλα σημαντικά θέματα δημοσίου συμφέροντος».
Η διάταξη
Σε διάταξη του νόμου 3094/03 που αναφέρει πως «O Συνήγορος του Πολίτη και οι Βοηθοί Συνήγοροι δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται κατόπιν εγκλήσεως μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση ή παραβίαση του απορρήτου», προστίθεται παράγραφος που αναφέρει πώς «οι διατάξεις του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3094/2003 (Α’ 10) εφαρμόζονται και για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατά την εκτέλεση των πάσης φύσεως καθηκόντων τους»”.
Ο κ. Αδαμόπουλος, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει:
«Επιχειρείται να παρασχεθεί «ασυλία» στα μέλη ενός διοικητικού οργάνου, το οποία πρωτοστάτησαν, μεταξύ άλλων, στην παροχή γνωμοδοτήσεων σχετικά με τη σύναψη του Μνημονίου, τη συμφωνία του Προγράμματος Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI) και άλλες εξαιρετικά σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Σημειωτέον, επίσης, ότι το ΝΣΚ δεν αποτελεί καν ανεξάρτητη αρχή, ώστε να νοείται, εν προκειμένω, οποιαδήποτε ανάλογη νομική μεταχείριση των μελών του σε σχέση με τα μέλη του Συνηγόρου του Πολίτη….
Η παροχή δυνατότητας σε οποιονδήποτε να διαπράττει κάθε είδους παράνομες πράξεις, τόσο σε βάρος του Δημοσίου όσο και σε βάρος απλών πολιτών, και να μη λογοδοτεί ενώπιον κανενός είναι τουλάχιστον σκανδαλώδης για μία δημοκρατική κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν από τη μία πλευρά να συζητάμε για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της άρση των προνομίων σχετικά με τους περιορισμούς στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά πολιτικών προσώπων και από την άλλη πλευρά αντίστοιχοι περιορισμοί να επεκτείνονται σε πάσης φύσεως «εκλεκτούς» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας».
Ως παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ φέρνει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών που απαλλάχτηκαν από κάθε ευθύνη για το θέμα της επαναγοράς ομολόγων.
«Ως γνωστόν, αυτό λ.χ. συνέβη πρόσφατα και με την απαλλαγή από κάθε ευθύνη των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών, που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αλλά και των στελεχών της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος για την απόφαση συμμετοχής του Κοινού Κεφαλαίου των ΝΠΔΔ και των Ασφαλιστικών Φορέων σε πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, ή άλλης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, κατ’ εφαρμογή προγράμματος για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους (άρθρο 3 παρ. 8, 9 και 10 Ν. 4046/2012, όπως ισχύει)».
Ο κ. Αδαμόπουλος καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω ρύθμιση από το ως άνω νομοσχέδιο, ή να καταψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ή, σε αντίθετη περίπτωση, να μην τύχει εφαρμογής από τα ελληνικά Δικαστήρια, τα οποία υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα.
newsroom naftemporiki.gr