Κόσμος
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2003 09:12

Η δήλωση του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό

Τα κύρια σημεία της γραπτής δήλωσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Αναν μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στην Χάγη έχουν ως εξής:

«Όπως είχε συμφωνηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, οι δύο ηγέτες ήρθαν στην Χάγη για έναν πολύ συγκεκριμένο και συμφωνημένο σκοπό. Ζήτησα από τον καθένα τους να απαντήσει εάν είναι διατεθειμένος να θέσει το σχέδιό μου σε δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι είναι διατεθειμένος να το πράξει, εφ' όσον ο λαός του θα εγνώριζε τι ακριβώς του ζητείται να ψηφίσει.

Επιπλέον επιθυμούσε να βεβαιωθεί ότι θα καλυφθούν τα κενά στην ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς και στα δύο συντάγματα.

Υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας στο ζήτημα της ασφάλειας και επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο ώστε να ενημερώσει τους Ελληνοκύπριους για το περιεχόμενο του σχεδίου.

Αυτοί οι όροι θα έπρεπε να πληρωθούν πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Ντενκτάς απάντησε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να θέσει το σχέδιο σε δημοψήφισμα. Δήλωσε ότι είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις σε βασικά σημεία του σχεδίου.

Θεωρούσε ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις είχαν πιθανότητες να καταλήξουν σε επιτυχία μόνο εάν άρχιζαν από καινούργια βάση και αν οι δύο πλευρές συμφωνούσαν σε βασικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν ήταν σε θέση να υπογράψει την δήλωση που ζητήθηκε από τις εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς κάτι τέτοιο απαιτούσε την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.

Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν όλη τη μέρα χθες και κατά την διάρκεια της νύχτας προκειμένου να διασωθεί η διαδικασία και να διατηρηθεί ανοιχτή η προοπτική της ένταξης ενωμένης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρότεινα ακόμη και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 28 Μαρτίου, με την προοπτική να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα στις 6 Απριλίου.

Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες δεν ήταν επιτυχείς για τους λόγους τους οποίους ήδη εξήγησα. Έτσι λοιπόν, όπως δήλωσα όταν έφυγα από την Κύπρο στις 28 Φεβρουαρίου, φτάσαμε στο τέρμα του δρόμου.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την διάθεσή τους να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αλλά χωρίς μια ισχυρή δέσμευση για έντονη δραστηριότητα προς την κατεύθυνση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε την λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Απριλίου.

Αυτή η δέσμευση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ζήτησα λοιπόν από τον κ. Ντε Σότο να ετοιμάσει μια λεπτομερή έκθεση για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το γραφείο του κ. Ντε Σότο στην Κύπρο θα κλείσει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Απόψε μοιράζομαι μαζί με όλους τους φιλειρηνικούς Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Έλληνες και Τούρκους ένα αίσθημα βαθειάς θλίψης. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα παρουσιαστεί μια νέα τέτοια ευκαιρία σύντομα. Ωστόσο θέλω οι άνθρωποι στην Κύπρο να γνωρίζουν ότι δεν τους εγκαταλείπω.

Είδα στα μάτια τους την επιθυμία για ειρήνη και επανένωση. Λυπούμαι που δεν είχαν την ευκαιρία να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους.

Το σχέδιό μου παραμένει στο τραπέζι, ώστε οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να το αξιοποιήσουν προκειμένου να καταλήξουν ενδεχομένως σε κάποια λύση.

Αν αντιληφθώ ότι υπάρχει σαφής και ρεαλιστική προοπτική να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, είμαι έτοιμος να βοηθήσω. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μέρα δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται σήμερα».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων