Αθλητικά
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 16:38

Ευχαριστίες Αντ. Σαμαρά στον Γ. Αντετοκούμπο

Τα εύσημα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δέχθηκε σήμερα ο διεθνής μπασκετμπολίστας Γιάννης Αντετοκούμπο για το επιτυχές του πλασάρισμα στα ντραφτ του ΝΒΑ.

Τα εύσημα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δέχθηκε σήμερα ο διεθνής μπασκετμπολίστας Γιάννης Αντετοκούμπο για το επιτυχές του πλασάρισμα στα ντραφτ του ΝΒΑ.

Ο κ. Σαμαράς προσκάλεσε τον 18χρονο αθλητή στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ευχαρίστησε γιατί, όπως είπε, τιμά τα εθνικά μας χρώματα.

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times το οποίο ήταν αφιερωμένο στον νεαρό μπασκετμπολίστα και στις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσε ως παιδί μεταναστών στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη τα ακόλουθα: «Θέλω να σ’ ευχαριστήσω και να σου πω ότι είναι μεγάλη συγκίνηση, όλος ο ελληνικός λαός έχει δει το πόσο αγωνίστηκες από μικρό παιδί, για να βοηθήσεις τα αδέλφια σου και έχεις γίνει παράδειγμα για πολλούς».

«Και θέλω να σου πω με μεγάλη συγκίνηση και κάτι ακόμα: Να το βγάλω, όπως το αισθάνομαι: Εύχομαι στην Αμερική να τους τρελάνεις με τα καρφώματά σου», πρόσθεσε.

«Να είστε καλά, να είστε δυνατοί. Και ήθελα να ξέρετε ότι για μας είναι μια μέρα χαράς που σε βλέπουμε και όλη η Ελλάδα είναι πολύ συγκινημένη μαζί σου. Ευχαριστούμε εκεί που σηκώσατε τη σημαία με τον αδελφό σου. Τους δείξατε έξω και λίγο Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Σαμαράς. 

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός έδωσε στον αθλητή ένα εικόνισμα, το Άξιον Εστί, ενώ από την πλευρά του ο Αντετοκούμπο του χάρισε ένα καπέλο των Milwaukee Bucks με την υπογραφή του.  

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο μπασκετμπολίστας είπε ότι ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ φιλικός και πολύ ωραίος τύπος και πως τον ρώτησε πού πήγαινε σχολείο, πού μεγάλωσε και άλλα θέματα για τη ζωή του.

Ανέφερε ακόμη ότι τον ευχαρίστηκε για το γεγονός ότι σήκωσε την ελληνική σημαία και πως ήταν πολύ συγκινημένος.

Ερωτηθείς σχετικά με όσα βιώνει την τελευταία εβδομάδα, ο νεαρός μπασκετμπολίστας απάντησε: «Μέχρι στιγμής είναι όνειρο, αλλά προσπαθώ να παραμείνω ήρεμος, γιατί έχω πάρα πολλούς στόχους μπροστά μου και προσπαθώ σιγά σιγά να το ξεχάσω και να συνεχίσω».

Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει πως η μοναδική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας στο θέμα των αδελφών Θανάση και Γιάννη Αντετοκούμπο ήταν να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη χορήγηση της ιθαγένειας, για να μπορέσει ο ένας εκ των δύο να συμμετάσχει στις επιλογές του αμερικανικού NBA.

«Ο Θανάσης και ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι δύο νέα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα χωρίς ουδέποτε να αποκτήσουν κάποια ιθαγένεια. Η ιθαγένεια αποδόθηκε στους δύο νέους απολύτως νόμιμα, βάσει των διατάξεων περί ανιθαγενείας. Οι συγκεκριμένες διατάξεις ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια και αφορούν σε περιπτώσεις παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα και είναι ανιθαγενείς», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνει μάλιστα ότι «την ίδια ευαισθησία δείχνει η ελληνική Πολιτεία σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν έκτακτοι λόγοι όπως περιπτώσεις υγείας όπου απαιτείται νοσηλεία εκτός Ελλάδος ή περιπτώσεις σπουδών στο εξωτερικό».

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας στην περίπτωση του Θανάση και του Γιάννη Αντετοκούμπο ήταν μία πράξη που ωφέλησε την Ελλάδα, και η δημόσια παρουσία τους τιμά την πατρίδα», καταλήγει η ανακοίνωση.