Από το ΥΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση της ομαλής διευθέτησης των συνυπηρετήσεων συζύγων στρατιωτικών, διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ.
Το ΥΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία έχουν ήδη αρχίσει τις ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση της ομαλής διευθέτησης των συνυπηρετήσεων συζύγων στρατιωτικών, διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, συνυπηρέτηση στρατιωτικών με συζύγους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προβλέπεται στον Ν. 2946/2001 και συγκεκριμένα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 21.
Αναλυτικότερα στη παράγραφο 1 του άρθρου 21 αναφέρεται ότι : « Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός τους.»
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 21 αναφέρεται ακόμη πως «η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο.»