Κόσμος
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 06:06

Αίγυπτος: Απορρίπτει το τελεσίγραφο του στρατού ο Μόρσι

Στα δικά του σχέδια για εθνική συμφιλίωση επιμένει ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο 48 ωρών του στρατού για την επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Στα δικά του σχέδια για εθνική συμφιλίωση επιμένει ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο 48 ωρών του στρατού για την επίλυση της πολιτικής κρίσης.

«Ο αιγύπτιος πρόεδρος πιστεύει ότι η δήλωση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να δώσει προθεσμία στους πολιτικούς για την επίτευξη συναίνεσης, αποτελεί επικίνδυνη κίνηση αφού μπορεί να προκαλέσει σύγχυση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Μόρσι.

Αφού τονίζεται ότι ο κ. Μόρσι δεν είχε προειδοποιηθεί από τον στρατηγό που έκανε την ανακοίνωση, η προεδρία δηλώνει ότι «ορισμένες από τις ανακοινώσεις κρύβουν υπονοούμενα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στην περίπλοκη εθνική κατάσταση».

«Η προεδρία επιβεβαιώνει ότι κινείται προς την πορεία που είχε προσχεδιάσει για μια ολοκληρωμένη εθνική συμφιλίωση… σε απάντηση στον αιγυπτιακό λαό και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε δηλώσεις, οι οποίες εμβαθύνουν το διχασμό μεταξύ των πολιτών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το τελεσίγραφο του στρατού.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μόρσι

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε επίσης τα ξημερώματα της Τρίτης ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα.
 
Σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, ο κ. Μόρσι υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος «οδεύει μπροστά», μέσω μιας ειρηνικά δημοκρατικής μετάβασης.

Στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμ μετέφερε στον αιγύπτιο πρόεδρο την ανησυχία του για τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τον κάλεσε να ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος είπε στον πρόεδρο Μόρσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «προσηλωμένες στη δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο και δεν υποστηρίζουν οποιοδήποτε μεμονωμένο κόμμα ή σχηματισμό».

Παράλληλα τον κάλεσε «να λάβει μέτρα για να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους και υπογράμμισε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω μίας πολιτικής διαδικασίας».

Παραιτήθηκε ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ;

Εν τω μεταξύ, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, υπέβαλε, τα ξημερώματα την παραίτησή του, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA, χωρίς να διευκρινίζει τις πηγές του.

Προηγήθηκαν οι παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών, ανάμεσά τους του υπουργού Τουρισμού, έπειτα από τις ογκώδεις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Δικαστική απόφαση για απομάκρυση του γενικού εισαγγελέα

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΜΕΝΑ, το εφετείο της Αιγύπτου επικύρωσε σήμερα μια απόφαση κατώτερου δικαστηρίου για την παύση του γενικού εισαγγελέα που είχε διορισθεί από τον Μόρσι, προκαλώντας ένα πλήγμα στον ισλαμιστή αιγύπτιο πρόεδρο.

Με την απόφαση παύθηκε ο γενικός εισαγγελέας Ταλάατ Αμπντάλα και διατάχθηκε η επιστροφή στη θέση του τού πρώην εισαγγελέα Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ.

Στο διορισμό του Αμπντάλα είχε αντιδράσει έντονα η φιλελεύθερη αντιπολίτευση, η οποία τον έχει κατηγορήσει για προκατάληψη υπέρ της ισλαμιστικής κυβέρνησης και ότι εκμεταλλεύεται τη θέση του για να ασκήσει διώξεις εναντίον επικριτών του προέδρου, ενώ κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φόβοι για «νέο λουτρό αίματος»

Φόβους για «ένα νέο λουτρό αίματος» αλλά και ανησυχία για την παρείσφρηση ενόπλων στις ειρηνικές συγκεντρώσεις εξέφρασε το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ, θεσμός υψηλής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο,

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας.

Παράλληλα, αφού συγκέντρωσε 22 εκατομμύρια υπογραφές ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι, τον οποίο κατηγορεί για αυταρχισμό και για την παράδοση της χώρας στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το κίνημα Τάμαροντ έδωσε προθεσμία μέχρι σήμερα το απόγευμα στον Μόρσι για να εγκαταλείψει την εξουσία. Σε περίπτωση άρνησής του, απειλεί με την έναρξη «εκστρατεία απόλυτης πολιτικής ανυπακοής».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters