Μία ξεχωριστή έκθεση με πολλές εκπλήξεις παρουσιάζουν οι φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση»
του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου.
Μία ξεχωριστή έκθεση με πολλές εκπλήξεις παρουσιάζουν οι φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση»
του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου.
Αποτελώντας ένα αφιέρωμα για το Πάντειο, στο Πάντειο, μέσα από τα μάτια των ίδιων των φοιτητών του, η έκθεση, με τίτλο «Συγγρού 136», εγκαινιάζεται στον κήπο του Πανεπιστημίου, σήμερα, Τρίτη 2 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 5 Ιουλίου.
Ανάμεσα στην παρακμή και την άνθηση της λεωφόρου Συγγρού, στον αριθμό 136, βρίσκεται το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το οποίο αποτελούσε πάντα πόλο ενδιαφέροντος, άλλοτε για σωστούς και άλλοτε για λάθος λόγους. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, έχει αλλάξει πολλές φορές μορφή, αλλά δεν έχασε ποτέ τον αρχικό του προσανατολισμό ως μια Σχολή που θέτει στο επίκεντρο τον κοινωνικό και πολιτικό στοχασμό.
Η έκθεση «Συγγρού 136», μέσω ιστορικών αναδρομών, προσωπικών αφηγήσεων, αντικειμένων, βίντεο και ηχογραφήσεων, επιχειρεί να αναδείξει τις διαφορετικές πτυχές της μακρόχρονης ιστορίας του Παντείου.
Το όραμα δύο ανθρώπων που δε συναντήθηκαν ποτέ
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το οποίο, συνήθως, αναφέρεται απλά ως Πάντειο Πανεπιστήμιο, ιδρύθηκε το 1927, ως Σχολή Πολιτικών Επιστημών, και ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα στις 18 Νοεμβρίου 1930. Το 1931, μετονομάστηκε σε Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών, προς τιμήν του Αλέξανδρου Πάντου που άφησε κληροδότημα για την ίδρυση της Σχολής. Το 1937, ανακηρύχθηκε σε ανώτατη Σχολή και το 1989, έλαβε τη σημερινή του ονομασία.
Είναι το πέμπτο αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και η πρώτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Ελλάδας. Σήμερα, διαθέτει δέκα ακαδημαϊκά τμήματα, τα οποία καλύπτουν το φάσμα των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Η ιστορία της δημιουργικής ανοδικής πορείας του συνδέθηκε όχι μόνο με την πορεία της Ανωτάτης Παιδείας και την ανάπτυξη των Κοινωνικών Επιστημών στην Ελλάδα, αλλά και με τον ευρύτερα κοινωνικό μετασχηματισμό στη χώρα μας.
Δύο άνθρωποι συνέδεσαν το όνομα τους με τη σύλληψη της ιδέας, την ίδρυση και τα πρώτα βήματα της Σχολής. Ο ένας ήταν ο Κύπριος Γεώργιος Σ. Φραγκούδης (1869 - 1939), ο οποίος καταγόταν από ιστορική οικογένεια της Λεμεσού. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι. Κοσμογυρισμένος, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, δημοσιογραφούσε και πολιτευόταν. Τον Δεκέμβριο του 1923, εξελέγη πληρεξούσιος Αθηνών και Πειραιώς.
Ο δεύτερος ήταν ο Αλέξανδρος Ι. Πάντος (1888 - 1930), από ευκατάστατη οικογένεια του Βόλου. Σπούδασε και αυτός νομικά στην Αθήνα και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι. Και οι δυο άνδρες παρακολούθησαν - σε διαφορετική εποχή λόγω διαφοράς ηλικίας - μαθήματα στην Ελευθέρα Σχολή Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων, η οποία, σαν ελεύθερο βήμα επιστημονικής γνώσης και έκφρασης, ασκούσε μεγάλη επιρροή στους διανοούμενους. Ωστόσο, οι δρόμοι τους δε διασταυρώθηκαν ποτέ. Είχαν, όμως, ένα κοινό όραμα: την ίδρυση στην Ελλάδα μιας Σχολής Πολιτικών Επιστημών, όπως αυτή του Παρισιού. Ο Φραγκούδης, κάποια στιγμή, έκανε το όραμα αυτό έργο ζωής, ενώ ο Πάντος έδωσε την οικονομική δυνατότητα να ολοκληρωθεί, αφού, πεθαίνοντας, άφησε ολόκληρη σχεδόν την περιουσία του για τον σκοπό αυτό. Έτσι το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα.
Πληροφορίες
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών: λεωφ. Συγγρού 136, τηλ.: 210 9201847. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 11.00 – 18.00.