Κόσμος
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 19:55

Αυστηρό μήνυμα Σουλτς προς τις ΗΠΑ

Την έντονη δυσφορία του για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε βάρος ευρωπαίων πολιτών και θεσμικών οργάνων εξέφρασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάρτιν Σούλτς.

Μπαράζ αντιδράσεων στους κόλπους της Ε.Ε. έχουν προκαλέσει τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε βάρος ευρωπαίων πολιτών και θεσμικών οργάνων.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Σώματος Μάρτιν Σούλτς εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι επικοινώνησε με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Ε.Ε. διαμηνύοντάς του ότι, αν αποδειχθούν αληθή τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τις παρακολουθήσεις ευρωπαίων πολιτών από τις ΗΠΑ, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών θα δεχθούν ένα ισχυρό πλήγμα.

«Είμαι υποχρεωμένος να διαμαρτυρηθώ έντονα στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, παρακολουθούνταν όλες οι συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ηλεκτρονική αλληλογραφία των μελών της Κομισιόν», σημείωσε.

Εξέφρασε πάντως την κατανόησή του για την ανάγκη παρακολουθήσεων και καταγραφής επιλεγμένων ηλεκτρονικών δεδομένων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αν και όπως είπε, «δεν μπορώ να δεχθώ ότι μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θεωρηθεί ως εχθρική δύναμη από τις ΗΠΑ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε νωρίτερα ανησυχητικές τις ειδήσεις περί κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος θεσμών της Ε.Ε., τονίζοντας πως αν αυτές αποδειχθούν αληθείς, απαιτείται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Αυτό που περιμένουμε από τους εταίρους και συμμάχους μας είναι η σαφήνεια και η διαφάνεια και αυτό είναι που αναμένουμε και από τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι αναμένει τη σχετική αντίδραση από τις αμερικανικές αρχές.

Η εκπρόσωπος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πία Αρενκίλντε - Χάνσεν δήλωσε από την πλευρά της ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν «έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής να προχωρήσουν σε έναν πλήρη έλεγχο της ασφάλειας».

Διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ για τα περί παρακολουθήσεων από την αμερικανική NSA ζήτησε και το Βερολίνο, τονίζοντας ότι «η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν είναι αποδεκτή».

Κάλεσμα στις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως την κατασκοπεία στην Ε.Ε. απηύθυνε με τη σειρά του και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία δεν μπορεί «να αποδεχθεί αυτού του είδους τη συμπεριφορά».

Εξηγήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις του Τύπου ζήτησαν τέλος και οι υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς και της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ από τους αμερικανούς πρεσβευτές στις πρωτεύουσες των χωρών τους.

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα δώσουν όλες τις πληροφορίες που ζητούν οι σύμμαχοί τους

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να υποβαθμίσει την πολεμική όσον αφορά το αν η Ουάσιγκτον κατασκόπευε τους ευρωπαίους συμμάχους της, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο –συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ε.Ε.– επιζητούν μια επιπρόσθετη βαθιά γνώση πέραν των τακτικών πληροφοριών των μέσων ενημέρωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Τανζανία, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στους συμμάχους τους όλες τις πληροφορίες που ζητούν όσον αφορά τις δραστηριότητες ηλεκτρονικής κατασκοπείας, τις οποίες κατηγορείται ότι διέπραξε αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών σε βάρος των εκπροσωπήσεών τους στην Ουάσιγκτον και τον ΟΗΕ.

«Όταν θα έχουμε μια απάντηση, θα ενεργήσουμε για να δώσουμε όλες τις πληροφορίες που θέλουν οι (Ευρωπαίοι) σύμμαχοί μας», δεσμεύθηκε ο Ομπάμα. Επανέλαβε επίσης ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται μέσω των καναλιών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου για να παροτρύνει την Ρωσία να εκδώσει στις ΗΠΑ τον πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Αίτημα να του χορηγηθεί άσυλο απηύθυνε ο Σνόουντεν προς 15 χώρες

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Έντουαρντ Σνόουντεν επέδωσε σε ρώσους διπλωμάτες αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου που απευθύνεται σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

«Ήταν μια κίνηση απελπισίας από την πλευρά του, καθώς η κυβέρνηση του Ισημερινού ακύρωσε τα έγγραφα που του είχαν χορηγηθεί για την πολιτική του προστασία» ανέφερε ρωσική διπλωματική πηγή στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Los Angeles Times, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συνοδευτική επιστολή του ο Σνόουντεν «επαναλαμβάνει ότι δεν είναι προδότης και εξηγεί τις ενέργειές του μόνο με την επιθυμία του να ανοίξει τα μάτια του κόσμου στις παραβιάσεις του νόμου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όχι μόνο έναντι των αμερικανών πολιτών, αλλά και πολιτών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Η ρωσική διπλωματική πηγή δεν αποκάλυψε ποιες χώρες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Σνόουντεν, όμως αργότερα έγινε γνωστό στην Μόσχα ότι ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ρωσία.

Όπως επιβεβαίωσε στη συνέχεια η ρωσική διπλωματία ο Σνόουντεν κατέθεσε αίτηση να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στο προξενικό γραφείο του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβα. «Χθες στις 22:30 (21:30, ώρα Ελλάδας) η βρετανίδα πολίτης Σάρα Χάρισον, εξουσιοδοτημένη από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, απευθύνθηκε στο προξενικό γραφείο του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα ζητώντας να του παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο», δήλωσε διπλωμάτης.

Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Σνόουντεν ετοιμάζεται να αναχωρήσει από τη Μόσχα συνοδευόμενος από ηγέτες που μετέχουν στη Διάσκεψη Κορυφής του Φόρουμ των χωρών-παραγωγών φυσικού αερίου στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το σύμβουλο διεθνών θεμάτων του προέδρου Πούτιν Γιούρι Ουσακόφ, ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ με το νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, όμως δεν συζήτησαν το θέμα του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε ότι πιθανώς η υπόθεση Σνόουντεν θα γεννήσει την ανάγκη να διαμορφωθούν μελλοντικά νέοι διεθνείς κανόνες, οι οποίοι θα ρυθμίζουν παρόμοιες καταστάσεις.

Νωρίτερα ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν έχει εκδώσει ποτέ πρόσωπα που έχουν καταφύγει ζητώντας πολιτικό άσυλο σε αυτή και δεν θα το πράξει ούτε τώρα, εξηγώντας ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να λάβει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία «εάν δεν προκαλεί κακό με τη δραστηριότητά του στους αμερικανούς εταίρους μας». Κατέστησε πάντως σαφές πως ο Σνόουντεν «δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Ρωσία» και εξέφρασε την συμπαράστασή του στις ΗΠΑ για την υπόθεση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσαν σήμερα στους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και του FBI να βρουν μια νόμιμη διευθέτηση για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθώς ο Σνόουντεν παραμένει στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας εδώ και πάνω από μια εβδομάδα.

Στο μεταξύ οι Πράσινοι στη γειτονική Λευκορωσία ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας Αντρέι Σάβινιχ, έως πριν από λίγο δεν είχε υποβληθεί οποιοδήποτε σχετικό αίτημα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αναχωρεί αύριο από τη Μόσχα και θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Λευκορωσία – που δεν φημίζεται ακριβώς για τη συμπάθεια του ηγέτη της, Α. Λουκασένκο, προς τη Δύση και τις ΗΠΑ.