Υγεία
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013 20:30

Μεγαλύτερη η θνησιμότητα από καρκίνο στους καρδιοπαθείς

Μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο έχουν τα άτομα που επιβιώνουν από καρδιακά επεισόδια, αναφέρει νέα έρευνα.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο έχουν τα άτομα που επιβιώνουν από καρδιακά επεισόδια, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιστήμονες από τη Mayo Clinic στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας που παρουσιάζονται  στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών είναι μεγαλύτερα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, γεγονός που αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση στοιχείων 1.200 υγιών ατόμων και ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Rochester Epidemiology Project – ενός προγράμματος για τη σύγκριση και την παρακολούθηση αρχείων ασθενών που έχουν νοσηλευθεί και ασθενών που έχουν βρεθεί σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και κλινικών, χωρίς να κάνουν εισαγωγή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη συγκεντρώθηκαν κατά τα διαστήματα 1979 – 1990 και 1991 – 2002, κατά τα οποία ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο για τους ασθενείς βρισκόταν στο 48% και στο 86% αντίστοιχα.

Η επιστημονική έκθεση αναφέρει ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως το άγχος, οι παρενέργειες που προκαλούν κάποιες θεραπείες για τα καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και διάφοροι μηχανισμοί του ανθρώπινου οργανισμού που έχουν άμεση σχέση με τη φυσιολογία της καρδιακής ανεπάρκειας (π.χ. φλεγμονή).

Σύμφωνα με τη δρ Veronique Roger, διευθύντρια του κέντρου επιστημών και υγείας της Mayo Clinic και εκ των συντακτών της έκθεσης, τα αποτελέσματα της μελέτης τονίζουν πόσο σημαντικές είναι οι εξετάσεις για καρκίνο στους συγκεκριμένους ασθενείς, οι οποίοι δεν πρέπει ποτέ να τις αναβάλλουν.

«Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια δεν διατρέχουν μόνο αυξημένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο, αλλά επιπλέον και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του», αναφέρει.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.