Κοινωνία
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 19:50

Εξαπατούσαν εφορίες, τράπεζες και πολυκαταστήματα με πλαστά έγγραφα

Κύκλωμα που διέπραττε συστηματικά απάτες σε βάρος εφοριών, τραπεζών, πολυκαταστημάτων, αλλά και ιδιωτών με τη χρήση πλαστών εγγράφων εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Κύκλωμα που διέπραττε συστηματικά απάτες σε βάρος εφοριών, τραπεζών, πολυκαταστημάτων, αλλά και ιδιωτών με τη χρήση πλαστών εγγράφων εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην Ν. Σμύρνη, τη Βούλα, τη Γλυφάδα, το Περιστέρι, το Ίλιον, τον Άγιο Στέφανο και τη Σαλαμίνα έξι άνδρες 38, 40, 45, 46, 50 και 52 ετών και μία 40χρονη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κύκλωμα είχε ξεκινήσει τη δράση από το 2011. Τα μέλη του, αφού κατάρτιζαν πλαστά έγγραφα και πιστοποιητικά (δελτία αστυνομικής ταυτότητας, υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, εκκαθαριστικά σημειωμάτα εφορίας, κ.ά.), μετέβαιναν σε Δ.Ο.Υ. από όπου ζητούσαν και λάμβαναν Α.Φ.Μ..

Στη συνέχεια, με τη χρήση των νέων Α.Φ.Μ. κατέθεταν φορολογικές δηλώσεις ώστε να λαμβάνουν επιστροφές φόρου. Επίσης, χρησιμοποιούσαν τα πλαστά έγγραφα για σύναψη δανείων με τράπεζες, αγορά πολυτελών Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, και αγορές ηλεκτρονικών προϊόντων από διάφορα πολυκαταστήματα.

Ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα είχαν ο 38χρονος και ο 52χρονος, ενώ η 40χρονη συλληφθείσα με την ιδιότητα της υπαλλήλου σε Δ.Ο.Υ. (μέχρι το Μάρτιο του 2013) παρείχε στοιχεία για την κατάρτιση πλαστών εκκαθαριστικών και διευκόλυνε τα υπόλοιπα μέλη κατά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

Μέχρι τώρα έχει εξακριβωθεί ότι η σπείρα εισέπραξε από διάφορες Δ.Ο.Υ. επιστροφές φόρου εισοδήματος ύψους άνω των 100.000 ευρώ, ενώ τα κέρδη της από τη συνολική παράνομη δράση της εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παράνομες πράξεις συνεχίζεται.