Στην Ελλάδα επέρριψε για ακόμη μία φορά ο Νίκολα Γκρούεφσκι την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΠΓΔΜ όσον αφορά την ευρωατλαντική της πορεία, ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και τη στάση της διεθνούς κοινότητας.
Στην Ελλάδα επέρριψε για ακόμη μία φορά ο Νίκολα Γκρούεφσκι την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΠΓΔΜ όσον αφορά την ευρωατλαντική της πορεία, ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και τη στάση της διεθνούς κοινότητας.
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει για ποιο λόγο η "Μακεδονία" δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ και δεν έχει λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.. Ο μοναδικός λόγος είναι επειδή δεν αποδεχθήκαμε αλλαγή του ονόματος του κράτους μας και της εθνικής ταυτότητας των "Μακεδόνων", με τον τρόπο μάλιστα που επιζητεί η Ελλάδα», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik.
Ο κ. Γκρούεφσκι κατάλογισε επίσης στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., ότι δεν ασκεί πίεση στην Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. «Αντιθέτως», σημείωσε, «την υποστηρίζουν ολόπλευρα για να εξέλθει από την οικονομική κρίση και η Ελλάδα, γνωρίζοντάς το αυτό, δεν σκέφτεται καν την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, στη βάση επίτευξης ενός πραγματικού συμβιβασμού. Η τακτική της είναι να αναβάλλεται συνέχεια η εξέταση του ζητήματος αυτού».
Όπως αναφέρει, αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν επιδείξουν ενδιαφέρον, το πρόβλημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επιλυθεί, διότι η ελληνική ηγεσία, στην παρούσα φάση, είναι εντελώς αδιάφορη για το ζήτημα, για να επαναλάβει ότι η διενθής κοινότητα δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης.
Ερωτηθείς για ποιό λόγο γίνεται αυτό, ο κ. Γκρούεφσκι απαρίθμησε διάφορους λόγους, όπως το γεγονός ότι «η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει επιρροή και πρόσβαση και περνάει τις θέσεις της στις μεγάλες δυνάμεις».
Ένας δεύτερος λόγος, όπως είπε, σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα από την ΠΓΔΜ και διαθέτει μία ιδιαίτερα δυναμική και πλούσια ομογένεια, «που ασκεί παντού λόμπυ».
«Πρόσφατα», ανέφερε ενδεικτικά, «κυκλοφόρησε μια πληροφορία ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν μετέβη στην Ουάσιγκτον επειδή δεν θα γινόταν δεκτός από τον αμερικανό πρόεδρο. Δεν ξέρω αν αληθεύει κάτι τέτοιο, όμως όταν πλησιάσουν οι εκλογές στην Αμερική θα τον δεχτούν, για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους και για οικονομική υποστήριξη. Ο έλληνας πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό και δεν πολυνοιάζεται που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε χρόνο να τον δεχτεί τώρα, εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο. Θα έχει χρόνο να τον δεχτεί το πολύ σε δύο χρόνια, ίσως και νωρίτερα».
Άλλοι λόγοι για τους οποίους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, δεν υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, είναι ότι οι ισχυρές χώρες είναι απασχολημένες με τα δικά τους και με άλλα διεθνή προβλήματα και συγκρούσεις, καθώς και η εξασθένιση του ενδιαφέροντος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., λόγω της οικονομικής κρίσης, της εκτίναξης της ανεργίας και της άσχημης εμπειρίας από την ένταξη στην Ένωση των τελευταίων χωρών.
Κατηγορώντας εξάλλου για αδιαφορία τη διεθνή κοινότητα, όσον αφορά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ο κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε:
«Η πίεση που μας ασκείται για τη διαφορά που έχουμε με την Ελλάδα εκδηλώνεται τώρα με άλλες μορφές, μέσω διαφόρων αρνητικών εκθέσεων για τη 'Μακεδονία' και παραπέμπει σε αναζήτηση άλλοθι για να μην ενταχθεί η 'Μακεδονία' στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί άλλοθι για την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης και ενδιαφέροντος από την πλευρά των μεγάλων δυνάμεων για την επίλυση αυτής της αδικίας που μας επέβαλε η Ελλάδα».
Όπως μάλιστα ισχυρίστηκε, οι τελευταίες εκθέσεις εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, στις οποίες καταγράφονται περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και δυσλειτουργία του κράτους δικαίου στην ΠΓΔΜ, εντάσσονται στο πλαίσιο "επινόησης προβλημάτων" για να μην προχωρήσει η ευρωαντλαντική και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.
«Αν αύριο αποδεχτούμε τις ελληνικές θέσεις για το όνομα, όλες αυτές οι εκθέσεις για προβλήματα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την απονομή δικαιοσύνης και τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα αλλάξουν αμέσως. Θα μας πουν ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο και θα κάνουν νέες εκθέσεις. Κοιτάξτε πώς άλλαξαν τη θέση τους για τη Σερβία. Τώρα, η Σερβία είναι μία μεταρρυθμιστική χώρα, ενώ πριν από τρεις μήνες δεν ήταν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκολα Γκρούεφσκι.