Την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η «Αριστερή Πρωτοβουλία» ενώ κατήγγειλε τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος, για την οποία αναφέρει ότι «έτυχε να διαχειρίζεται τις τύχες του Κινήματος σε ευθεία αντίθεση με τα πιστεύω μας».
Την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η «Αριστερή Πρωτοβουλία», ύστερα από σύσκεψη στελεχών της, και ταυτόχρονα κατήγγειλε τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος, για την οποία αναφέρει ότι «έτυχε να διαχειρίζεται τις τύχες του Κινήματος σε ευθεία αντίθεση με τα πιστεύω μας, με τις καταστατικές μας αρχές, με τις ιδέες μας, με την ίδια μας την ιστορία».
Σχετικά με την κυβερνητική σύμπραξη με τη ΝΔ τονίζεται ότι «το ΠΑΣΟΚ μετατοπίζεται οριστικά και με βίαιο τρόπο στη νεοσυντηρητική πλευρά του πολιτικού χάρτη και μετατρέπεται σε ένα μικρό κεντροδεξιό κόμμα, που καμία σχέση δεν έχει με το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής, των αξιών και των οραμάτων που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν εκατομμύρια φίλους, ψηφοφόρους και στελέχη όλα αυτά τα χρόνια».
Παράλληλα κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποιεί την ιστορία του Κινήματος αποκλειστικά και μόνο για την προσωπική της πολιτική επιβίωση.
«Το ΠΑΣΟΚ του Σαμαρά και η ΝΔ του Βενιζέλου δεν μας χωρούν», τονίζεται χαρακτηριστικά ενώ γίνεται λόγος για «πολιτικό τερατούργημα» το οποίο δεν μπορεί να εκφράσει όλους όσους πίστεψαν και πιστεύουν στην Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Απελευθέρωση.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία αναγγέλλει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Στο μεταξύ θα υπάρξουν διεργασίες στον ευρύτερο χώρο που κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενταχθούν στην προσπάθεια και άλλες δυνάμεις, προκειμένου να προχωρήσει η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.
«Το μαύρο της συντήρησης είναι προσωρινό όπως προσωρινοί θα αποδειχθούν και οι παραχαράκτες της πολιτικής μας ιστορίας και διαδρομής», καταλήγει.
Με άτυπο σχόλιο του Γραφείου Τύπου απάντησε το ΠΑΣΟΚ αναφέροντας πως το Κίνημα έκανε τις βασικές στρατηγικές του επιλογές, σε σχέση με την πορεία της χώρας και την αντιμετώπιση τη κρίσης, την άνοιξη το 2010 και για λόγους εθνικής ανάγκης συνεργάζεται κυβερνητικά με την ΝΔ και το ΛΑΟΣ από το Νοέμβριο του 2011. «Τι είναι συνεπώς εκείνο που έκανε τον κ. Παναγιωτακόπουλο να αλλάξει τώρα τρόπο αντίδρασης;», διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν δυο σταθερές, πρώτον η δημοκρατική παράταξη που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα και είναι η παράταξη της εθνικής ευθύνης που αντιστέκεται σε επικίνδυνες δημαγωγίες, τις οποίες ιστορικά πληρώνει τελικά πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός. Δεύτερον, σημειώνεται πως πραγματικά προοδευτικό σήμερα είναι αυτό που περιορίζει, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τις θυσίες των πολιτών και τους παρέχει ασφάλεια και προοπτική.
Πλήγμα για τη Δημοκρατική Παράταξη θεωρεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας από το ΠΑΣΟΚ.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διασφαλίζει τη συμμετοχή, την ενεργό παρουσία κάθε μέλους του και ιδιαιτέρως των συντρόφων που έχουν αγωνιστεί για πολλά χρόνια» και προσθέτει: «Είναι κρίμα αντί να πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του να τις βλέπει να απομειώνονται».
Ο κ. Παπανδρέου τηρεί αποστάσεις από την κίνηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας, χωρίς να την επικρίνει, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με την απόφαση της Αριστερής Πρωτοβουλίας αναφέρει ότι ανεξάρτητα από συμφωνίες ή διαφωνίες που μπορεί να έχει κάποιος με όσα αναφέρει η Αριστερή Πρωτοβουλία, «αυτό που απαιτείται είναι προσθέσεις και πολλαπλασιασμοί, όχι αφαιρέσεις και διαιρέσεις».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν ορισμένες επισημάνσεις του πρώην προέδρου του Κινήματος, ο οποίος δίνει το στίγμα που, κατά τη γνώμη του, πρέπει να εκπέμπει σήμερα η Δημοκρατική Παράταξη.
Ειδικότερα αναφέρει ότι η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει, μεταξύ άλλων, να «βρίσκεται σε διαρκή ρήξη με πελατειακές αντιλήψεις και εξαρτησιακές συμπεριφορές. Θεωρεί επίσης απαραίτητο ότι πρέπει να διαθέτει «ένα προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο, αιχμή του οποίου θα είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η προώθηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων παντού».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι ο στόχος της Δημοκρατικής Παράταξης «δεν είναι απλώς η επιβίωση της χώρας, ως απάντηση στην κρίση, αλλά η διαμόρφωση των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων για την οικοδόμηση μια βιώσιμης οικονομίας στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται ο άνθρωπος».