Κόσμος
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 13:29

Δεν θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου η επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικώς στις 5 Ιουλίου η επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του τούρκου πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας, όμως η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν.

«Η ημερομηνία αυτή δεν είναι ορθή. Ο κύριος πρωθυπουργός έχει την ημερομηνία αυτή πρόγραμμα στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Λουτφουλάχ Γκοκτάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί, αλλά η ημερομηνία της δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Όταν είχε ερωτηθεί τη Δευτέρα στην Άγκυρα για την ημερομηνία του ταξιδιού στη Γάζα, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε απαντήσει πως μπορεί να πραγματοποιηθεί «ανά πάσα στιγμή».

Την 5η Ιουλίου ως τελική ημερομηνία επίσκεψης του κ. Ερντογάν στη Γάζα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο γενικός γραμματέας της Χαμάς, Άμπντουλ Σαλάμ Σιάμ.

«Η επίσκεψη του Ερντογάν, η οποία αναβλήθηκε αρκετές φορές, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου», δήλωσε σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα.

Τη διαφωνία του με το ταξίδι αυτό του τούρκου πρωθυπουργού, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις στην ισραηλινή πλευρά, έχει εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το Μαβί Μαρμαρά

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ισραήλ για την αποζημίωση των εννέα Τούρκων, θυμάτων της αιματηρής ισραηλινής επιδρομής το Μάιο του 2010 στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, ανοικτά της Γάζας, προσκόπτουν, σύμφωνα με πηγές, στο ύψος του ποσού που θα καταβληθεί στις οικογένειες των ακτιβιστών που σκοτώθηκαν.

«Υπάρχουν ορισμένα θέματα που εκκρεμούν, τα οποία μένει να διευθετηθούν όσον αφορά το ύψος του ποσού που θα δοθεί στις οικογένειες των θυμάτων», εξήγησε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

«Για κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών», χωρίς όμως να έχον διευκρινιστεί όλοι οι όροι, έκανε λόγο διπλωματική πηγή, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης. Όπως είπε, είναι σε εξέλιξη επαφές με το Ισραήλ παρότι δεν διεξάγονται ακόμη απευθείας συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το Ισραήλ δεν ήταν έτοιμο να πληρώσει τις αποζημιώσεις που ζητούν οι τουρκικές αρχές, δηλαδή ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε θύμα.

Οι σχετικές συνομιλίες άρχισαν έναν μήνα μετά τη συγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην Άγκυρα. Έκτοτε οι διμερείς σχέσεις εισήλθαν σε φάση εξομάλυνσης.