Κόσμος
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2003 07:40

ΗΠΑ : Αμετάκλητες στο θέμα του Ιράκ

Νέα προειδοποίηση πως ενδεχόμενη μονομερής δράση κατά του Ιράκ, θα είναι περιορισμένης νομιμότητας, απηύθυνε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εξασφάλιση πλειοψηφίας σχετικά με ένα δεύτερο ψήφισμα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, δήλωσε ότι : «Βρισκόμαστε στην τελική φάση των τελικών προσπαθειών».

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ανα Παλάθιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το σχέδιο δεύτερου ψηφίσματος, λόγω της αποφασιστικότητας της Γαλλίας να θέσει βέτο.

Η Ουάσινγκτον, μελετά το τροποποιημένο σχέδιο απόφασης, με έξι σαφείς όρους για το Ιράκ, που προτείνει το Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να πειστούν τα αναποφάσιστα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διάσταση απόψεων διαφαίνεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας, σχετικά με την εξουσιοδότηση χρήσης βίας εναντίον του Ιράκ.

Ο Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμυ Γκρίνστοκ, είπε ότι το τελεσίγραφο της 17ης Μαρτίου αποσύρεται, με την πρόταση έξι σημείων, του Τόνι Μπλερ. Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Τζων Νεγκρεπόντε, τόνισε ότι το τελεσίγραφο για τον αφοπλισμό του Ιράκ έως την 17η Μαρτίου, παρααμένει.

Ο Λευκός Οίκος είναι αισιόδοξος, ότι το σχέδιο ψηφίσματος ως έχει, μπορεί να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία οκτώ ψήφων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και εκφράζονται αρκετές αμφιβολίες για αυτό.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκι Μαμέντωφ, επισήμανε πως η χώρα του επιθυμεί να αποφύγει τη χρήση βέτο, καθώς όπως είπε, αυτό θα σημαίνει κατάρρευση των διπλωματικών προσπαθειών.

Οι δυνάμεις που αντιδρούν στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ πάντως, βρήκαν απρόσμενο σύμμαχο την πόλη της Νέας Υόρκης. Το Συμβούλιο της αμερικανικής μεγαλούπολης, που έζησε από κοντά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καλεί την κυβέρνηση Μπους να μην κηρύξει έναν προληπτικό πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Με ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Συμβούλιο της πόλης επισημαίνει ότι μία επίθεση θα έπρεπε να γίνει μόνο σε αντίδραση μιας πραγματικής και άμεσης απειλής, ενώ ζητά από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, να μην δράσει χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ.