Πολιτιστικά
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 19:32

«Κρυφές» εικαστικές ματιές σε αστικά υπνοδωμάτια

Αποτυπώνοντας καλλιτεχνικά τη βίαιη μετάλλαξη της Αθήνας, η εγκατάσταση των decaARCHITECTURE, με τίτλο «Bedrooms», που παρουσιάζεται - με ελεύθερη είσοδο - για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται στον χώρο metamatic:taf, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ.

«Κρυφοκοιτάζοντας» στα δωμάτια που κοιμούνται οι άνθρωποι, μία ομάδα καλλιτεχνών δημιουργεί μια εναλλακτική ανάγνωση της πόλης, η οποία, αν και βρίσκεται σε κρίση, παραμένει πρωτίστως ένας χώρος που οικειοποιούνται οι κάτοικοί του, ένας κοινός τόπος, όπου μοιράζονται  τη διαφορετικότητα που τους χαρακτηρίζει.

Αποτυπώνοντας καλλιτεχνικά τη βίαιη μετάλλαξη της Αθήνας, η εγκατάσταση των decaARCHITECTURE, με τίτλο «Bedrooms», που παρουσιάζεται - με ελεύθερη είσοδο - για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται στον χώρο metamatic:taf, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ. Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε στη 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2012, στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας, με τίτλο Made in Athens, την οποία επιμελήθηκαν ο Πάνος Δραγώνας και η Άννα Σκιαδά, και είχε ιδιαίτερη απήχηση στον διεθνή Τύπο.

Διερευνώντας τις διαφορές και τις κοινοτυπίες

Η εγκατάσταση «Bedrooms» είναι μία συλλογή 24 αθηναϊκών υπνοδωματίων,  τα οποία επιμετρήθηκαν και φωτογραφήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2012, και τεκμηριώνει τις κυρίαρχες  τυπολογίες κοιτώνων των Αθηναίων, καθώς και την παράτυπη αναδυόμενη πολιτιστική πολυμορφία, που υπάρχει κρυμμένη μέσα στον αστικό ιστό. Συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπνοδωμάτια από ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, μια έπαυλη στο κέντρο της Αθήνα, έναν οίκο ανοχής, ένα κοινόβιο καλλιτεχνών του δρόμου, ένα νεοκλασικό κτήριο, ένα υπόγειο που φιλοξενεί οικονομικούς μετανάστες και ένα αρχετυπικό διαμέρισμα πολυκατοικίας μιας μεσοαστικής αθηναϊκής οικογένειας.
Η επιλογή των υπνοδωματίων έγινε προκειμένου να διερευνηθούν οι διαφορές και οι κοινοτυπίες στην κοινωνική δημογραφία, στον τρόπο ζωής (lifestyle), στις τυπολογίες κτηρίων και στις αθηναϊκές γειτονιές.

Ανασφάλεια, διαμάχη και εναντίωση

Όπως εξηγούν οι καλλιτέχνες: «Ύστερα από δεκαετίες φαινόμενης ευημερίας, η πόλη των Αθηνών βιώνει μια απότομη μετάλλαξη, η οποία τροφοδοτείται από την τρέχουσα οικονομική ύφεση. Οι πιο καταφανείς εκδηλώσεις της παρούσας κατάστασης συντελούνται στους δρόμους και περιγράφονται με τρεις λέξεις: ανασφάλεια, διαμάχη και εναντίωση.
Σε αυτό το περιβάλλον, επιλέξαμε να διερευνήσουμε χώρους, που δεν είναι ευδιάκριτοι στη δημόσια σφαίρα: τα δωμάτια, όπου κοιμούνται οι άνθρωποι. Οι ιδιωτικοί αυτοί χώροι, όπου οι Αθηναίοι περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους, αντανακλούν και επηρεάζουν μαζί, τον συναισθηματικό τους κόσμο».

Μια βιωματική συγκριτική αντίληψη της ζωής

Προσαρμοσμένος στις ανάγκες  του  metamatic:taf, ο σχεδιασμός της φετινής εγκατάστασης χρησιμοποιεί λίγα μέσα και οικείους αρχιτεκτονικούς μηχανισμούς αναπαράστασης, για να προσφέρει μια βιωματική συγκριτική αντίληψη της ζωής των Αθηναίων. 24 μακέτες υπνοδωματίων εγκαθίστανται στους εκθεσιακούς χώρους. Το κάθε μοντέλο συνοδεύεται από φωτογραφία του υπνοδωματίου, από τον φωτογράφο Γιάννη Χατζηασλάνη, που προβάλλεται μέσα από χειροκίνητο εικονοσκόπιο διαφανειών.
Παράλληλα, ο κινηματογραφιστής Αναστάσης Αγάθος επικεντρώνεται σε ένα από τα δωμάτια, ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας τις πολύπλοκες λεπτομέρειες του καταλύματος σε μια ταινία μικρού μήκους, ενώ η αρχιτέκτονας Κατερίνα Χρυσανθοπούλου μοιράζεται τις μαρτυρίες που συνέλεξε από τους ανθρώπους, που κατοίκησαν τους εκθεσιακούς χώρους του κτηρίου, οι οποίοι, από το 1870 έως τη δεκαετία του 1970, λειτουργούσαν ως εργατικές κατοικίες.

Συντελεστές
Σχεδιασμός, παραγωγή και εγκατάσταση: decaARCHITECTURE. deca ομάδα: Κατερίνα Αποστόλου, Αλέξανδρος Βαΐτσος, Γιάννης Γκινίδης, Άλισον Κατρή, Γιάννης Κιτάνης, Μίνα Κολάκη, Βαγγέλης Κουτρογιάννης, Κωνσταντίνος Κτιστάκης, Carlos Loperena, Βασίλης Μπενέτος, Χριστίνα Νικητάκη, Νίκος Νικολής, Μαρία Παππά, Αργυρώ Πουλιόβαλη, Θάλεια Χρούσου. Ομάδα έρευνας: Σοφία Χανδακά, Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, κινηματογραφιστής: Αναστάσης Αγάθος, φωτογράφος: Γιάννης Χατζηασλάνης.

Πληροφορίες
Metamatic:taf (The Art Foundation): Νορμανού 5 – Θησείο, τηλ.: 210 3238757. Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 12.00 - 21.00, Κυριακή: 12.00 - 19.00.