Κόσμος
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2003 10:04

Προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα στον ΟΗΕ καταβάλλει η Βρετανία

ΝΕΟ σχέδιο απόφασης έξι σημείων, που θα ανοίγει όμως τον δρόμο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, προωθεί προς ψήφιση η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θέλοντας να αποσπάσει τη συγκατάθεση των αναποφάσιστων μη μονίμων μελών.

Γαλλία και Ρωσία εξέφρασαν πάντως την αντίθεσή τους στο βρετανικό σχέδιο, ενώ συγκρατημένα το υποδέχτηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρούν ότι ο χρόνος της διπλωματίας τελειώνει. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε χθες το βράδυ επί τρεις ώρες κεκλεισμένων των θυρών και η συνεδρίαση θα επαναληφθεί σήμερα στις 22:00' (ώρα Ελλάδος).

Το βρετανικό κείμενο που έχει τη μορφή του «non paper» και τον τίτλο «Ιράκ», περιλαμβάνει έξι όρους :

1. Να παραδεχτεί δημοσίως ο Σαντάμ Χουσεΐν ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής και να δηλώσει ότι θα τα καταστρέψει.

2. Να επιτραπεί σε τουλάχιστον 30 Ιρακινούς επιστήμονες, με τις οικογένειές τους, να μεταβούν στην Κύπρο για να καταθέσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

3. Να παραδοθούν όλα τα αποθέματα άνθρακα και άλλων χημικών ή βιλογικών όπλων ή να αποδειχθεί ότι έχουν καταστραφεί.

4. Να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι Σαμούντ 2.

5. Να γίνει απολογισμός όλων των μη επανδρωμένων ιρακινών αεροσκαφών. 6. Να παραδοθούν για να καταστραφούν όλα τα κινητά εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ υποστήριξε μάλιστα ότι τα έξι αναποφάσιστα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ανταποκρίθηκαν ήδη πολύ θετικά στην νέα βρετανική πρωτοβουλία και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει παράταση στη διορία της 17ης Μαρτίου που προβλέπεται να δοθεί στο Ιράκ για να αφοπλιστεί.

«Αν αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρήσουν τη νέα πρόταση καταλυτική, τότε είμαστε διατεθειμένοι να αφαιρέσουμε τα σημεία εκείνα του σχεδίου μας που μερικοί θεωρούν ως τελεσίγραφο», τόνισε ο Γκρίνστοκ.

Σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν αυτή την πρόταση ο Γκρίνστοκ περιορίστηκε να δηλώσει : «Ρωτήστε τους».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Τζων Νεγρεπόντε τόνισε τόσο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και δημοσίως στη συνέχεια ότι παραμένει σε ισχύ η προθεσμία της 17ης Μαρτίου, την προσεχή Δευτέρα δηλαδή, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι αν και άλλες χώρες υποστηρίξουν τη βρετανική πρόταση, θα μπορούσε τότε να δοθεί μια «πολύ μικρή παράταση».

Ρωσία και Γαλλία επανέλαβαν πάντως ότι θα προβάλλουν βέτο σε κάθε ψήφισμα που θα δίνει έγκριση για στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Ζαν Μαρκ ντε Λα Σαμπλιέρ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους τόνισε μάλιστα ότι η βρετανική πρόταση δεν αλλάζει τα δεδομένα του προβλήματος. «Αυτό που κατατέθηκε στο τραπέζι είναι ένα σχέδιο απόφασης που εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας», τόνισε ο Γάλλος διπλωμάτης.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Σεργκέϊ Λαβρώφ. «Δεν πειστήκαμε ότι το σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει την αυτόματη προσφυγή στη βία», τόνισε ο Λαβρώφ.

Η Βρετανία αλλά και η Ισπανία άφησαν να εννοηθεί ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο της τότε ένα τέτοιο ψήφισμα μπορεί τελικά να μην υποβληθεί.

Ο αντιπρόσωπος της Ισπανίας στον ΟΗΕ, Ινοθένσιο Αρίας δήλωσε πάντως ότι η προθεσμία της 17ης Μαρτίου είναι «διαπραγματεύσιμη», όπως άφησε να εννοηθεί και ο Γκρίνστοκ.