Πολιτική
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 20:19

Διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα

Διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης διαδέχονται την αποχώρηση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, μετά τη ρήξη που σημειώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με αιχμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης διαδέχονται την αποχώρηση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, μετά τη ρήξη που σημειώθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Πέμπτης, με αιχμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δεν έγινε γνωστό τι συζήτησαν, αλλά θεωρείται προφανές ότι τους απασχόλησε η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και η από δω και πέρα λειτουργία της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος ακύρωσε προγραμματισμένη για την Παρασκευή μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη. Ως εκ τούτου εκτιμάται πως δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πλέον, στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει το ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας που έχει ζητήσει μετ' επιτάσεως ο κ. Βενιζέλος, και στη συνέχεια ο ανασχηματισμός.

Η απόσυρση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ επικυρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, μετά τη σχετική εισήγηση του κ. Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο, στους κόλπους της Δημοκρατικής Αριστεράς σημειώθηκαν κραδασμοί, με στελέχη αλλά και κάποιους βουλευτές να εκφράζουν τη διαφωνία τους

Σίμος Κεδίκογλου: Η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία

Η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, δήλωσε μετά τις αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιπροσωπεύσει τη βούληση των πολιτών και να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, στην οικονομική ανάπτυξη. Και διαθέτει την ανάλογη πλειοψηφία», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου στο πρακτορείο Reuters.

Φ. Κουβέλης: Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές

Σε δηλώσεις του μετά τις συνεδριάσεις της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε πως «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές» προσθέτοντας πως «η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Οπως είπε, η ΔΗΜΑΡ «θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις», ενώ επισήμανε πως το κόμμα «επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

«Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».