Την απόσυρση των υπουργών της από την κυβέρνηση αποφάσισε η Δημοκρατική Αριστερά, μετά από ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.
Την απόσυρση των υπουργών της από την κυβέρνηση αποφάσισε η Δημοκρατική Αριστερά, με ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, μετά τη σχετική εισήγηση του κ. Φώτη Κουβέλη.
Συγκεκριμένα, σε ψηφοφορία που διενεργήθηκε μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπέρ της αποχώρησης των υπουργών που στηρίζει το κόμμα τάχθηκαν 11 βουλευτές και δύο κατά (οι κ. Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός), ενώ ο κ. Σπ. Λυκούδης απείχε.
Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή 20 ψήφισαν υπέρ και 6 κατά.
«Η ΔΗΜΑΡ, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της δεν μετέχει στην κυβέρνηση», γνωστοποίησε το κόμμα με ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια, καλώντας τους υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς που είχε υποδείξει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.
Παραιτούνται οι υπουργοί
Γύρω στις 19.30 ανακοινώθηκε πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό. Πρόκειται για την πρώτη παραίτηση υπουργού της ΔΗΜΑΡ μετά τις αποφάσεις του κόμματος.
Και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί σήμερα. Όπως είπε, δεν προτίθεται να προβεί σε δήλωση με την υποβολή της παραίτησής του, ούτε όμως και κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Πρόσθεσε πως το μόνο που θα κάνει, είναι να ευχηθεί καλό έργο στον νέο υπουργό.
Πάντως στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ καταγράφονται διαφωνίες για τις αποφάσεις του κόμματος.
Φ. Κουβέλης: Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές
«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, μετά τις συνεδριάσεις ΚΟ και Εκτελεστικής Επιτροπής.
Οπως είπε, η ΔΗΜΑΡ «θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις», ενώ τόνισε πως το κόμμα «επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
«Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία» σημείωσε και καταλήγοντας τόνισε: «Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Δ. Χατζησωκράτης: Θα τοποθετούμαστε αναλόγως
Εξερχόμενος από τα γραφεία του κόμματος στην Αγ. Κωνσταντίνου, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος Δ. Χατζησωκράτης ανέφερε πως η απόφαση θα κατατεθεί για έγκριση στην κεντρική επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει το άλλο Σάββατο.
Σημείωσε ακόμη ότι «αφού αποσύρουμε τους υπουργούς είναι δοσμένο ποια θα είναι η θέση (της ΔΗΜΑΡ)», η οποία όπως είπε, ανάλογα με τα θέματα που θα δίνονται θα τοποθετείται.
Σε ερώτηση για το αν το κόμμα σκοπεύει να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση αρκέστηκε να πει πως «όταν θα έρθει το ζήτημα θα το αντιμετωπίσουμε».
«Το άλμα στο κενό έγινε»
Πάντως, τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την απόφαση για αποχώρηση από την κυβέρνηση.
Οι Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς και Δώρα Τσικαρδάνη κάνουν λόγο για άλμα στο κενό, εκτιμώντας πως η ΔΗΜΑΡ «μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση».
«Η κίνηση αυτή φοβόμαστε πως επικαλείται τον αδιαμφισβήτητο πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών» σημειώνουν.
Τα τέσσερα μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ θεωρούν πως «ενώ η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει ενεργότερη συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, το κόμμα εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ».
«Το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα προβληθεί ως εναλλακτική στην κυβερνητική συμμετοχή δεν έχει ακροατήριο και θα είναι αυτοκτονικό ως προς τα αποτελέσματά του» καταλήγουν.
Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Βενιζέλου
Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε συνάντηση που θα έχουν προσεχώς ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι και αν και δεν έγινε γνωστό τι συζήτησαν, θεωρείται προφανές ότι τους απασχόλησε η από δω και πέρα λειτουργία της κυβέρνησης.
Ο κ. Βενιζέλος επρόκειτο να αναχωρήσει το απόγευμα για τη Θεσσαλονίκη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ακύρωσε το ταξίδι του, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να έχει συνάντηση με τον κ. Σαμαρά ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου.
Σ. Κεδίκογλου: Έχουμε την απαραίτητη πλειοψηφία
Η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να βγάλει την χώρα από την κρίση, δήλωσε μετά τις αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου,.
«Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιπροσωπεύσει τη βούληση των πολιτών και να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, στην οικονομική ανάπτυξη. Και διαθέτει την ανάλογη πλειοψηφία», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου στο πρακτορείο Reuters.