Αβέβαιη έμοιαζε την Πέμπτη η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν μεταξύ αμερικανών αξιωματούχων και των Ταλιμπάν.
Αβέβαιη έμοιαζε την Πέμπτη η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για τη λήξη του δωδεκαετούς εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν, καθώς η τύχη συνάντησης η οποία είχε προγραμματιστεί μεταξύ αμερικανών αξιωματούχων και εκπροσώπων των ανταρτών Ταλιμπάν στο Κατάρ φέρεται να αναβλήθηκε λόγω αντιρρήσεων της αφγανικής κυβέρνησης.
Πηγή του πρακτορείου Reuters στην Ντόχα του Κατάρ σημείωσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε προγραμματισμένο» σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σημερινή συνάντηση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.
Τα εγκαίνια των γραφείων των Ταλιμπάν στο Κατάρ ήταν ένα αναγκαίο πρακτικό βήμα για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, το πρωτόκολλο το οποίο ακολουθήθηκε κατά την τελετή συνάντησε οργισμένη αντίδραση από την Καμπούλ, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για μελλοντική «εξόριστη αφγανική κυβέρνηση» από πλευράς Ταλιμπάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι το βράδυ της Τρίτης με σκοπό να τον καθησυχάσει, ενώ οι δύο άνδρες επικοινώνησαν εκ νέου την Τετάρτη το πρωί, σύμφωνα με αφγανούς και αμερικανούς αξιωματούχους.
Μια σημαία των Ταλιμπάν η οποία είχε υψωθεί στα γραφεία τους στην Ντόχα την Τρίτη χαμηλώθηκε την Πέμπτη, παραμένοντας ωστόσο επάνω σε ιστό.
Πλακέτα στην οποία αναγραφόταν «Πολιτικό Γραφείο του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν» αφαιρέθηκε επίσης από το εξωτερικό του κτηρίου.
Παρόμοια επιγραφή, ωστόσο, η οποία βρίσκεται σε εσωτερικό τοίχο των γραφείων, βρισκόταν στη θέση της την Πέμπτη το πρωί, σύμφωνα με μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Οι Ταλιμπάν αρνούνταν μέχρι σήμερα οποιεσδήποτε συνομιλίες με την Καμπούλ, αποκαλώντας τον Χαμίντ Καρζάι και την κυβέρνησή του «μαριονέτες της Δύσης».
Μια ανταλλαγή κρατουμένων φαντάζει ως μια πιθανή κίνηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με πακιστανό αξιωματούχο.
Το Πακιστάν έχει σταθεί ιδιαιτέρως κριτικά έναντι του αφγανού προέδρου, θεωρώντας τον εμπόδιο στις προσπάθειες για ειρήνευση.