Κόσμος
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 10:42

Διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τον πόλεμο

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών είναι σε εξέλιξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ιρακινής κρίσης, αλλά την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται επίσης για πολεμνική αναμέτρηση κατά της Βαγδάτης.

«Πρόκειται για μια θεραπευτική επιμονή», σχολίασε χθες το βράδυ διπλωματική πηγή στα Ηνωμένα Εθνη μετά το τέλος της τετράωρης συνεδρίασης, που δεν κατέληξε σε συμφωνία για το πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες.

«Οι διπλωμάτες δεν θα σταματήσουν παρά μόνο όταν ο πρόεδρος Μπους θα ανακοινώσει ότι έδωσε την εντολή για να αφοπλιστεί το Ιράκ διά της βίας», τόνισε η ίδια πηγή.

Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία εξακολουθούν να αντιτίθενται στο ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ με αποτέλεσμα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ να προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείεται να μην διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι επιλογές είναι να προχωρήσουμε στη ψηφοφορία και να διαπιστώσουμε τις απόψεις των μελών ή να μην γίνει ψηφοφορία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε πάντως να μην επιμείνει να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μια προσπάθεια στήριξης των προσπαθειών που καταβάλλει η Βρετανία για την έγκριση νέου ψηφίσματος, καθώς επίσης και για την χαλάρωση της μεγάλης πίεσης που δέχεται στην ίδια τη Βρετανία ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότωφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν καταλάβει ότι δεν έχουν «ευρεία πλειοψηφία» στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο θέμα του Ιράκ και για αυτό καθυστερούν την ψηφοφορία επί του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης.

Ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η «κυρίαρχη» άποψη στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας τάσσεται υπέρ «της διευθέτησης του ιρακινού προβλήματος με πολιτικό τρόπο και μέσω της συνέχισης των επιθεωρήσεων».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε πάντως έκκληση στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να λύσουν τις διαφορές τους στο θέμα του Ιράκ και να βρουν ένα τρόπο να συνεργαστούν. Σύμφωνα με τον Κόφι Ανάν, ανεξάρτητα από το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα του Ιράκ το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχουν ένα ρόλο να παίξουν και στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή και σε άλλα πολλά θέματα.

Την ίδια ώρα πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν κι άλλα πολεμικά πλοία από τη Μεσόγειο στην Ερυθρά Θάλασσα, από όπου θα μπορούν να πλήξουν το Ιράκ με πυραύλους Τόμαχοκ κρουζ.

Η μετακίνηση των αμερικανικών πολεμικών σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα, δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές δυνάμεις να πλήξουν το Ιράκ με πυραύλους «με τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας».

Αυτή τη στιγμή ανοικτά της Κύπρου έχουν καταπλεύσει δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα με τα πλοία συνοδείας τους και άλλα τρία αεροπλανοφόρα βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου.