Παρέμβαση έκανε στο δικαστήριο ο Δημήτρης Κουφοντίνας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δευτερολογιών των συνηγόρων υπεράσπισης.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστήριξε ότι αν και υπάρχει ο όρος «πολιτικό έγκλημα», ωστόσο ουδέποτε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες δικάστηκαν άνθρωποι ως πολιτικοί εγκληματίες.
Αντιθέτως, όπως είπε, μέσω ειδικών νόμων τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα με το νόμο περί οργανωμένου εγκλήματος επιχειρήθηκε η εναρμόνιση με το γενικότερο κλίμα της παγκοσμιοποίησης και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Ο Κουφοντίνας έκανε αναφορά και στη σύλληψη του Ελληνα φοιτητή στο Λονδίνο αναφέροντας ότι το γεγονός φανερώνει το «ζοφερό μοντέλο» που θα επακολουθήσει.
Αναφερόμενος στη δράση της «17 Νοέμβρη» ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστήριξε ότι σαφώς ανάγεται στο πολιτικό έγκλημα καθώς στόχος της ήταν η ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης. Ο Κουφοντίνας υποστήριξε ότι η οργάνωση ήταν καθαρά πολιτική και ανήκε στην Επαναστατική Αριστερά.
Σύμφωνα με τον φερόμενο ως «Λουκά» της οργάνωσης, η παρουσία της οργάνωσης επέφερε ισχυρό πλήγμα στην εικόνα του κράτους. Δήλωσε επίσης ότι σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις η οργάνωση φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, αλλά και σε έναν στους δέκα νέους. Και τόνισε ότι η απήχηση αυτή μπορεί να εξηγήσει και τη λυσσαλέα επίθεση που δέχονται οι κατηγορούμενοι.
Αναφερόμενος σε δήλωση που είχε κάνει πριν από μέρες, όπου συνέκρινε τη δίκη με ιστορικές δίκες όπως τη δίκη του Κολοκοτρώνη, ο Κουφοντίνας αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι δεν συνέκρινε τον εαυτό του με τον αγωνιστή του '21 και υπογράμμισε ότι δεν τον βάζει καν ούτε δίπλα στους αγωνιστές του παράνομου ΚΚΕ.
Ο Κουφοντίνας χαρακτήρισε «παιχνιδάκια της Ιστορίας» τους νόμους που εφαρμόζονται για να καταστέλλονται τα κινήματα και αναφερόμενος ειδικότερα στο Νόμο Περί Οργανωμένου Εγκλήματος, υποστήριξε ότι εκείνοι που τον «σκάρωσαν» είναι άνθρωποι που διαφωνούν με αυτήν την πρακτική.
Απαντώντας σε συνήγορο της πολιτικής αγωγής ο οποίος χθες είχε υποστηρίξει ότι τα μέλη της «17 Νοέμβρη» θα καταταχθούν από την Ιστορία δίπλα στους λήσταρχους Νταβέλη και Γιαγκούλα, ο Κουφοντίνας είπε ότι οι λήσταρχοι θα πρέπει να αναζητηθούν στα άγρια βουνά της Εκάλης και στα σαλέ της Ελβετίας.
Αμέσως μετά, ζήτησε το λόγο ο Γιάννης Σερίφης, ο οποίος επανέλαβε ότι περιμένει από το δικαστήριο να του αποδείξει τους λόγους για τους οποίους επί 10 μήνες βρίσκεται σε ένα καθεστώς «ομηρίας», ενώ απαντώντας στην αγόρευση του εισαγγελέα κ. Λάμπρου, που είχε υποστηρίξει ότι η Δημοκρατία δεν χαϊδεύει αυτούς που επιχειρούν να την καταλύσουν, ο Γιάννης Σερίφης τόνισε «δεν περιμένω χάδια».
Σε ερώτηση του προέδρου αν θεωρεί ή όχι το δικαστήριο αρμόδιο για την εκδίκαση της υπόθεσης, ο Γιάννης Σερίφης υποστήριξε ότι είτε τον δικάσει το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο είτε το παρόν δικαστήριο θεωρεί ότι αποτελούν φορείς του ίδιου συστήματος.
Ο Σερίφης τόνισε επίσης ότι δεν περιμένει δίκαιη δίκη, ενώ ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του υπογράμμισε «περιμένω την απάντηση γιατί με κρατάτε εδώ και τώρα».
Το δικαστήριο αυτή την ώρα έχει αποσυρθεί σε διάσκεψη, προκειμένου να αποφανθεί επί της ενστάσεως που υπέβαλε η υπεράσπιση για αναρμοδιότητα εκδίκασης της υπόθεσης.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων