Πολιτική
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 12:04

Δίκη «17Ν» : Δευτερολογία της Ιωάννας Κούρτοβικ

Πριν την παρέμβαση του Δημήτρη Κουφοντίνα, δευτερολόγησε η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία ήταν και η τελευταία που μίλησε από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Στη δευτερολογία της η κυρία Κούρτοβικ χαρακτήρισε «νόμο του τρόμου» το Νόμο Περί Οργανωμένου Εγκλήματος, ο οποίος, όπως είπε, «προσβάλει τις βάσεις του δικαιοπολιτικού μας συστήματος».

Η δικηγόρος τόνισε πως η «17 Νοέμβρη» αποτελεί κομμάτι της Αριστεράς και ότι πρόκειται για οργάνωση, που αντιστοιχεί στις ιστορικές παραδόσεις της Αριστεράς. Σύμφωνα με την κυρία Κούρτοβικ δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αμφισβητεί την πολιτική ταυτότητα όσων από τους κατηγορουμένους τη διεκδικούν.

Οπως είπε η συνήγορος, όλοι οι κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν ιδεολογικούς λόγους για τη δράση τους, η οποία δεν αφορούσε την αγάπη τους στο αίμα ή στα λεφτά.

Η κυρία Κούρτοβικ, αναφερόμενη στις τοποθετήσεις της πολιτικής αγωγής, είπε τα εξής:

«Ντρέπομαι να ακούω συναδέλφους μου να μιλάνε για ληστές, δολοφόνους και φονιάδες. Ανακαλύψαμε σήμερα τις χαμένες ζωές; Αδικα χαμένες ήταν οι ζωές. Η ιστορία στήθηκε σε αδικοχαμένες ζωές, πάνω σε αυτές στήθηκε η σύγχρονη αστική δημοκρατία. Αδικα χαμένες ήταν οι ζωές στο Αφγανιστάν, άδικα χαμένες στην Γιουγκοσλαβία. Αδικα χαμένες ζωές ήταν οι 300 αστοί, που πέρασαν από γκιλοτίνα. Αδικα χαμένες ήταν οι ζωές των παιδιών του Τσάρου».

Την παρέμβαση του προέδρου προκάλεσε η αναφορά της κ. Κούρτοβικ στην παράσταση πολιτικής αγωγής του Αμερικανού Ρόναλντ Πιούαρντ. Σύμφωνα με τη συνήγορο, μέσω αυτής, παρίσταται ατύπως στη δίκη η αμερικανική κυβέρνηση

Αναφερόμενη, τέλος, στις ληστείες, που κατηγορούνται ότι διέπραξαν

τα φερόμενα ως μέλη της «17 Νοέμβρη», η κ. Κούρτοβικ είπε:

«Ποιά άλλα μέσα, εκτός από την απαλλοτρίωση, έχουν οι παράνομες

οργανώσεις, για να αντλήσουν τα μέσα να χρηματοδοτήσουν τους αγώνες τους; Κουπόνια θα βγάζανε;».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων