Πολιτιστικά
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 09:45

Ατσάλινος Σούπερμαν με εντυπωσιακά εφέ

Η πρεμιέρα της μεγάλης επιστροφής του Σούπερμαν στη μεγάλη οθόνη, συνοδεύεται από μια προκλητική κωμωδία με εντυπωσιακό καστ, μια ταινία κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια, μια αντιπολεμική σάτιρα του 1956 καθώς και μια δημιουργία του πολυβραβευμένου αυστριακού σκηνοθέτη, Μίκαελ Χάνεκε.

Η πρεμιέρα της μεγάλης επιστροφής του Σούπερμαν στη μεγάλη οθόνη, συνοδεύεται από μια προκλητική κωμωδία με εντυπωσιακό καστ, μια ταινία κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια, μια αντιπολεμική σάτιρα του 1956 καθώς και μια δημιουργία του πολυβραβευμένου αυστριακού σκηνοθέτη, Μίκαελ Χάνεκε.

«Άνθρωπος από ατσάλι»
Ο Σούπερμαν επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, αυτήν τη φορά με τη σκηνοθετική υπογραφή του Ζακ Σνάιντερ («300», «Watchmen»), την παραγωγή του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Κρίστοφερ Νόλαν (τριλογία «Batman», «Inception», «Memento», «The Prestige») και τη μουσική του Χανς Ζίμερ.

Η  ταινία φαντασίας, που προβάλλεται και σε τρισδιάστατη έκδοση, διαθέτει ένα εντυπωσιακό καστ, με τον ανερχόμενο Χένρι Καβίλ να αναλαμβάνει τον ρόλο του Κλαρκ Κεντ, πλαισιωμένος από τους - βραβευμένους με Όσκαρ - Ράσελ Κρόου και Κέβιν Κόστνερ, τους - υποψήφιους για Όσκαρ -  Έιμι Άνταμς, Λόρενς Φίσμπερν, Νταϊάν Λέιν και Μάικλ Σάνον,  και τον  Κρίστοφερ Μελόνι.
Ένα μικρό αγόρι ανακαλύπτει ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις και ότι δεν προέρχεται από τη Γη. Αναζητώντας τις ρίζες του, αλλά και την αποστολή του σε αυτόν τον κόσμο, θα ξεκινήσει μια εξωπραγματική περιπέτεια και θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του, για να βοηθήσει τους ανθρώπους.

«Ο γάμος της χρονιάς»
Με ένα επίσης λαμπερό καστ, που αποτελείται από τους - βραβευμένους με Όσκαρ - Ντάιαν Κίτον, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Σούζαν Σαράντον και Ρόμπιν Ουίλιαμς και τους Κάθριν Χέιγκλ, Αμάντα Σέιφριντ και Τόφερ Γκρέις, η προκλητική κωμωδία του Ντάστιν Ζάκαμ αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες της οικογενειακής ζωής, σαρκάζοντας με διασκεδαστικό τρόπο τις καταπιεστικές παραδοσιακές και κοινωνικές συμβάσεις.
Οι θετοί και - εδώ και πολλά χρόνια - χωρισμένοι γονείς ενός επίδοξου γαμπρού αναγκάζονται να προσποιηθούν ότι είναι ακόμα παντρεμένοι, για να παραπλανήσουν τη βιολογική του μητέρα, η οποία θα παραβρεθεί στον γάμο. Όμως, αυτό αποδεικνύεται πολύ δύσκολο τελικά.

«Μπαμπούλες πανεπιστημίου»
Οι δημιουργοί των «Toy story 3», «Wall – E» και «Ψάχνοντας τον Νέμο» επιστρέφουν με αυτήν την οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων, αναθέτοντας τη σκηνοθεσία στον Νταν Σκάνλον, ο οποίος μας αποκαλύπτει με ποιον τρόπο έγιναν αχώριστα και πραγματικά αγαπημένα τα δύο γνωστά μας αταίριαστα τέρατα, ο Μάικ και ο Σάλι, πηγαίνοντάς μας στα φοιτητικά τους χρόνια, όταν δεν άντεχαν το ένα το άλλο.

«Η δασκάλα του πιάνου»
Ο πολυβραβευμένος αυστριακός σκηνοθέτης Μίκαελ Χάνεκε, που κέρδισε το φετινό Όσκαρ  καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας με την «Αγάπη», επιστρέφει από το παρελθόν με αυτό το τολμηρό δράμα του 2001. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της – βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας - Έλφριντ Γέλινεκ, η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, το βραβείο Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου για τον Μπενουά Μαζιμέλ και το βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου για την Ιζαμπέλ Ιπέρ, στο Φεστιβάλ Καννών 2001 και ήταν υποψήφια για το βραβείο BAFTA.

Μία δασκάλα πιάνου, που υφίσταται υπερβολική καταπίεση από τη μητέρα της, κρύβει τις πραγματικές της επιθυμίες, βρίσκοντας διέξοδο σε παράξενα μέρη… Με τους μαθητές της είναι αυστηρή και απαιτητική, μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να νιώθει έλξη για έναν από αυτούς και τον προσκαλεί στις «επώδυνες» ερωτικές της φαντασιώσεις.

«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ»
Στην αντιπολεμική σάτιρα του 1956, ο κορυφαίος τσεχοσλοβάκος σκηνοθέτης Κάρελ Στέκλι (υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα το 1957) μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο βιβλίο του Γιάροσλαβ Χάσεκ, το οποίο θεωρείται από τα διαχρονικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες και έχει ανεβεί  ως θεατρικό σε όλο τον κόσμο.

Ο «αντιήρωας» Σβέικ, στην καλύτερη κινηματογραφική του μεταφορά, αποδεικνύει τη ματαιότητα της φιλοδοξίας και τον παραλογισμό του πολέμου, μέσα από το ανατρεπτικό του χιούμορ. Ειδικός στο να κλέβει και να πουλάει... σκύλους, κατατάσσεται με ενθουσιασμό στον αυστροουγγρικό στρατό, κατά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και, λόγω της ανοησίας και του αυθορμητισμού του, μπλέκεται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]