Την οργή περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι τα ισλανδικά φαλαινοθηρικά επέστρεψαν στη θάλασσα έπειτα από διετή διακοπή του κυνηγιού απειλούμενων πτεροφαλαινών.
Την οργή περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι τα ισλανδικά φαλαινοθηρικά επέστρεψαν στη θάλασσα έπειτα από διετή διακοπή του κυνηγιού απειλούμενων πτεροφαλαινών.
Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Ισλανδίας, τα ανακαινισμένα σκάφη Hvalur 8 και Hvalur 9 του γνωστού φαλαινοθήρα εκατομμυριούχου Κρίστιαν Λόφτσον σκοπεύουν, κατά τους θερινούς μήνες, να καλύψουν την ετήσια ποσόστωση των 184 φαλαινών, το κρέας των οποίων θα διοχετευθεί κατά πάσα πιθανότητα στην ιαπωνική αγορά.
Το 2010, τα δύο σκάφη της μοναδικής τέτοιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στη χώρα θανάτωσαν 148 πτεροφάλαινες. Το 2011 και το 2012, μετά και από την απότομη συρρίκνωση της αγοράς προϊόντων φάλαινας στην Ιαπωνία λόγω του σεισμού και του τσουνάμι, τα ισλανδικά φαλαινοθηρικά δεν απέπλευσαν.
Η απειλούμενη πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος στον κόσμο, μετά από τη γαλάζια φάλαινα. Η Ισλανδία και η Νορβηγία είναι οι μοναδικές χώρες που επιδίδονται ανοιχτά στην αμφιλεγόμενη πρακτική της φαλαινοθηρίας παρά το διεθνές μορατόριουμ. Οι Ιάπωνες επίσης κυνηγούν φάλαινες, αλλά υποστηρίζουν ότι το κάνουν για «ερευνητικούς σκοπούς».
Την επιστροφή των ισλανδικών φαλαινοθηρικών στη θάλασσα καταδίκασαν μεταξύ άλλων το Διεθνές Ταμείο για την Προστασία των Ζώων (IFAW) και η Greenpeace, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των φαλαινοθήρων καθώς θανατώνουν την πρώτη φάλαινα για φέτος.
«Είναι μια μέρα θλίψης, όχι μόνο λόγω αυτών των φωτογραφιών, αλλά επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό το απειλούμενο ζώο θανατώθηκε με βάναυσο τρόπο, για να τεμαχιστεί και να πωληθεί ως κρέας που κανείς δεν χρειάζεται», δήλωσε στον Guardian ο διευθυντής του βρετανικού παραρτήματος του IFAW Ρόμπι Μάρσλαντ.
«Ήρθε η ώρα να αποτελειώσουμε αυτήν την καταρρέουσα βιομηχανία», πρόσθεσε, καλώντας την ισλανδική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι η «απάνθρωπη», όπως την χαρακτήρισε, πρακτική της φαλαινοθηρίας δεν της αποφέρει οικονομικό όφελος.