Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 14:41

Εντοπισμός αρχαίας πόλης στο Άνγκορ Βατ μέσω λέιζερ

Μετά τις έρευνες με τεχνολογία LIDAR για τον εντοπισμό αρχαίας χαμένης πόλης στη ζούγκλα της Ονδούρας, σειρά έχει η Καμπότζη: η χρήση εξοπλισμού λέιζερ από αέρος οδήγησε στην αποκάλυψη των ερειπίων μίας μεγάλης αστικής περιοχής κοντά στο διάσημο ναό Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη.

Μετά τις έρευνες με τεχνολογία LIDAR για τον εντοπισμό αρχαίας χαμένης πόλης στη ζούγκλα της Ονδούρας, σειρά έχει η Καμπότζη: η χρήση εξοπλισμού λέιζερ από αέρος οδήγησε στην αποκάλυψη των ερειπίων μίας μεγάλης αστικής περιοχής κοντά στο διάσημο ναό Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη. Η σχετική μελέτη θα δημοσιοποιηθεί σύντομα στο PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Οι έρευνες με lidar υπέδειξαν την ύπαρξη μίας μεγάλης πόλης, η οποία δεν είχε καταγραφεί στο παρελθόν, τμήμα της οποίας αποτελεί το διάσημο συγκρότημα των ναών. Το Άνγκορ Βατ αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Καμπότζης, έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και χτίστηκε τον 12ο αιώνα, κατά τα χρόνια της αυτοκρατορίας των Χμερ.

Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν εδώ και πολλά χρόνια ότι η πόλη της Μαχεντραπαρβάτα βρισκόταν κρυμμένη κάτω από την πυκνή βλάστηση του όρους Πχνομ Κουλέν στην επαρχία Σιέμ Ρεάπ. Ωστόσο, η εναέρια εξέταση της περιοχής με εξοπλισμό λέιζερ απέδωσε τον πρώτο λεπτομερή χάρτη της πόλης, υποδεικνύοντας δρόμους και άγνωστους μέχρι τώρα ναούς.

«Κανείς δεν είχε ποτέ χαρτογραφήσει την πόλη σε οποιοδήποτε επίπεδο λεπτομέρειας στο παρελθόν, οπότε ήταν μία πραγματική αποκάλυψη η θέαση της πόλης με τέτοια ακρίβεια» είπε σχετικά ο Ντέιμιαν Έβανς, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και επικεφαλής της έρευνας, μιλώντας στο Associated Press. «Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο να βλέπει κανείς αυτά τα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας να παραμένουν στο έδαφος, πολλούς αιώνες αφού η πόλη σταμάτησε να ʽλειτουργείʼ και κατακλύστηκε από τη βλάστηση».

Η τεχνολογία lidar λειτουργεί μέσω της εκπομπής παλμών λέιζερ από αεροσκάφος προς το έδαφος και της μέτρησης της απόστασης, με στόχο τη δημιουργία ενός λεπτομερούς τρισδιάστατου χάρτη. Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους αρχαιολόγους, καθώς μπορεί να διεισδύει κάτω από την πυκνή βλάστηση και να καλύπτει μεγάλες εκτάσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες αρχαιολογικές έρευνες, όπως στο Στόουνχεντζ και την Ονδούρα.

Η σχετική έρευνα στο Άνγκορ Βατ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012. Οι ερευνητές φόρτωσαν τον εξοπλισμό τους σε ένα ελικόπτερο και πέρασαν δύο ημέρες πετώντας σε ύψος 800 μέτρων πάνω από τα πυκνά δάση και εκπέμποντας 200.000 παλμούς λέιζερ το δευτερόλεπτο, για ένα διάστημα 20 ωρών πτήσης. Στη συνέχεια, ομάδα Αυστραλών και Γάλλων αρχαιολόγων επιβεβαίωσε τα ευρήματα με επίγεια αποστολή. Το lidar αποκάλυψε μία έκταση 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία φαίνεται πως ήταν πολύ πιο πυκνοκατοικημένη από ό,τι πιστευόταν.

Είναι άγνωστο για ποιο λόγο κατέρρευσε ο πολιτισμός της Μαχεντραπαρβάτα- σύμφωνα με τον Έβανς, μία θεωρία είναι ότι υπήρξαν προβλήματα με το σύστημα ύδρευσης της πόλης, που ανάγκασε τους κατοίκους να απομακρυνθούν.