Κόσμος
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2003 07:29

Διορία στο Ιράκ έδωσε ο πρόεδρος Μπους

ΔΙΟΡΙΑ 24 ωρών στα Ηνωμένα Εθνη για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης και την επίλυση της κρίσης με διπλωματικό τρόπο, έστειλαν από τις Αζόρες νήσους, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Ισπανός ομόλογός του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

«Τη Δευτέρα έρχεται η ώρα της αλήθειας για το Ιράκ, η ώρα που θα διαπιστώσουμε εάν απέτυχε ή όχι η διπλωματία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση κορυφής, ο Τζωρτζ Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει τον ιρακινό λαό, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα σταθεί στο πλευρό του στην ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ υποσχέθηκε ενεργότερη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στη διένεξη Ισραηλινών, Παλαιστινίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τόνι Μπλερ, ο οποίος υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα με τη μορφή τελεσιγράφου προς τον Σαντάμ Χουσεΐν και εξέφρασε την πίστη ότι είναι εύκολο να ξεπεραστεί το διπλωματικό αδιέξοδο στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πολιτικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι έως σήμερα θα λάβουν χώρα πυρετώδεις κινήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, για να διαπιστώσουν ποιά θα είναι η τύχη του νέου ψηφίσματος και αν κρίνουν ότι δεν θα εγκριθεί, τότε θα προχωρήσουν άμεσα σε πόλεμο εναντίον της Βαγδάτης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν το μη απαραίτητο προσωπικό των διπλωματικών αποστολών τους και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν το Ισραήλ, τη Συρία και το Κουβέϊτ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CBS και CNN, τάσσεται υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου και επισημαίνει ότι δεν βλέπει για ποιό λόγο θα πρέπει να αλλάξει η στάση της Γαλλίας στο θέμα του «βέτο». Εύχεται ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία γρήγορη νίκη, εάν θα προχωρήσουν σε πόλεμο κατά του Ιράκ, ώστε τα θύματα και οι υλικές ζημιές να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.

Στο τελικό ανακοινωθέν που εξεδόθη για τη συνάντηση στις Αζόρες, με τίτλο, «Ενα όραμα για το Ιράκ και τον ιρακινό λαό», το οποίο αναφέρεται εκτενώς στη μετά Χουσεΐν εποχή, τονίζεται ότι σε περίπτωση σύγκρουσης θα επιδιωχθεί άμεσα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ακεραιότητα του Ιράκ, εγγυήσεις για την άμεση παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την εγκαθίδρυση προσωρινής μεταπολεμικής διοίκησης, υπό την ευθύνη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας για διαβουλεύσεις στο ζήτημα του Ιράκ, όπως είχαν ζητήσει το Σάββατο η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία.

Από τη Βαγδάτη, ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι αυτοανακηρύσσονται σε παγκόσμιο δικαστή και υποστήριξε ότι είναι μεγάλο ψέμμα ο ισχυρισμός, ότι η χώρα του εξακολουθεί να κατέχει απαγορευμένα όπλα. Απείλησε μάλιστα να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, εάν το Ιράκ δεχθεί εισβολή.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, χαρακτήρισε ιδιαίτερα απειλητική την κατάσταση μετά το πέρας της συνάντησης κορυφής στις Αζόρες και τόνισε ότι οι επιθεωρήσεις θα συνεχιστούν σήμερα στο Ιράκ. Πρόσθεσε όμως, ότι οι επιθεωρητές μπορούν να απομακρυνθούν από τη χώρα, σε πολύ σύντομο χρόνο, εάν χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, κινητικότητα παρατηρείται και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση των 15 υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Το Σάββατο, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των 15 στη Βουλιαγμένη, επαναβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων στην Ευρώπη, για το ζήτημα του Ιράκ.