Η έκθεση «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade: Picasso, Matisse, Miró, Le Corbusier κ.ά.» εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Οι σημαντικότερες καλλιτεχνικές τάσεις του 20ού αιώνα αποτυπώνονται στο συλλεκτικό έργο ζωής του αείμνηστου έλληνα τεχνοκριτικού, εκδότη καλλιτεχνικών εντύπων και συλλέκτη έργων τέχνης, Στρατή Ελευθεριάδη, γνωστού και με το γαλλικό καλλιτεχνικό όνομα Tériade (Τεριάντ).
Η έκθεση «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade: Picasso, Matisse, Miró, Le Corbusier κ.ά.» εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από το οποίο και διοργανώνεται, σε συνεργασία με το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη (Tériade) στη Μυτιλήνη και τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.
Σπάνιος πνευματικός και καλλιτεχνικός πλούτος
Στην έκθεση διαφαίνονται οι πιο σημαντικές καλλιτεχνικές τάσεις του 20ου αιώνα, μέσα από έργα που φιλοτέχνησαν οι Picasso, Matisse, Leger, Chagall, Le Corbusier, Giacometti, Miró, Rouault, Bonnard, Laurence, Gris, Gromaire, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες, που συμμετείχαν στη δυναμική προσπάθεια του Τεριάντ για τον εκδοτικό και εικαστικό χώρο.
Το Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενεί 350 περίπου έργα από τα βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής του Στρατή Ελευθεριάδη, τα οποία συντηρήθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης χαρτώων αντικειμένων του Μουσείου, ενόψει της επανέκθεσης των συλλογών του Μουσείου - Βιβλιοθήκης του έλληνα κοσμοπολίτη στη Βαρειά Μυτιλήνης. Στα βιβλία αποτυπώνεται η εκδοτική δραστηριότητα του Τεριάντ για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες, σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αιώνα, αφού εκείνος πρότεινε στους καλλιτέχνες κείμενα για εικονογράφηση, αφήνοντάς τους να φιλοτεχνούν ελεύθερα τα βιβλία, από το εξώφυλλο έως την τελευταία σελίδα.
Από τη δεκαετία του 1920 και μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Τεριάντ κατόρθωσε να συγκεντρώσει σπάνιο πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο. Κατανόησε τη σημασία της σύγχρονης τέχνης, στάθηκε στο πλευρό των καλλιτεχνών και των συγγραφέων και τους συνέδεσε δημιουργικά. Το πνεύμα συνεργασίας που μετέφερε σε εικαστικούς και συγγραφείς είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικών εκδόσεων, μνημείων λόγου και τέχνης.
Αφοσιωμένος στην τέχνη
Ο Στρατής Ελευθεριάδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, το 1897. Πήγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει νομικά, αλλά σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του, για να αφοσιωθεί στην παρακολούθηση των καλλιτεχνικών εξελίξεων της εποχής του. Με τις πρώτες κριτικές του, έδωσε ώθηση σε νέους καλλιτέχνες της εποχής και, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη ζωγράφων και γλυπτών που έμελλε να σημαδέψουν τον 20ο αιώνα, υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού «Minotaure» και ιδρυτής του περιοδικού «Verve», στις σελίδες των οποίων παρουσίασαν έργα τους μεγάλοι ζωγράφοι.
Από το 1943 έως το 1975, εξέδωσε περίπου 45 βιβλία, κυρίως ποίηση, με εικόνες σχεδιασμένες από μεγάλους ζωγράφους και χαράκτες. Το 1979, δώρισε ένα μεγάλο μέρος του εκδοτικού του έργου, για να γίνει το Mουσείο στη Μυτιλήνη. Η χήρα του, Αλίς, έχει δωρίσει μεγάλο μέρος της συλλογής του σε Mουσείο στη Γαλλία.
Σε εκείνον οφείλεται και η ανακάλυψη του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. Μάλιστα, με δική του δωρεά χτίστηκε καταρχήν το Μουσείο Θεοφίλου, σε κτήμα της οικογένειάς του στη Βαρειά της Μυτιλήνης, ενώ, αργότερα και λίγα μέτρα πιο πέρα, χτίστηκε και το Μουσείο Τεριάντ, το οποίο φιλοξενεί έργα σπουδαίων ελλήνων και ξένων ζωγράφων, που ανήκαν στη συλλογή του. Πέθανε στο Παρίσι, το 1983.
Πληροφορίες
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασιλίσσης Σοφίας 22 – Αθήνα, τηλ.: 213 2139572, 213 2139500. Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 8.00 – 20.00, Δευτέρα: κλειστά.