Δεν έγινε δεκτή η συζήτηση της τροπολογίας του ΚΚΕ επί της κατάργησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ.
Δεν έγινε δεκτή η συζήτηση της τροπολογίας του ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την κατάργηση - συγχώνευση με υπουργική απόφαση δημοσίων φορέων και οργανισμών, καθώς και της απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας, κάτι που έπραξαν και οι εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν πήραν το λόγο.
Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «Ερρίκος Ντυνάν». ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση, ενώ όπως προαναφέρθηκε, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σιώπησαν επί του αιτήματος, με αποτέλεσμα να μην διαμορφωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την τροπολογία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής επικαλέστηκε το άρθρο 73 παρ. 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι τροπολογία ή προσθήκη που υποβάλλεται από αρχηγό κόμματος ή εκπρόσωπο ομάδας είναι παραδεκτή όταν αφορά την οργάνωση δημοσίων υπηρεσιών και των οργανισμών δημοσίου ενδιαφέροντος.
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος ζήτησε από τον υπουργό να δικαιολογήσει την απόρριψη της τροπολογίας.
Ο κ.. Λυκουρέντζος απάντησε ότι «η τροπολογία προκαλεί δαπάνη στον προϋπολογισμό και χρειάζεται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τέτοια έκθεση δεν υπάρχει άρα είναι αυτονόητη η απόρριψη της τροπολογίας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης ζήτησε την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο Αρτ. Ματθαιόπουλος από την Χρυσή Αυγή είπε ότι «μάλλον συμφωνούμε με την πρόταση του ΚΚΕ να συζητηθεί η τροπολογία».
«Η τροπολογία μας είναι σχετική με το ν/σ που συζητάμε. Σας προκαλούμε να βάλετε σε ψηφοφορία. Ιδού η Ρόδος ιδού κ το πήδημα», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης μπροστά στην άρνηση του κ. Λυκουρέντζου και του προεδρείου να συζητηθεί η τροπολογία.
Ο προεδρεύων του Σώματος Γ. Τραγάκης και ο υπουργός Υγείας απάντησαν ότι δεν εφαρμόζεται το άρθρο 73 παρ. 4 του Συντάγματος γιατί αφορά νομοσχέδια για την οργάνωση δημοσίων υπηρεσιών, ενώ το Ντυνάν είναι κοινωφελές ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου.
Ο κ. Κουρουμπλής αφού κατήγγειλε «μεθοδεύσεις» από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και «εκκωφαντική σιωπή» από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την συνεδρίαση αποχώρησε και το ΚΚΕ.
Στην αίθουσα της Ολομέλειας εισήλθε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος που τόνισε ότι «δεν μπορεί να καταλύεται ακόμη και το δικαίωμα της συζήτησης». «Δεν καταλαβαίνετε ότι συμμετέχετε και ως πρόσωπα στην κατάλυση του Συντάγματος; Έχουμε δώσει όρκο... Αν δεν συζητηθεί η τροπολογία, αποχωρούμε και θα αποχωρήσουμε και αύριο. Και θα επανακαθορίσουμε συνολικά την στάση μας γιατί αυτό είναι παραβίαση του Κανονισμού, του Συντάγματος και της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Π. Καμμένος.
Επιμένει στην τροπολογία το ΚΚΕ
Την άρνηση της κυβέρνησης να συζητηθεί η τροπολογία στηλίτευσε σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η ίδια τροπολογία έχει κατατεθεί και στο επόμενο νομοσχέδιο.
«Η κυβέρνηση με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο εκμεταλλευόμενη τη σιωπή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκε να κάνει το αυτονόητο. Να αποδείξει δηλαδή ότι έχει πλειοψηφία στη βουλή και ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτό το έκτρωμα που λέγεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όμως δεν τελειώσαμε. Το ΚΚΕ επανέρχεται, έχουμε καταθέσει την ίδια τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα, να αποδείξει αν έχει πλειοψηφία στη βουλή για να εφαρμόσει αυτούς τους νόμους», δήλωσε ο κ. Παφίλης.